Oblačno
Bratislava
Ivana
28.12.2025
Populárne potravinárske farbivo by mohlo vyvolať zápalové ochorenie čriev, zistila štúdia
Zdielať na

Populárne potravinárske farbivo by mohlo vyvolať zápalové ochorenie čriev, zistila štúdia

Crohnova choroba sa v súčasnosti nedá vyliečiť, len potlačiť.

Červeň Allura AC (E129) je umelé farbivo , patrí medzi azofarbivá. Vyrába sa priemyselnou syntézou. V kombinácii s benzoátmi môže zvyšovať hyperaktivitu u detí. Môže zhoršovať symptómy astmy. Môže zhoršovať priebeh alergických reakcií. V rámci EÚ je povolené len pre vybrané kategórie potravín v obmedzenom množstve. Používa na pridanie farby a textúry do sladkostí, nealkoholických nápojov, mliečnych výrobkov a cereálií, často s cieľom prilákať deti.

Nové testovanie na zvieratách však odhaľuje, že farbivo narúša spôsob, akým funguje črevná bariéra, poškodzuje zdravie čriev, podporuje zápal a potenciálne spúšťa zápalové ochorenia čriev (IBD) , ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Vedci z kanadskej McMaster University zistili, že narušením črevnej bariéry zvyšuje Allura Red AC množstvo produkovaného serotonínu. Tým sa mení zloženie črevného mikrobiómu - zloženie črevnej mikroflóry a ľudia sú náchylnejší na zápal čriev.

Hlavný autor štúdie, profesor Waliul Khan z McMaster University v Kanade v časopise Nature Communications uviedol, že zistenia sú alarmujúce:  "Táto štúdia demonštruje významné škodlivé účinky Allura Red na zdravie čriev a identifikuje črevný serotonín ako kritický faktor sprostredkujúci tieto účinky. Tieto zistenia majú dôležitý význam pri prevencii a liečbe zápalu čriev. To, čo sme zistili, je zarážajúce a alarmujúce, pretože toto bežné syntetické potravinárske farbivo prijímané v strave je možným spúšťačom IBD. Tento výskum je významným pokrokom v upozorňovaní verejnosti na potenciálne škody spôsobené potravinárskymi farbivami, ktoré denne konzumujeme."

Nebezpečná červeň

"Vedecká literatúra naznačuje, že konzumácia Allura Red tiež ovplyvňuje niektoré alergie, poruchy imunity a problémy so správaním u detí, ako je porucha pozornosti s hyperaktivitou," dodal profesor Khan.

Presné príčiny chorôb autoimunitných zápalových ochorení čriev nie sú úplne známe, ale štúdie naznačujú, že môžu byť spustené dysregulovanými imunitnými odpoveďami, genetickými faktormi, nerovnováhou črevnej mikroflóry a environmentálnymi faktormi. V posledných rokoch sa dosiahol významný pokrok v zistení, aké gény súvisia s IBD ochoreniami a v pochopení úlohy imunitného systému a hostiteľskej mikroflóry. Profesor Khan však povedal, že výskum zaostáva, pokiaľ ide o skúmanie environmentálnych rizikových faktorov. Medzi environmentálne spúšťače patrí typická západná strava, ktorá pozostáva zo spracovaných tukov, červeného a spracovaného mäsa, cukru a nedostatku vlákniny. Dodal, že takáto strava obsahuje aj veľké množstvo prísad a farbív a výsledky štúdie si vyžadujú ďalšie skúmanie súvislosti medzi potravinárskymi farbivami a IBD.

Súvisiace články

Najčítanejšie