Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zlé zdravie srdca predpovedá predčasné starnutie mozgu, tvrdí štúdia
Zdielať na

Zlé zdravie srdca predpovedá predčasné starnutie mozgu, tvrdí štúdia

Archívna reportáž

Zdravie srdca súvisí so zdravím mozgu a naopak.

Vedci tiež zistili, že muži majú tendenciu mať starší mozog ako ženy v rovnakom veku.

Odhadom veku mozgu ľudí zo skenov výskumníci identifikovali viaceré rizikové faktory predčasného starnutia mozgu. Zistili, že horšie zdravie srdca alebo srdcových ciev vo veku 36 rokov predpovedalo vyšší vek mozgu v neskoršom veku.

Vedci z Kalifornskej univerzity (UCL) tiež zistili, že muži majú tendenciu mať starší mozog ako ženy v rovnakom veku. Napriek tomu, že ľudia v tejto štúdii boli všetci vo veľmi podobnom skutočnom veku, existovali veľmi veľké rozdiely v tom, aký vek v počítačovom modeli prináležal ich mozgu.

Profesor Jonathan Schott z UCL vysvetľuje, aký to má dopad na myslenie a pamäť: "Podľa štúdie je vyšší vek mozgu spojený s mierne horším skóre v mentálnych (kognitívnych) testoch a tiež to predpovedá zvýšené zmenšovanie mozgu počas nasledujúcich dvoch rokov."


Výskumníci naznačujú, že by to mohol byť dôležitý ukazovateľ pre ľudí, ktorým hrozí pokles kognitívnych funkcií alebo iné ochorenie súvisiace s mozgom.

"Dúfame, že táto technika by jedného dňa mohla byť užitočným nástrojom na identifikáciu ľudí ohrozených zrýchleným starnutím, aby sme im mohli ponúknuť včasnú perevnciu demencie a iných ochorení mozgu súvisiacich s vekom," hovorí profesor Schott

Vedci použili zavedený model založený na mgnetickej rezonancii na odhadnutie veku mozgu ľudí v štúdii Insight 46,ktorá sa použila pri skúmaní Alzehmerovej choroby.  Keďže boli počas svojho života súčasťou štúdie, vedci dokázali porovnať ich súčasný vek mozgu s rôznymi faktormi z celého životného cyklu. Všetci mali medzi 69 a 72 rokmi, ale ich odhadovaný vek mozgu sa pohyboval od 46 do 93 rokov.

Nová štúdia zistila, že ľudia, ktorí mali vo veku 36 rokov horšie kardiovaskulárne zdravie,  mali vo veku  69 rokov na MRI  horšie zdravie mozgu, rovnako ako tí ľudia, ktorí mali mozog postihnutý cerebrovaskulárnym ochorením(súvisiace s prietokom krvi a krvnými cievami v mozgu).

Súvisiace články

Najčítanejšie