Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Môžete dostať dve rakoviny súčasne? Podľa lekárov to nie je také nezvyčajné
Zdielať na

Môžete dostať dve rakoviny súčasne? Podľa lekárov to nie je také nezvyčajné

Archívna reportáž

Rakovina pľúc je aj najčastejšou súčasnou rakovinou spolu s iným typom.

Mať dve rakoviny naraz? To musí byť aká smola...Podľa lekárov to však nie je až také nezvyčajné.

Ako je to možné?

Aj keď sa môže zdať zriedkavé, že by blesk zasiahol dvakrát, nie je až také nezvyčajné, že človek dostane dve primárne rakoviny – dokonca súčasne.

Výskumníci odhadujú, že približne 1 z 20 ľudí s rakovinou má súčasne inú samostatnú rakovinu. Definujú „v rovnakom čase“ ako dva nádory vyskytujúce sa v priebehu menej ako 6 mesiacov od seba. Je ešte bežnejšie mať dve rôzne rakoviny v rôznych časoch – to znamená druhú rakovinu viac ako 6 mesiacov po prvej. Stáva sa to až u 1 z 5 ľudí, ktorí mali rakovinu.

Kto môže dostať dve rakoviny súčasne?

Každý, kto mal akýkoľvek typ rakoviny, môže dostať druhú rakovinu akéhokoľvek typu. Ale výskum ukazuje, že tí, ktorí mali rakovinu močového mechúra alebo non-Hodgkinov lymfóm, sú vystavení najväčšiemu riziku druhej rakoviny. Rakovina pľúc sa javí ako najčastejšia druhá primárna rakovina.

Prečo človek dostane dve rakoviny naraz?

  • Súčet rizík. Ktokoľvek je v danom čase vystavený riziku vzniku rakoviny. Máte napríklad celoživotné riziko vzniku rakoviny pľúc a tiež rovnaké samostatné riziko, povedzme, kolorektálneho karcinómu. Takže, aj keď je to menej bežné ako mať len jednu z týchto rakovín, je možné, že by ste mohli dostať obe.
  • Genetika. Od svojich rodičov môžete zdediť gény, ktoré zvyšujú vaše riziko špecifických druhov rakoviny. Napríklad mutácie v génoch BRCA1 a BRCA2, ktoré zdedíte od rodiča, zvyšujú vaše riziko rakoviny prsníka (ako aj rakoviny vaječníkov a pankreasu). Môžete tiež zdediť gén, ktorý zvyšuje vaše riziko kolorektálneho karcinómu. Táto genetická predispozícia sa nazýva Lynchov syndróm. Ak dostanete dve rakoviny súčasne, zvyčajne sa robia genetické testy.
  • Bežné rizikové faktory. Mnoho faktorov, ktoré zvyšujú vaše riziko jednej rakoviny, zvyšuje vaše riziko aj pre tie ostatné. Napríklad fajčenie a tabak spôsobujú najmenej 14 rôznych typov rakoviny. Obezita, konzumácia alkoholu a nezdravá strava sú ďalšími rizikovými faktormi pre niekoľko rôznych druhov rakoviny. Vystavenie škodlivým látkam v životnom prostredí môže tiež zvýšiť riziko vzniku viac ako jedného typu rakoviny.
  • Predchádzajúca liečba rakoviny. Ožarovanie a chemoterapia pri liečbe jednej rakoviny môže zvýšiť riziko ďalšej rakoviny. Ale lekári zvyčajne nenazývajú tieto druhy rakoviny druhou primárnou rakovinou. Sú to sekundárne rakoviny vyvolané žiarením alebo chemoterapiou.

Ako lekári diagnostikujú dve samostatné rakoviny?

Pri mnohých druhoch rakoviny, keď dostanete diagnózu, lekár nariadi zobrazenie hrudníka, brucha a panvy, aby zistil, či sa rakovina nerozšírila mimo miesta, kde začala. V prípade rakoviny, ktorá sa bežne šíri do mozgu, ako je rakovina pľúc, môže testovanie zahŕňať aj zobrazovanie mozgu. Ak sa na týchto obrázkoch objavia ďalšie nádory, je dôležité zistiť, či vznikli z rovnakej alebo inej rakoviny. Biopsia a genetické sekvenovanie oboch nádorov môže lekárom definitívne povedať, či sa pozerajú na jednu alebo dve rakoviny.

Aká je liečba dvoch samostatných druhov rakoviny?

Keď sa objavia dve rôzne rakoviny súčasne, lekári sa musia rozhodnúť: Ktorú rakovinu by mali liečiť ako prvú? V neobvyklých prípadoch môžu tieto dve rakoviny  reagovať na rovnaký cielený liek alebo chemoterapeutický režim. Toto by bol ideálny scenár, ale je to veľmi zriedkavé.

Keď dve súčasné primárne rakoviny vyžadujú dve rôzne liečby, buď sa najskôr lieči život ohrozujúca rakovina, alebo niekedy môže byť najlepšie liečiť tú, ktorá sa lieči ako prvá.

Čo ak sa vám to stane?

Ak vám zistili máte diagnózu metastázujúcej rakoviny, zvyčajne sa robí aj biopsia metastáz, práve kvôli tomu,aby sa lekári uistili, že nemáte dve samostatné rakoviny.

Ľudia s dvoma súčasnými primárnymi rakovinami by sa mali liečiť v onkologických centrách,aby sa o nich mohli starať onkológovia, chirurgovia, rádiológovia a patológovia, ktorí môžu na vašom prípade spolupracovať. Onkológovia majú tendenciu sa špecializovať na konkrétne typy rakoviny, takže ak máte viac ako jeden typ rakoviny, tím onkológov v onkologickom centre by mal určiť, ktorú rakovinu liečiť ako prvú.

Prinajmenšom, pacienti s dvoma rakovinami by mali získať druhý názor na svoju diagnózu a starostlivosť. Pomáha to nielen pacientovi, ale aj primárnemu ošetrujúcemu onkológovi získať lepšiu predstavu o tom, s akými nádormi majú do činenia, aké možnosti liečby sú k dispozícii a aké je najlepšie poradie liečby rakoviny.

Súvisiace články

Najčítanejšie