Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Máte alergiu na hotdog či avokádo? Tieto 4 vzácne potravinové alergie by ste nečakali
Zdielať na

Máte alergiu na hotdog či avokádo? Tieto 4 vzácne potravinové alergie by ste nečakali

Archívna reportáž

Alergia na zložky vína sa spája často s alergiou na sušené ovocie

Mlieko, vajíčka, mäkkýše, oriešky, pšenica a sója. To sú bežné potravinové alergény, ktoré škodia mnohým ľuďom. Rovnako nepríjemné problémy ale môžu zriedkavo spôsobovať aj potraviny, pri ktorých by ste to nečakali. Ktoré sú to?

1. Červené mäso

Hovädzie, jahňacie alebo bravčové mäso spôsobuje alergické reakcie skutočne zriedkavo. Príznaky sa rozvíjajú obvykle až 3–6 hodín po jedle, čo môže odhalenie tejto precitlivenosti výrazne sťažovať. K príznakom patrí nevoľnosť, vracanie, hnačky, svrbenie kože, vyrážka, kýchanie, nádcha alebo astma. Tento typ alergie v posledných rokoch zamestnával aj vedcov. V jednej zo štúdií bolo odhalené, že ľudia s týmto problémom mali pozitívnu reakciu na alfa-galaktosidázu (enzým, ktorý prirodzeným spôsobom metabolizuje problémové zložky potravín) a väčšina z nich bola v minulosti uhryznutá kliešťom.

2. Avokádo

Alergia na avokádo je spätá s precitlivenosťou na latex. Je tomu tak preto, že bielkoviny vyskytujúce sa v avokáde sú podobné tým v prírodnom latexe. Ľudia alergickí na latex preto môžu mať navyše nepríjemnú reakciu na papáje, banány alebo kivi. Už niekoľko minút po požití sa môže objaviť svrbenie úst, pier alebo hrdla a ďalej opuch pier, kýchanie, ťažkosti s dýchaním alebo žihľavka.

3. Hot dog

Vyrába sa z komplexne spracovaného mäsa obsahujúceho mnoho prídavných látok. Alergickú reakciu môže vyvolať ktorákoľvek z nich. Najčastejšie to bývajú zlúčeniny dusíka alebo žlté farbivo, ktoré sa nazýva tartrazín. Precitlivenosť sa zvyčajne prejavuje žihľavkou, opuchom a astmou.

4. Sušené ovocie a zelenina

Nechcenú reakciu na sušené ovocie spôsobuje prítomnosť siričitanov, ktoré sa používajú ako konzervanty. Môže sa prejavovať opuchy tváre, úst a jazyka, anafylaktickou reakciou, žihľavkou alebo horúčkou. Alergia na sušené ovocie sa môže spojiť aj s alergiou na víno, rôzne druhy octu, ovocie a zeleninu v plechovkách a na ďalšie konzervované potraviny.

Čítajte zloženie!

Liečba vzácnych alergií sa od tých bežných príliš nelíši. Najdôležitejšie je sa alergénu v potrave dôsledne vyhýbať, pretože na vyvolanie ťažkostí stačí aj jeho malé množstvo. Je teda veľmi dôležité študovať pri nákupe zloženia potravín. Alergény sa totiž môžu vyskytovať v malých množstvách aj tam, kde by ste ich nečakali. Mierne problémy možno obvykle zvládnuť antihistaminikmi, anafylaktická reakcia ustupuje až po podaní adrenalínu – môžete využiť adrenalínový autoinjektor alebo volať záchrannú službu.

Súvisiace články

Najčítanejšie