Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Slovensko stále bez interrupčnej tabletky, čaká sa na koaličnú dohodu
Zdielať na

Slovensko stále bez interrupčnej tabletky, čaká sa na koaličnú dohodu

BRATISLAVA / Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktorá neumožňuje ženám namiesto potratu podanie interrupčnej tabletky. Komisia odborníkov odporučila ministerke zdravotníctva zaviesť túto podľa nich bezpečnejšiu a menej rizikovú metódu aj u nás. Ministerka však aj naďalej čaká na to, že problematiku predostrie na koaličnej rade.

To, že sa u nás tabletka nedá kúpiť ešte neznamená, že ju nepoužívajú. "Obrovské kvantum slovenských žien ide do Rakúska alebo do Čiech pre tabletku. Ten tabletkový potrat u nás ako keby funguje, ale žiaľ o ňom nemáme žiadnu evidenciu," uviedol prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

Takto reagovala po nástupe do funkcie ministerka na otázku zavedenia interrupčnej tabletky: "My sme sa aj v programovom vyhlásení vlády zaviazali v tých úvodných ustanoveniach, že zdravotníctvo musí byť odpolitizované. To znamená, že sa v prvom rade vždy budeme opierať o názory odborníkov."

V zavedení ju podporil aj tím odborníkov. "Ja som odborne to prerokovala a sú pre pacientku, teda pre ženu odborne šetrnejšie," povedala ministerka Dolinková. Ani to, ale ministerke zatiaľ nestačilo na to, aby tabletkám dala zelenú. "Etické otázky majú byť predmetom koaličnej rady, ktorá by mala byť v septembri. Vzhľadom na to, že nie sme, ako strana Hlas, jediná strana v tejto koalícií, sme koalíciou troch strán, tak potrebujeme mať aj zhodu všetkých koaličných partnerov na etických otázkach," pokračovala Dolinková.

Kým niektorí poslanci tvrdia, že bez zmeny zákona to nejde, podľa právnikov má všetko v rukách iba jedna osoba, a síce Zuzana Dolinková a jej podpis na zmenenú vyhlášku. "Ak sa zmení táto príslušná vyhláška, tak, že bude obsahovať alternatívu medikamentóznej aj klinickej interrupcie, tak to úplne postačí," informoval lekár, právnik a súdny znalec doc. JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD.

Proti zavedeniu vystupovala SNS, ktorej ministerka vyšla v ústrety práve z politických dôvodov už pri usmernení o tranzícii.

Zástupcovia SNS sa k téme vyjadriť odmietli

Aj keď to nie je potrebné ministerka môže ísť aj cestou zmeny zákona. "Umelé potraty nie sú niečím, čo by sme odporovali, nič menej, robíme ich stredovekými, chirurgickými metódami," uviedol poslanec a člen výboru NR SR pre zdravotníctvo MUDr. Tomáš Szalay "Akákoľvek forma nejakého zľahčovania, zjednodušovania potratov je pre nás neprípustná," protirečil poslanec z KDH Peter Stachura.

"Zatiaľ všetky krajiny ktoré zaviedli, a v podstate sú to takmer všetky EU krajiny, túto metódu, nezaznamenali zvýšenie počtu umelých potratov," priblížil Záhumenský. "Dáva sa iba pod dohľadom lekára v zdravotníckom zariadení, je to do 7. týždňov tehotenstva," osvetlila Dolinková.

Navyše počet interrupcií klesá, v 98. ich bolo na Slovensku vyše 20-tisíc, v 2009 okolo 10-tisíc a v súčasnosti okolo 5000. Chirurgický spôsob predstavuje riziká. Robí sa v celkovej narkóze, musia plus rozšíriť krčok maternice. "Sa tým zvyšuje riziko, že ten krčok nebude fungovať správne a žena predčasne porodí," zakončil Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD. A hrozí aj poranenie stien maternice, čo je riziko do budúcnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie