Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
10 mýtov a faktov o rizikách rakoviny pľúc: Je na vine iba fajčenie?
Zdielať na

10 mýtov a faktov o rizikách rakoviny pľúc: Je na vine iba fajčenie?

Archívna reportáž

Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť.

Mnoho ľudí si myslia, že ak fajčia roky, je už neskoro prestať s tým a tiež, že za rakovinu pľúc môže iba fajčenie cigariet. Čo je pravda a čo mýtus?

1/10 Mýtus: Ak fajčíte roky, je príliš neskoro

Fakt: Odvykanie má takmer okamžité výhody. Zlepší sa vám krvný obeh a vaše pľúca budú lepšie fungovať. Riziko rakoviny pľúc začne časom klesať. Desať rokov po tom, ako sa zbavíte tohto zlozvyku, vaše riziko úmrtia na túto chorobu klesne o 50 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí naďalej fajčia.

2/10 Mýtus: Cigarety s nízkym obsahom dechtu alebo „ľahké“ cigarety sú bezpečnejšie ako bežné

Fakt: Sú rovnako riskantné. A dajte si pozor na mentol: Niektoré výskumy naznačujú, že mentolové cigarety môžu byť nebezpečnejšie a je ťažšie s nimi prestať. Chladivý pocit pri ich fajčení podnecuje niektorých ľudí k hlbšiemu nádychu.

3/10 Mýtus: Fajčiť bongo nie je nebezpečné

Fakt: Fajčenie marihuany môže zvýšiť riziko rakoviny pľúc. Mnoho ľudí, ktorí používajú bongo, tiež fajčia cigarety. Niektoré výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí robia oboje, môžu mať ešte väčšiu pravdepodobnosť rakoviny pľúc.

4/10 Mýtus:Antioxidačné výživové doplnky vás chránia

Fakt: Keď vedci testovali tieto produkty, nečakane zistili vyššie riziko rakoviny pľúc u fajčiarov, ktorí užívali betakarotén. Najprv sa poraďte so svojím lekárom. Je v poriadku prijímať antioxidanty z ovocia a zeleniny.

5/10 Mýtus: Fajky a cigary nie sú problém

Fakt: Rovnako ako cigarety vás vystavia riziku rakoviny úst, hrdla, pažeráka a pľúc. Najmä fajčenie cigariet spôsobuje, že máte oveľa väčšiu pravdepodobnosť ochorenia srdca a pľúc.

6/10 Mýtus: Fajčenie je jediné riziko rakoviny pľúc

Fakt: Je to najväčšie riziko, ale sú aj iné. Príčinou rakoviny pľúc číslo 2 je rádioaktívny plyn bez zápachu nazývaný radón. Uvoľňuje sa z hornín a pôdou môže preniknúť do domov a iných budov. Svoj dom alebo kanceláriu môžete dať otestovať na výskyt radónu

7/10 Mýtus:  Mastenec je jednou z príčin rakoviny pľúc

Fakt: Výskum neukazuje žiadnu jasnú súvislosť medzi rakovinou pľúc a náhodným vdýchnutím mastenca. Ľudia, ktorí pracujú s inými chemikáliami, vrátane azbestu a vinylchloridu, majú väčšiu pravdepodobnosť ochorenia.

8/10 Mýtus:Ak mám rakovinu pľúc, je neskoro prestať fajčiť 

Fakt: Ak prestanete fajčiť, vaša liečba môže fungovať lepšie a vedľajšie účinky môžu byť miernejšie. A ak potrebujete operáciu, bývalým fajčiarkom sa hojí operované tkanivo lepšie ako fajčiarom. Ak potrebujete žiarenie na rakovinu hrtana, je menej pravdepodobné, že stratíte hlas, ak si viac nezapálite. A v niektorých prípadoch odvykanie znižuje pravdepodobnosť vzniku ďalšieho druhu rakoviny.

9/10 Mýtus: Cvičenie nijako neovplyvňuje riziko rakoviny pľúc

Fakt: Ľudia, ktorí sa venujú pravidelnej fyzickej aktivite, majú menšiu pravdepodobnosť rakoviny pľúc, ukazujú to štúdie. Cvičenie tiež pomáha pľúcam lepšie fungovať a pomáha predchádzať srdcovým chorobám, mŕtvici a mnohým ďalším vážnym stavom.

10/10 Mýtus: Znečistenie ovzdušia nie je príčinou

Fakt: Tabak je najväčšou hrozbou, no rizikovým faktorom je aj znečistenie ovzdušia. Ľudia, ktorí žijú v oblastiach, kde je ho veľa, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu pľúc, ako tí, ktorí žijú tam, kde je vzduch čistejší. Mnohé veľkomestá v posledných rokoch obmedzili znečistenie ovzdušia, no v iných častiach sveta sú stále nebezpečné úrovne.

Súvisiace články

Najčítanejšie