Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
14 vecí, ktoré zvyšujú riziko demencie: Čo zhoršuje kondíciu nášho mozgu?
Zdielať na

14 vecí, ktoré zvyšujú riziko demencie: Čo zhoršuje kondíciu nášho mozgu?

Pamäť sa prirdzene zhoršuje vekom, úbytok rozumových schopností sa však nedá pripisovať iba pribúdajpcim rokom. Stav nášho mozgu si žial zhoršujeme aj sami svojím životným štýlom. Čo môžeme zmeniť?

1/14 Nedostatok spánku

Po prvé, ak ste poriadne nespali, je ťažšie rozpamätať sa na čokoľvek. Po druhé, spánok posilňuje väzby medzi mozgovými bunkami, ktoré sú základom dlhodobej pamäte. Po tretie, je ťažšie vytvárať si spomienky z toho, čo sa práve deje, napríklad na vyučovaní, či v práci, keď mátei nedostatok spánku. Dobrá „spánková hygiena“ vám môže pomôcť: spite 8 hodín v noci, denne cvičte, dodržiavajte pravidelný čas spánku, vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu neskoro počas dňa.

2/14 Lieky

Lieky, ktoré vás upokojujú, ako napríklad lieky na spanie a trankvilizéry, môžu oslabiť vašu pamäť. Ale sú aj menej zjavní "vinníci" zhoršenej pamäte, ako sú lieky na krvný tlak, antihistaminiká a antidepresíva. Navyše na rovnakú tabletku alebo kombináciu tabletiek. môžete reagovať úplne inak ako niekto iný Povedzte svojmu lekárovi o akýchkoľvek problémoch s pamäťou, keď začnete užívať nový liek. Môžu vám upraviť dávku alebo predpísať iný liek.

3/14 Diabetes

Ľudia s touto chorobou majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku problémov s pamäťou vrátane demencie.Vysoká hladina cukru v krvi poškodzuje malé krvné cievy nazývané kapiláry v mozgu. Vysoké množstvo inzulínu v krvi pri hypoglykémii zase poškodzuje mozgové bunky. Pokles pamäte môžete spomaliť, ak budete správne kontrolovať cukrovku pomocou liekov, cvičenia a zdravej výživy.

4/14 Gény

Gény, ktoré ste dostali od svojich rodičov , pomáhajú určiť, kedy a či vaša pamäť začne slabnúť a či dostanete demenciu. Ale nie je to také jednoduché. Zdá sa, že pri niektorých typoch demencie záleží na genetike viac ako pri iných a gén, ktorý ovplyvňuje pamäť u jednej osoby, nemusí mať žiadny vplyv u druhej.

5/14 Vek

Pamäť má tendenciu sa s pribúdajúcim vekom zhoršovať. Lekári to nazývajú demenciou, ak strata rozumových schopností už zasahuje do každodenného života. Počet ľudí s Alzheimerovou chorobou, najbežnejšou formou demencie, sa zdvojnásobí každých 5 rokov po dosiahnutí veku 65 rokov. Svoju úlohu v tom, prečo sa to deje, zohrávajú gény, ale aj veci ako strava, cvičenie, spoločenský život a choroby ako cukrovka, krvný tlak a srdcové choroby.

6/14 Mŕtvica

Mŕtvica zastaví prietok krvi do časti mozgu. Poškodené mozgové tkanivo potom môže sťažiť myslenie, hovorenie, zapamätanie si alebo pozornosť. Volá sa to vaskulárna demencia. Môže vzniknúť aj sériou malých cievnych príhod. Veci, ktoré zvyšujú riziko mŕtvice, ako je vysoký krvný tlak, srdcové choroby a fajčenie, môžu tiež spôsobiť tento typ demencie. Ak si myslíte, že máte mŕtvicu, zapamätajte si RÝCHLO: ovisnutá tvár, slabosť rúk, problémy s rečou, čas zavolať 911.

7/14 Fajčenie

Zdá sa, že fajčenie zmenšuje časti vášho mozgu, ktoré vám pomáhajú myslieť a pamätať si veci. Tiež zvyšuje riziko demencie, možno preto, že je to zlé pre vaše krvné cievy. A rozhodne zvyšuje vaše riziko mŕtvice, ktorá môže poškodiť mozog a spôsobiť vaskulárnu demenciu. Porozprávajte sa so svojím lekárom alebo odborníkom na duševné zdravie, ak fajčíte a chcete prestať.

8/14 Ochorenie srdca

Plak sa hromadí v tepnách a spomaľuje prietok krvi do mozgu a iných orgánov. Nazýva sa to ateroskleróza. Môže sťažiť jasné myslenie a zapamätanie si vecí. Môže tiež viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej príhode, ktoré tiež zvyšujú riziko demencie. A aj keď ešte nemáte ochorenie srdca, možné príčiny - fajčenie, cukrovka, vysoký krvný tlak - zvyšujú pravdepodobnosť demencie.

9/14 Vysoký krvný tlak

Aj vysoký tlak zvyšuje riziko problémov s pamäťou, vrátane demencie, s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že poškodzuje malé krvné cievy v mozgu. Môže tiež viesť k iným mŕtvici, ktorá takisto spôsobuje demenciu. Ľudia, ktorí kontrolujú svoj krvný tlak diétou, cvičením a liekmi, sú schopní spomaliť alebo zabrániť tomuto poklesu mozgových funkcií.

10/14 Depresia a úzkosť

Je ťažké sústrediť sa alebo si spomenúť na čokoľvek, ak ste úzkostný alebo depresívny. Navyše je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie demencia, hoci vedci zatiaľ presne nevedia, prečo sa to deje. Porozprávajte sa so svojím lekárom alebo terapeutom, ak úzkosť alebo depresia zasahujú do vášho bežného každodenného života.

11/14 Poranenie hlavy

Úder do hlavy (traumatické poranenie mozgu) môže ovplyvniť krátkodobú pamäť. Môžete zabudnúť na terín schôdzky alebo si nie ste istí tým, čo ste robili skôr v ten deň. Pomáha odpočinok, lieky a liečebná rehabilitácia. Opakované zásahy do hlavy, ako napríklad v boxe alebo futbale, zvyšujú riziko demencie v neskoršom živote. Ak si udriete hlavu a potom omdliete alebo máte rozmazané videnie, alebo ak máte závraty, zmätenosť alebo nevoľnosť, vždy choďte do nemocnice.

12/14 Obezita

Ak je váš index telesnej hmotnosti (BMI) vyšší ako 30 v strednom veku, máte vyššie riziko demencie v neskoršom veku. A kilá navyše kedykoľvek v živote zvyšujú pravdepodobnosť srdcových chorôb, čo tiež niekedy vedie k poklesu funkcií mozgu a problémom s pamäťou. Snažte sa udržiavať si hmotnosť zdravým stravovaním a pravidelným cvičením.

13/14 Málo cvičenia

Pravidelné cvičenie znižuje riziko poklesu mozgových funkcií, problémov s pamäťou a demencie. Zdá sa tiež, že cvičenie zlepšuje funkciu mozgu u tých, ktorí už majú demenciu. Nemusíte behať maratón alebo skákať o žrdi. Len vyjdite von a venujte sa záhradke, prechádzajte sa, plávajte alebo tancujte 30 minút a robte to väčšinu dní v týždni.

14/14 Zlá strava

Nezdravé stravovanie môže viesť k srdcovým ochoreniam, ktoré môžu spôsobiť problémy s mozgom vrátane problémov s pamäťou a demenciu. Preto je strava v stredomorskom štýle,ktoré vyhovuje srdcu, dobrá aj pre váš mozog. Prevažujú v nej celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, ryby, orechy, olivový olej a ďalšie zdravé tuky, ako je avokádo, a obmedzuje červené mäso na minimum.

Súvisiace články

Najčítanejšie