Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
20 novoročných predsavzatí, ktoré môžete naozaj dodržať - 1. časť
Zdielať na

20 novoročných predsavzatí, ktoré môžete naozaj dodržať - 1. časť

Ovocie a zelenina zlepšujú celkové zdravie

1. január. Je v kalendári ešte nejaký iný dátum,kedy si ľudia dávajú predsavzatia? ? Je to deň, kedy si odteraz poviete: „viac šalátov, menej zmrzliny“. Deň, keď sľúbite, že si obnovíte členstvo v posilňovni a budete cvičiť pravidelne. Deň, keď si sľúbite, že prestanete fajčiť (tentoraz nadobro) a naučíte sa meditovať, variť, správne používať zubnú niť a milovať zeleninu. A myslíte to vážne. Ale niekde medzi Novým rokom a jarou sa tieto sľuby porušia. Rodinné a pracovné povinnosti prevážia a splnenie predsavzatia sa odkladá do budúceho roka. Tento rok vyskúšajte trik: Znížte svoje očakávania. Nemôžete prebudovať svoje telo alebo prerobiť svoje zdravie jediným skokom, ale ak urobíte dostatok malých krokov, môžete urobiť veľké kroky smerom k zdravšiemu a šťastnejšiemu novému ja. Týchto 20 tipov – po päť pre telo, tvár, myseľ a celkové zdravie – vás tento nový rok naštartuje na cestu k úspechu, tentoraz naozaj.

Stačí, ak : Pridáte 2 000 krokov

Zdravotní experti tvrdia, že 10 000 krokov denne - približne sedem kilometrov - je magické číslo na zníženie tuku a prevenciu cukrovky druhého typu. Nemáte čas toľko chodiť pešo? Ak pridáte len 2 000 krokov denne, môže to znamenať veľký rozdiel vo vašom zdraví, hovoria lekári. Noste krokomer, choďte po schodoch namiesto výťahu, zaparkujete blok alebo dva ďalej od práce a rýchlo sa prejdite niekoľko kôl po nákupnom centre. Keď dosiahnete 2 000 krokov, možno pridáte ďalších 2 000 - a budete pokračovať v chôdzi.

Telu stačí, ak: Urobíte 1 cvičenie denne

Kým si čistíte zuby, zdvihnite jednu nohu. Počítajte do 60. Opakujte s druhou nohou. Toto malé cvičenie nielenže zlepší vašu rovnováhu, čo je nevyhnutné na predchádzanie pádom vo vyššom veku, ale tiež vám zaistí, že si budete čistiť dve minúty, ktoré odporúčajú zubári.

Telu stačí, ak: Odstránite jedno spracované jedlo týždenne

Každý týždeň vyhoďte jedno spracované jedlo – sušienky, krekry alebo zemiakové lupienky – a nahraďte ho jablkom, červenou paprikou alebo iným ovocím či zeleninou. Jesť pestrú škálu ovocia a zeleniny znamená znížiť váš krvný tlak a  schudnúť. Tieto potraviny bohaté na antioxidanty tiež pomôžu vášmu telu bojovať s chorobou, hovorí.

Telu stačí, ak : Schudnete v páse o 2 centimetre

Všetci sme posadnutí hmotnosťou, ale dobré zdravie nie je ani tak o tom, koľko vážite, ako o tom, o koľko centimetrov si dokážete utiahnuť opasok. Tuk, ktorý sa nachádza okolo vášho pása, je najnebezpečnejší druh tuku. Odborníci tvrdia, že ubratie len jedného alebo dvoch centimetrov môže znížiť riziko cukrovky, srdcových chorôb a iných zdravotných problémov. Ak chcete schudnúť v páse, jedzte menej cukru a zvýšte svoju fyzickú aktivitu.

Telu stačí, ak: Zjete kúsok ryby dvakrát týždenne

Ryby zaraďte do jedálneho lístka aspoň dvakrát týždenne. Ľudia, ktorí každý týždeň jedia niekoľko porcií rýb, žijú dlhšie a majú menej srdcových chorôb ako ľudia, ktorí ich nejedia. Vyhnite sa žralokom, mečiarom a makrelám, ktoré obsahujú vysoké hladiny ortuti. Vyberajte si naše sladkovodné ryby.

Súvisiace články

Najčítanejšie