Zatiahnuté
13°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Vypili by ste surové mlieko? Podľa odborníkov je to dosť nebezpečný nápoj
Zdielať na

Vypili by ste surové mlieko? Podľa odborníkov je to dosť nebezpečný nápoj

Vypili by ste mlieko priamo od kravy,kozy či ovce, bez prevarenia? Ak hrdinsky odpovedáte áno,v USA by ste momentálne mali húf nasledovníkov. Pitie surového mlieka je tam totiž novým trendom vyznavačov "prirodzenej stravy. " Ak chcete zistiť, aké choroby môžete z takéhoto "prirodzeného nápoja" získať, čítajte ďalej. Milovníci surového mlieka tvrdia, že chutí lepšie ako mlieko, ktoré bolo pasterizované. Naviac podľa nich dokáže liečiť intoleranciu laktózy, liečiť alergie a podporuje zdravie čriev. Rozsiahly výskum však ukázal, že žiadny z týchto mýtov nie je pravdivý.

Pitie surového mlieka podľa lekárov a vedcov nie je bezpečné. Mikróby v surovom mlieku môžu spôsobiť vážne ochorenie.A nie jedno, ale hneď niekoľko. Slovensko napríklad eviduje najviac príípadov kliešťovej necfalitídy, teda zápalu mozgu, ktorou sa ľudia nakazili konzumáciou nepasterizovanej bryndze z ovčieho mlieka. Surové mlieko môže obsahovať nebezpečné baktérie, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom -  kombináciu brušných kŕčov, vracania a hnačky.

Zástupcovia trendu, ktorý nazvali "make America healthy again"  pijú surové mlieko, jedia surové vajcia a nepasterizované výrobky z nich. V USA je pritom nezákonné predávať surové mlieko cez štátne hranice a surové mlieko je zakázané približne v polovici štátov USA. Spomedzi štátov, ktoré to umožňujú, väčšina špecifikuje, že musí pochádzať priamo od farmára. Dobré hygienické postupy na farmách môžu znížiť riziko kontaminácie mlieka; nemôžu však zaručiť, že ich surové mlieko je bezpečné pred nebezpečnými mikróbmi.

Medzi mikróby, ktoré sa môžu nachádzať v surovom mlieku a ktoré môžu spôsobiť ochorenie prenášané potravinami, patria Salmonella , E. coli, Listeria a Campylobacter . Všetky tieto baktérie sú veľmi nebezpečné a môžu spôsobiť smrteľnú infekciu. Ohroziť môžu najmä malé bábätká To však nie je všetko. 

Aj vtáčia chrípka?

V marci 2024 došlo k vypuknutiu vtáčej chrípky u dojníc vo viacerých štátoch USA, čo je prvýkrát, čo sa vírusy vtáčej chrípky našli u kráv. V súčasnosti existujú obmedzené informácie o tom, či by sa vírus mohol preniesť na ľudí prostredníctvom surového mlieka od infikovaných kráv. Správa uverejnená v New England Journal of Medicine uvádza vysoké hladiny vírusu v surovom mlieku od infikovaných kráv. 

V štúdii navrhnutej na simuláciu komerčného spracovania mlieka, FDA a USDA zistili, že  pasterizácia účinne inaktivovala vírus vtáčej chrípky v pasterizovanom mlieku.

Čo je pasterizácia?

Pasterizácia je proces, ktorý zabíja baktérie v potravinách pomocou tepla. Pasterizované mlieko sa zahreje na najmenej 62,7 stupňov Celzia a potom sa rýchlo ochladí. Tento proces vynašiel vedec Louis Pasteur v roku 1864.

Má pasterizované mlieko rovnaké nutričné ​​hodnoty ako surové mlieko?

Viaceré štúdie nenašli žiadny dôkaz, že surové mlieko je výživnejšie ako pasterizované mlieko. Pasterizované mlieko má rovnaké nutričné ​​výhody ako surové mlieko, ale bez rizík.

Najčítanejšie