Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
9 varovných signálov, že jete priveľa soli. Ako to zmeníte?
Zdielať na

9 varovných signálov, že jete priveľa soli. Ako to zmeníte?

Slováci konzumujú priveľa cukru i soli

Soľ je korenie, ktoré dokáže ochutiť jedlo a pôsobí ako konzervačná látka. Obsahuje asi 60 % chloridu a asi 40 % sodíka. Takmer všetky nespracované potraviny – napríklad zelenina, ovocie, orechy, mäso, celozrnné výrobky a mliečne výrobky – majú nízky obsah sodíka. Soľ, ktorú jeme, pomáha sťahovať a uvoľňovať svaly, pomáha pri nervových impulzoch a ovplyvňuje množstvá minerálov a vody, ktoré prijímame.

Koľko soli potrebujete?

Naše telo potrebuje len malé množstvo sodíka. Každý deň by sme ho mali prijať asi 1 500 miligramov. Primerne však prijímame asi 3 400 mg. Príliš veľa soli môže viesť k mŕtvici, srdcovým chorobám a vysokému krvnému tlaku. Ako však spoznáte, že prijímate príliš veľa soli?

9 príznakov, že soli je priveľa

Ste nafúknutí

Nadúvanie je jedným z najbežnejších krátkodobých účinkov nadmerného množstva soli. Pomáha totiž vášmu telu zadržiavať vodu, takže zadržiava tekutiny. Potraviny nemusia chutiť slano, aby mali vysoký obsah sodíka. Sendviče, pizza, bagely a konzervovaná polievka môžu byť zákernými zdrojmi skrytej soli.

Váš krvný tlak je vysoký

Existuje veľa dôvodov, prečo môžete mať vysoký krvný tlak, ale jedným z nich môže byť príliš veľa sodíka. Zmena krvného tlaku sa deje prostredníctvom obličiek. Príliš veľa soli im sťažuje zbavovanie sa tekutín, ktoré nepotrebujete. V dôsledku toho vám stúpa krvný tlak.

Ste opuchnutí

Opuch môže byť znakom príliš veľkého množstva sodíka vo vašom tele. Časti tela, ako je tvár, ruky, nohy a členky, s najväčšou pravdepodobnosťou opuchnú. Ak sa nezmestíte do topánok, skontrolujte, koľko soli jete.

Ste veľmi smädní

Ak ste v poslednej dobe naozaj smädní, môže to byť znak toho, že jete príliš veľa soli – vtedy ste totiž rýchlo dehydrovaní. Presolené telo čerpá vodu z buniek a vy môžete začať pociťovať veľký smäd. Pitná voda môže pomôcť neutralizovať túto soľ. 

Pribrali ste

Keď zadržiavate vodu, môžete pribrať. Ak ste počas týždňa alebo dokonca niekoľkých dní pribrali rýchlo kilá, môže to byť preto, že máte v strave príliš veľa soli. Ak priberiete viac ako 2 kilá za deň alebo 4 kilá za týždeň, spomeňte si na potraviny, ktoré ste jedli počas posledných dní a pokúste sa znížiť príjem soli.

Často používate toaletu

Môže to byť spôsobené tým, že soľ môže spôsobiť veľký smäd a pijete viac vody. 

Nespíte dobre

Ak budete jesť príliš veľa soli pred spaním, môže to viesť k poruchám spánku. Príznaky sa môžu meniť od nepokojného spánku cez časté nočné budenie až po to, že sa ráno necítite oddýchnutí.

Cítite sa slabí

Keď máte v krvi príliš veľa soli, voda vyteká z buniek, aby soľ rozriedila. Výsledok? Môžete sa začať cítiť slabšie ako zvyčajne.

Trápi vás žalúdok

Ak vás príliš veľa soli v strave dehydruje, váš žalúdok to pocíti. Môžete pociťovať nevoľnosť alebo môžete mať hnačku. Ak máte podráždený žalúdok alebo kŕče, pozrite sa na to, čo ste jedli počas posledných dní, a zistite, ako znížiť príjem soli. Pitie veľkého množstva vody môže pomôcť rehydratovať bunky a budete sa cítiť lepšie.

Aké sú dlhodobé účinky príliš veľkého množstva soli?

Hoci existuje veľa krátkodobých účinkov soli, na ktoré si treba dávať pozor, existujú aj dlhodobé účinky nadmerného príjmu soli. Môže zvýšiť riziká zväčšenia srdcového svalu, bolestí hlavy, srdcového zlyhania, vysokého krvného tlaku, ochorenia obličiek, obličkových kameňov, osteoporózy, rakoviny žalúdka a mŕtvice.

Ako obmedziť soľ?

Keďže 9 z 10 ľudí konzumuje príliš veľa sodíka, je pravdepodobné, že aj vy ho jete príliš veľa.

Ak chcete udržať svoj príjem soli pod kontrolou:

  • Vyberajte si čerstvé mäso namiesto baleného.
  • Keď kupujete mrazenú zeleninu, vyberajte si tú, ktorá je „čerstvo zmrazená“ a vyhýbajte sa tej, ktorá už obsahuje korenie alebo omáčky.
  • Čítajte etikety a kontrolujte obsah sodíka v potravinách, ktoré kupujete.
  • Pri výbere korenín siahnite po tých, ktoré na etiketách neuvádzajú sodík.
  • Ak jete v reštaurácii, môžete požiadať o prípravu jedla bez soli.  

Súvisiace články

Najčítanejšie