Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vedci budú skúmať, či cvikla môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 2. typu spaľovať tuk
Zdielať na

Vedci budú skúmať, či cvikla môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 2. typu spaľovať tuk

Pri liečbe diabetu 2.typu môže pomôcť rastlinná strava.

Výskum na zvieratách už predtým ukázal, že dusičnany dokážu premeniť biele tukové bunky na hnedé tukové bunky, ktoré sa ľahšie spália. V súčasnosti hľadajú dobrovoľníkov s cukrovkou 2. typu, chronickým stavom, ktorý bráni telu regulovať hladinu cukru v krvi.

Vedci spúšťajú novú štúdiu, aby zistili, či pitie šťavy z červenej repy môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 2. typu efektívnejšie spaľovať tuk.

Výskum na zvieratách už predtým ukázal, že dusičnany dokážu premeniť bunky na ukladanie bieleho tuku na hnedé tukové bunky, ktoré sa ľahšie spália. Teraz sa však tím z Portsmouthskej univerzity a  Bournemouthskej univerzity bude zaoberať účinkami pitia šťavy z červenej repy bohatej na dusičnany na ľudí.

Doktor Ant Shepherd zo Školy športu, zdravia a cvičenia na univerzite v Portsmouthe povedal: „ Ľudia a väčšina ostatných cicavcov má dva typy tukových buniek – biele tukové bunky uchovávajú energiu a hnedé tukové bunky túto energiu spaľujú na výrobu tepla. Hnedý tuk sa oveľa ľahšie spaľuje, takže chceme zistiť, či dusičnany môžu pomôcť premeniť biely tuk na hnedý tuk, čo môže ľuďom pomôcť spáliť viac kalórií. Zobrazenie hnedého tuku pomocou zobrazovacích vyšetrení je náročné, ale ak dokážeme posúdiť vplyv dusičnanov na aktivitu hnedého tuku u ľudí, sme o krok bližšie k pochopeniu vplyvu výživy na zdravie a choroby."

Účastníci štúdie budú vyzvaní, aby vypili pol pohára šťavy každý deň počas dvoch oddelených období 14 dní. Na jedno obdobie to bude cviklová šťava, na druhé placebo, ktoré chutí rovnako. Po každom dvojtýždňovom období navštívia výskumné zariadenia univerzity v Bournemouthe, kde im urobia vyšetrenie magnetickou rezonanciou, aby zistili, koľko hnedého tuku majú v tele.

Ak bude táto štúdia úspešná, mohla by pripraviť cestu pre väčšie štúdie o tom, ako by tento nový prístup mohol pomôcť pacientom zvládnuť ich chorobu. Výskumníci tiež použijú termovíznu kameru, aby zistili, aký aktívny je hnedý tuk. Účastníci budú musieť poskytnúť vzorky krvi na analýzu v laboratóriu.Dr

Rebecca Neal z Bournemouthskej univerzity povedala: „Dúfame, že tento výskum by mohol ukázať, že konzumácia dusičnanov povedie v priebehu času k malému úbytku hmotnosti a zlepšeniu výsledkov diabetu 2.

Na Slovensku s úspechom už tri roky uplatňujú pri liečbe diabetu 2.typu takzvaný NFI protokol - je to systém stravovania založený na účinkoch rastlinnej stravy, ktorá vo vzájomných kombináciách  a s tým súvisiacich chemických reakciách zvyšuje  citlivosť tkanív na inzulín a výrazne zlepšuje stav pacientov- až k normálnym glykémiám.  Aplikujú ho napríklad v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni a má až 100 percentnú úspešnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie