Jasno
Bratislava
Rastislav
13.1.2025
15 najšpinavších miest u vás na pracovisku: Ktoré sú obľúbené miesta choroboplodných zárodkov?
Zdielať na

15 najšpinavších miest u vás na pracovisku: Ktoré sú obľúbené miesta choroboplodných zárodkov?

Archívna reportáž

Infekcie sa šíria na pracviskách i v rodinách.

Niektoré miesta v kancelárii a spoločných pristoroch sú semeniskom baktérií. Odtiaľ ich môžete doniesť nielen kolegom, ale aj domov, deťom či chorým rodičom. Kde si dávať pozor na hygienu?

1/15 Tlačidlá výťahu

Čo myslíte, koľko ľudí denne stlačí tlačidlá „nahor“ a „nadol“, aby privolali výťah?  Logicky majú teda viac mikróbov ako na iných miestach.

Na výber poschodia vo výťahu by ste mohli použiť lakeť, hoci by ste mohli vyzerať smiešne. Alebo po stlačení tlačidla si počas jazdy rýchlo vydezinfikujte ruky dezinfekčným prostriedkom na báze alkoholu.

2/15 Kľučky dverí

Na pracovisku ich používa každý. Čím viac ľudí to robí, tým väčšia je rozmanitosť baktérií, ktoré sa môžu medzi vami prenášať z človeka na človeka. Pravidelne si umývajte ruky mydlom a teplou vodou po dobu najmenej 20 sekúnd, aby ste pomohli zastaviť ich šírenie. Môžete požiadať upratovačov, aby utreli a vydezinfikovali aj kľučky dverí.

3/15 Pracovný stôl

Má oveľa viac baktérií - asi 400-krát viac - ako záchodová doska. To je asi 21 000 baktérií, vírusov a húb na štvorcový centimer. Z neumytých rúk sa prenášajú na veci, ktorých sa dotýkate. Preto je časté umývanie rúk kľúčom k zastaveniu šírenia infekcií.

4/15  Klávesnica

Pravdepodobne na ňu kýchate, jete a rozlievate nápoje. A nikdy ju nečístíte.  Viete, kto má rád lepkavé odtlačky prstov a omrvinky, ktoré ste zanechali na tlačidlách? Baktérie. Aak zdieľate klávesnicu so svojimi spolupracovníkmi, môže to byť ešte horšie. Každá osoba pridá svoj vlastný mazj, špinu a zvyšky jedla.Klávesnicu treba preto dezinfikovať každý deń..

5/15 Telefón

Váš kancelársky telefón môže byť ešte horší ako váš stôl, s priemerom 25 000 baktérií na štvorcový centimer. Utrite telefón niekoľkokrát denne dezinfekčným prostriedkom, najmä ak ho používajú aj iní ľudia.

6/15  Kancelárska technika

Baktérie sa môžu skrývať a množiť aj na tlačidlách tlačiarne, kopírky a iných zariadení. Ľuďom málokedy napadne ich vyčistiť. Dajte do ich blízkosti nejaké dezinfekčné utierky, aby ste si to pripomenuli pri každom použití stroja.

7/15  Zásobník vody

Typické kancelárske dávkovače vody nie sú „bezpečnejšie“ ako bežná voda z vodovodu. Počas prepravy a dodávky sa na fľaše môžu dostať mikróby. A ľudia sa dotýkajú stroja, aby si načapovali vodu, niekedy aj niekoľkokrát denne. Aby ste sa vyhli chorobe počas prechladnutia a chrípkovej sezóny, môžete si radšej priniesť vlastnú vodu z domu alebo si ju kúpiť vo fľašiach.

8/15 Kávovar

Nie je vždy jasné, kto má na starosti čistenie spoločných prístrojov. Ak sa rozhodnete začať, začnite tu. Baktérie milujú vlhké, tmavé útroby týchto strojov. Naplňte kávovar  4 šálkami obyčajného bieleho octu a nechajte pol hodiny odstáť. Potom ho nechajte prejsť cyklom a nasledujú tri cykly len s vodou alebo kým cítite ocot.

9/15 Kávovarná kanvica

Nie je to len kávovar, kde sa množia baktérie. Dokonca aj vtedy, keď kávovarná kanvica vymyje - ako by to malo byť každý deň - rukoväť je často prehliadaná. A to je tá časť, ktorej sa s najväčšou pravdepodobnosťou dotknete.

10/15 Hrnčeky na kávu

Môže sa zdať, že zdieľanie hrnčekov je bezpečné, najmä keď sú umyté a vysušené, ale jedna štúdia zistila, že až 90 % má na sebe baktérie, niektoré z nich sú fekálne. Problém pravdepodobne nie sú samotné šálky, ani ľudia, ktorí ich používajú. Aj keď to znie zvláštne, pravdepodobne ich znečistenie pochádza z toho, keď sa ich pokúšate vyčistiť s infikovanými hubkami v spoločnej kuchyni.

11/15 Drez

Rovnako ako vo vašej domácnosti- rôzne ruky a jedlá z neho robia magnet pre baktérie a iné choroboplodné zárodky. Časť, ktorej sa najviac dotýkate – rukoväť kohútika – ich má často najviac. Pretože sa ho každý dotýka.

12/15 Kuchynská špongia

Je mokrá a savá, ideálna na zachytávanie a život baktérií. Väčšina nových hubiek má na sebe baktérie ako E. coli a salmonela už do 3 týždňov. A keď ľudia používajú hubku počas dňa, prenášajú choroboplodné zárodky do iných častí kancelárie (vrátane šálok na kávu). Len 2 minúty v mikrovlnke zabijú väčšinu mikróbov. Skúste to urobiť raz denne a hubku vymeňte každé 2 týždne.

13 /15 Dvere do mikrovlnky

Koľko ľudí si ohrieva obed v týchto prístrojoch! A každý sa musí niekoľkokrát dotknúť dverí, aby ich otvoril a zatvoril, vložil a vybral jedlo. Táto rukoväť je často jedným z najšpinavších miest v kancelárii. Približne polovica testovaných rukovätí vo veľkej štúdii mala vysoké hladiny mikróbov. Každý deń ju pretrite dezinfekčným obrúskom.

14/15 Predajné automaty

Problém nevyrieši ani jedenie balených potravín. Tá istá štúdia zistila, že tlačidlá na približne 1 z 5 potravinárskych automatov pravdepodobne prenášajú choroboplodné zárodky. (A kľučky dvierok chladničky približne v jednej štvrtine prípadov.)  Pravdepodobne nepovažujete tieto povrchy za priestory na prípravu jedla, ale mali by ste s nimi tak zaobchádzať.

15/15 Toalety

Baktérie E. coli môžu pokrývať celú podlahu toalety. Dokonca aj čistenie rúk môže byť ťažké, pretože rukoväte kohútika vodovodu môžu byť obzvlášť znečistené. Pri zapínaní a vypínaní vody, ako aj pri stláčaní rukoväte na splachovanie toalety skúste mať na ruke papierovú utierku.

Súvisiace články

Najčítanejšie