Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
10 potravín, ktoré vám pomôžu zmierniť nadúvanie
Zdielať na

10 potravín, ktoré vám pomôžu zmierniť nadúvanie

Archívna reportáž

Nadbytočný plyn v črevách trápi mnohých ľudí

Ste nafúknutý? Okrem návratu k zdravému životnému štýlu si môžete pomôcť aj týmito desiatimi potravinami.

1/10 Avokádo

Tieto hruškovité plody (áno, je to ovocie!) sú plné draslíka. Vaše telo potrebuje draslík na spravovanie hladín sodíka, ktorý zase riadi množstvo vody v tele. Čím lepšie tento systém funguje, tým menej budete nafúknutý.

2/10 Banány

Banány dodajú telu draslík. Jedna štúdia ukázala, že ženy, ktoré trpeli nadúvaním a jedli banán pred každým jedlom, sa nafúkli menej ako tie, ktoré ho nejedli. Odborníci si myslia, že je to preto, že banány dodávajú telu určité črevné baktérie, ktoré znižujú nadmernú tvorbu plynu v bruchu.

3/10 Stopkový zeler

Chrumkajte zeler, aby ste zvýšili hydratáciu a aby sa vaše trávenie rozhýbalo. Ako bonus, zeler tiež poskytuje určité flavonoidy (drobné rastlinné molekuly), ktoré znižujú zápal vo vašom tele – vrátane vášho čreva.

4/10 Kurkuma

Toto korenie, ktoré dáva kari jeho žltú farbu, obsahuje veľa zlúčeniny kurkumínu. Štúdie ukazujú, že kurkumín môže skrotiť symptómy zápalových ochorení čriev, zmierniť nepohodlie, regulovať tráviaci systém a znížiť nadúvanie.

5/10 Mäta pieporná

Štúdie ukazujú, že kapsuly mäty piepornej môžu pomôcť uvoľniť svaly v tráviacom systéme. To pomáha uvoľniť plyn, aby sa uvoľnilo nadúvanie žalúdka. Rovnaký upokojujúci účinok môže mať aj mätový čaj.

6/10 Zázvor

Zázvor s korenistou chuťou rozprúdi vaše črevá. Pomôže to vášmu tráveniu a rýchlejšiemu vyprázdňovaniu žalúdka, čo zabraňuje nadúvaniu.

7/10 Špargľa

Špargľa, známa tým, že zapácha, je dobrým zdrojom inulínu, nerozpustnej vlákniny, ktorá vyživuje dobré baktérie v čreve a pomáha udržiavať pravidelnosť vyprázdňovania.

8/10 Fenikel

Táto koreňová zelenina a jej semená obsahujú zlúčeninu, ktorá uvoľňuje kŕče v tráviacom trakte. S menším počtom kŕčov sa plyn môže ľahšie dostať cez črevo, takže sa nezhoršuje nadúvanie.

9/10 Paradajky

Diéta, ktorá obsahuje paradajky, vás nasýti lykopénom – antioxidantom, ktorý pôsobí protizápalovo na celé telo. Paradajky sú tiež plné draslíka, ktorý znižuje hladinu sodíka spôsobujúceho nadúvanie vo vašom tele.

10/10 Kefír

Niektoré štúdie hovoria, že pitie kefíru, fermentovaného jogurtu podobného nápoja, odoberá žalúdočné plyny až o 70 %. Kefír pomáha rozkladať cukor v mlieku, čo môže viesť k nadúvaniu a bolesti.

Súvisiace články

Najčítanejšie