9 druhov orechov pre zdravé telo. Ktoré potrebujeme?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Orechy jedzte nesolené
Orechy sú pre telo dobré vo všetkých podobách. Jednoduché pridanie týchto plodov do stravy znižuje riziko chorenie srdca. Okrem iného pomáhajú zlepšiť cholesterol. Samozrejme, treba ich konzumovať s mierou. Aké druhy by ste mali jesť a ako vám pomôžu?
Vlašské orechy
Tieto orechy vás môžu chrániť pred rakovinou prostaty a udržiavať váš mozog v kondícii, keď starnete. A podľa jednej štúdie je pravdepodobnejšie, že budete jesť celkovo zdravo, ak sú pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.
Arašidy
Pretože rastú pod zemou a nie na stromoch, arašidy sú technicky strukoviny. Ale nutrične sú rovnako hodnotné ako orechy. Sú plné bielkovín a vitamínov. Vyberte si nesolené a nepražené.
Brazílske para orechy
Tieto veľké orechy so zemitou príchuťou sú preplnené selénom- prvkom, o ktorom je známe, že pomáha bojovať proti zápalom. Pomáha tiež chrániť pred rôznymi typmi rakoviny.
Mandle
Mandle sú čoraz populárnejšie - a to z dobrého dôvodu. Sú plné zdravých nenasýtených tukov, bielkovín a vlákniny.
Kešu oriešky
Ak vám arašidové maslo nevyhovuje, skúste radšej kešu maslo. Máte obavy z tuku? Nemusíte. Kešu a iné orechy nemajú „zlý“ tuk. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že konzumácia orechov vám môže pomôcť schudnúť, možno preto, že naozaj dobre zasycujú.
Pistácie
Majú vysoký obsah antioxidantov a môžu pomôcť pri zápaloch. Ľudia, ktorí jedia orechy, majú menšiu pravdepodobnosť, že dostanú žlčníkové kamene.
Píniové oriešky
Tieto malé oriešky sú magickou ingredienciou pesta. Môžu však spustiť zriedkavý a záhadný - ale neškodný - stav nazývaný píniové ústa. Ak ich zjete, môžete cítiť horkú kovovú chuť, ktorá trvá 2 až 4 týždne. Vedci si myslia, že ide o genetickú záležitosť.
Pekanové orechy
Tieto orechy môžu pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a ženy, ktoré ich jedia, majú menšiu pravdepodobnosť, že dostanú cukrovku 2. typu.