Ďalšia štúdia v prospech kávy: Pokojne trikrát denne kávičkujte, chránite svoje srdce! Ktorý druh je najlepší?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Mnohým odrodám kávy sa zle darí kvôli klíme.
Pitie 2 až 3 šálok kávy denne, vrátane mletej, instantnej kávy alebo kávy bez kofeínu, je spojené s významným znížením výskytu nových kardiovaskulárnych ochorení (CVD) a úmrtnosti v porovnaní s vyhýbaním sa káve, naznačuje nová analýza perspektívnej britskej Biobanky.
Významný účinok preukázala mletá a instantná káva, ale zaujímavé je, že príjem kávy bez kofeínu bol tiež spojený so zníženým rizikom novovzniknutej arytmie vrátane fibrilácie predsiení.
"Naša štúdia je prvá, ktorá sa zaoberá rozdielmi v podtypoch kávy, aby sme odhalili dôležité rozdiely, ktoré môžu vysvetliť niektoré mechanizmy, prostredníctvom ktorých káva funguje," povedal výskumník, profesor Peter M. Kistler z Alfred Hospital and Baker Heart and Diabetes Institute z Melbourne v Austrálii. "Lekári by nemali úacientov odrádzať od denného príjmu kávy, ale mali by ho považovať za súčasť zdravej výživy," tvrdí Kistler.
"Táto štúdia podporuje, že káva je bezpečná a dokonca potenciálne prospešná, čo je v súlade s väčšinou predchádzajúcich dôkazov," povedal kardiológ Carl Lavie z Ochsner Heart and Vascular Institute v New Orleans v Louisiane, ktorý sa na štúdii nezúčastnil. "Pacientom kávu nepredpisujeme, ale väčšinu ľudí, ktorí majú radi kávu, môžeme ako lekári pokojne pozbudiť, aby si dali niekoľko šálok denne," povedal Lavie z Štúdia bola zverejnená online v Európskom vestníku preventívnej kardiológie.
Ochrana pred srdcovými chorobami
Celkom 449 563 účastníkov UK Biobank (stredný vek 58 rokov; 55 % žien), ktorí na začiatku nemali arytmie alebo iné kardiovaskulárne ochorenia, uviedli v dotazníkoch svoju úroveň denného príjmu kávy a preferovaný druh kávy. Počas viac ako 12,5 roka sledovania zomrelo 27 809 (6,2 %) účastníkov.
Pitie 1 až 5 šálok/deň mletej alebo instantnej kávy (ale nie kávy bez kofeínu) bolo spojené s významným znížením výskytu arytmie. Najnižšie riziko bolo pri 4 až 5 šálkach/deň pre mletú kávu a 2 až 3 šálkach/deň pre instantnú kávu.
Zvyčajné pitie kávy až 5 šálok/deň bolo tiež spojené s významným znížením rizika výskytu kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s tými, ktorí nepijú.
Významné zníženie rizika koronárnej choroby srdca (ICHS) bolo spojené so zvyčajným príjmom kávy do 5 šálok/deň, pričom najnižšie riziko bolo pozorované u tých, ktorí konzumovali 2 až 3 šálky/deň.
Konzumácia všetkých druhov kávy bola spojená s významným znížením rizika srdcového zlyhania (CCF) a ischemickej cievnej mozgovej príhody . Najnižšie riziká boli pozorované u tých, ktorí konzumovali 2 až 3 šálky/deň
Úmrtie z akejkoľvek príčiny bolo významne znížené pre všetky podtypy kávy, pričom najväčšie zníženie rizika bolo pozorované pri 2 až 3 šálkach/deň pre kávu bez kofeínu, nasledovala mletá a instatná káva.