Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
9 otázok a odpovedí o anabolických steroidoch: Väčšinu svetovej produkcie spotrebujú športovci!
Zdielať na

9 otázok a odpovedí o anabolických steroidoch: Väčšinu svetovej produkcie spotrebujú športovci!

Archívna reportáž

Aj o dopingu u športovcov

Celosvetovo väčšinu anabolických steroidov spotrebujú športovci na dopovanie pre rast svalovej hmoty, zvýšenie sily a zmenšenie tukovej vrstvy. Sú to však aj látky, ktoré sú využívané aj v medicíne. Anaboliká či anabolické steroidy sú témou, ktorá vyvoláva množstvo otázok.

1. Čo je anabolizmus?

Anabolizmus je výraz pochádzajúci z gréčtiny, ktorý znamená tvorbu zložitých látok z jednoduchých. Napríklad keď dochádza k stavbe svalov z aminokyselín, základných stavebných kameňov bielkovín, hovoríme o anabolizme. Opakom anabolizmu je dej nazývaný katabolizmus, pri ktorom naopak dochádza k rozkladu, (napríklad pri dlhšom pobyte na nemocničnom lôžku bez akejkoľvek fyzickej aktivity ubúda svalová hmota, ktorá sa rozkladá na zákaldné stavebné látky).

Ak by sme si predstavili tehly ako aminokyseliny a múr ako svaly, potom pri stavbe múru hovoríme o anabolizme, pri búraní múru by sme hovorili o katabolizme.

2. Čo sú to anaboliká?

Sú to látky, ktoré spôsobujú anabolický dej, napríklad podporujú ukladanie látok do zásob a rast svalovej hmoty.

3. Aké anabolické látky sú v ľudskom tele?

V ľudskom telo ide najmä o mužský pohlavný hormón testosterón. Anabolicky pôsobí aj inzulín, rastový hormón (STH, somatotropný hormón), parathormón (v malých dávkach pôsobí na kosť anabolicky, vo vysokých katabolicky), chróm (pri jeho doplnení sa zvýši pomer svaloviny k telesnému tuku).

4. Aké anabolické látky sa používajú v medicíne a kde v tele pôsobia?

Ide o anabolické steroidy, založené na testosteróne, ktoré účinkujú v miestach, na ktorých v tele testosterón pôsobí.

5. Aké majú používané anabolické steroidy účinky?

Anabolické steroidy pôsobia ako mužské pohlavné hormóny (majú pohlavné účinky) a súčasne ako „stavbyvedúci“ pri stavbe svalov (anabolické účinky).

6. Na čo sa anabolické steroidy používajú?

V medicíne sa anabolické steroidy používajú:

  • spolu s diétnymi opatreniami a pohybom u ťažko chorých pacientov po úraze, chirurgickom zákroku, strate hybnosti, pri závažnej vysiľujúcej chorobe s prebiehajúcim katabolizmom (odbúravajú sa stovky gramov svalovej hmoty denne, v extrémnych prípadoch až 250g za 24 hodín, čo zodpovedá strate 1 kg svalovej denne),
  • pri úbytku svalov u starých ľudí s riedkymi kosťami (osteoporózou), s porušením obličkových funkcií,
    pri niektorých ochoreniach kostí (používajú sa pri niektorých druhoch rednutia kostí (napr. rednutie kostí a úbytok svalov u chorých s AIDS),
  • pri trvalom (chronickom) a predĺženom hojení rán, pri popáleninách,
  • u zoslabnutých ľudí, pri hladovaní,
  • pri ochorení krvi následkom útlmu kostnej drene (aplastická anémia).

Celosvetovo však väčšinu anabolických steroidov spotrebujú športovci na dopovanie pre rast svalovej hmoty, zvýšenie sily a zmenšenie tukovej vrstvy (predovšetkým v kulturistike a v silových športoch).

7. Aký je základný rozdiel medzi testosterónom a anabolickými steroidmi?

Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý hrá v tele dve role: pohlavnú a stavebnú (anabolickú). Anabolické steroidy sú odvodené od testosterónu a aj ony, rovnako ako testosterón, účinkujú v rovnakých dvoch rolách.

Základný rozdiel medzi testosterónom a anabolickými hormónmi spočíva v tom, v akom pomere sú ich roly zastúpené. Mužský pohlavný hormón, testosterón, má obe role zastúpené v pomere 1:1, avšak rôzne anabolické steroidy majú zastúpené obe role v rôznom pomere v prospech stavebnej (anabolickej) roly. U anabolických steroidov sa udáva pomer 1:3 až 1:13, čo znamená, že anabolický steroid má pohlavnú rolu v zhodnej výške ako testosterón, ale stavebnú úlohu má oproti testosterónu 3 až 13-krát vyššiu.

8. Aký majú žiaduci efekt anabolické steroidy a aké môžu mať nežiaduce účinky?

Žiaducim účinkom, pre ktorý sú anabolické steroidy používané v medicíne a zneužívané v športe, je ich pozitívny vplyv na rast svalovej hmoty.

Spolu so žiaducim účinkom sprevádzajú užívanie anabolických steroidov ich nežiaduce účinky. Pri liečbe chorých sa podávajú odporúčané dávky anabolických steroidov, ktoré sú násobne nižšie ako množstvá, ktoré si berú športovci pri dopingu. Preto sa dá očakávať, že pri liečbe sú nežiaduce prejavy liečby vysoko prevýšené žiaducim liečebným efektom, ktorým je dosiahnutie optimálneho množstva svalovej hmoty chorého a jeho návrat do života. Nežiaduce účinky anabolických steroidov sa viac prejavia u žien, malým deťom a tehotným by sa nemali podávať. K sledovaným možným nežiaducim účinkom anabolických steroidov patrí zvyšovanie hodnôt pečeňových enzýmov u 50 % pacientov, avšak po ukončení liečby sa hodnoty vracajú k normálu.

9. Aké sú riziká zneužívania anabolických steroidov?

Pri dopingu v športe sa berú 10 až 200-krát vyššie dávky anabolických steroidov ako je dávkovanie odporúčané na liečbu v medicíne. Kvôli ohromnému prekračovaniu množstva a pri užívaní vysokých dávok anabolík môžu nadopovaní športovci na sebe pozorovať množstvo nežiaducich účinkov, ku ktorým patria:

  • akné (napríklad na chrbte),
  • padanie vlasov, plešatenie,
  • zmena ochlpenia (rast fúzov u žien - výraznejší je u žien v menopauze a po prechode, než ak anaboliká používajú športovci),
  • zachrípnutie (v závislosti na použitej dávke; napríklad ak ženy – kulturistky dopujú, môžu začať hovoriť chrapľavým hlbokým hlasom),
  • zmena farby kože následkom začínajúceho poškodenia až zlyhania pečene (športovci môžu skúšať zmeniť farbu pokožky a maskovať žltkastý odtieň opaľovaním).
  • u mužov môže dôjsť k zväčšeniu pŕs, impotencii, neplodnosti (je blokovaná tvorba spermií), zmenšenie semenníkov, zväčšenie prostaty, eventuálne vývoju nádoru prostaty
  • u žien dochádza k poruchám menštruácie, zväčšeniu klitorisu.
  • anaboliká spôsobujú zmenu krvného obrazu a menia k horšiemu hladiny tukov v krvi (znižujú hladiny HDL o 40 až 70 % a súčasne zvyšujú hladiny LDL, čo môže spôsbiť aterosklerózu a upchatie cievy- následne infarkt alebo mozgovú porážku). Tieto účinky na hladiny tukov v krvi sa vracajú do normálu počas 5 mesiacov po ukončení podávania anabolík.
  • anabolické steroidy zadržiavajú v tele sodík, čím vznikajú opuchy.

Ďalšie nežiaduce účinky anabolických steroidov sa prejavujú na srdci a cievach. Zrejme spôsobujú poruchu funkcie vnútornej steny žíl, kŕčovité zúženie žíl a vznik krvnej zrazeniny a jej následným vmetením do pľúc. Anaboliká pravdepodobne tiež môžu vyvolať ďalšie závažné nežiaduce účinky, ktoré zahŕňajú poškodenie srdca (zhrubnutie srdcového svalu (hypertrofia myokardu), zvýšenie krvného tlaku, zmenu doby prevodu signálu v srdci a narušenie funkcie stiahnutia (systola) a uvoľnenia srdca (diastola). môžu vyústiť do predčasného srdcového infarktu (aterosklerotický infarkt myokardu) a úmrtia dopujúceho športovca.

Športovci by mali poznať riziká užívania anabolických steroidov a vedieť, že ich zneužívanie ich môže usmrtiť aj v ranom veku. Bohužiaľ, stáva sa, že si možné závažné riziká nepripúšťajú a riešia len svoje akné a vypadávanie vlasov, ktoré po užívaní anabolík pozorujú na svojom tele, pretože ostatné,závažnejšie poškodenia, prebiehajú nepozorovane.

Súvisiace články

Najčítanejšie