Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľuďom nad 40 rokov môže mierne pitie zlepšiť zdravie
Zdielať na

Ľuďom nad 40 rokov môže mierne pitie zlepšiť zdravie

Alkohol na bicykel nepatrí.

Dospelí starší ako 40 rokov, ktorí pijú jeden alebo dva alkoholické nápoje denne , môžu podľa globálnej štúdie znížiť riziko srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky. Na osoby ľudí mladších ako 40 rokov sa však rovnaké výhody nevzťahujú, najmä kvôli zraneniam, ktoré utrpia pod vplyvom alkoholu.

Zdravotné riziká a prínosy miernej konzumácie alkoholu sú zložité a zostávajú horúcou témou diskusií. "Údaje naznačujú, že malé množstvá alkoholu môžu časom znížiť riziko určitých zdravotných následkov, ale zvýšiť riziko iných," napísala Dana Bryazka, výskumníčka z Inštitútu pre metriky a hodnotenie zdravia (IHME) na University of Washington, Seattle. a kolegovia v článku uverejnenom tento mesiac v The Lancet .

„Odhadujeme, že v roku 2020 zomrelo 1,78 milióna ľudí na celom svete v dôsledku pitia alkoholu,“ hovorí Bryazka. "Je dôležité, aby sa aktualizovali usmernenia a zásady týkajúce sa konzumácie alkoholu, aby sa minimalizovalo toto poškodenie, najmä v populáciách s najväčším rizikom."

„Existujúce usmernenia týkajúce sa konzumácie alkoholu sa často líšia podľa pohlavia, pričom pre mužov sú v porovnaní so ženami stanovené vyššie prahové hodnoty. Zaujímavé je, že s aktuálne dostupnými údajmi nevidíme dôkaz, že by sa riziko pitia alkoholu líšilo podľa pohlavia,“ poznamenala. Tento najnovší výskum však ukazuje, že riziká sa môžu líšiť v závislosti od veku.

V štúdii výskumníci analyzovali mieru chorôb zo štúdie Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) 2020 za roky 1990 až 2020 pre 21 regiónov vrátane 204 krajín a území. Údaje boli analyzované podľa 5-ročnej vekovej skupiny, pohlavia a roku pre ľudí vo veku 15 až 95 rokov a starších. Výskumníci použili klinické štandardy známe ako teoretická minimálna úroveň vystavenia riziku (TMREL) a ekvivalent pre abstinentov, ktoré pomohli definovať bezpečný minimálny alebo maximálny denný príjem alkoholu pre určitú populáciu.

Keď sa dosiahne alebo prekročí TMREL, môže to mať negatívne dôsledky na zdravie človeka.

Koľko alkoholu prospeje a neohrozí? 

Jeden štandardný nápoj bol definovaný ako 10 gramov čistého alkoholu, čo zodpovedá malému poháru červeného vína (100 mililitrov) s obsahom alkoholu 13 % objemu, plechovke alebo fľaši piva (3,75 mililitrov) pri 3,5 % objemu alkoholu alebo panák whisky alebo iných liehovín (30 mililitrov) s obsahom alkoholu 40 % objemu.

Pre dospelých vo veku 40 rokov a starších bez akýchkoľvek základných zdravotných problémov môže pitie malého množstva alkoholu poskytnúť určité výhody, ako je zníženie rizika srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky, uviedli vedci. Vo všeobecnosti pre ľudí vo veku 40 až 64 rokov sa TMREL pohybovali od približne polovice štandardného nápoja za deň až po takmer dva štandardné nápoje, len s malými odchýlkami medzi mužmi a ženami.

Pre osoby staršie ako 65 rokov predstavovali TMREL niečo viac ako tri štandardné nápoje denne.

Vedci tiež zistili, že ľudia, ktorí pili škodlivé množstvá alkoholu, boli s najväčšou pravdepodobnosťou vo veku 15 až 39 rokov (59,1 %) a muži (76,9 %).

„Tieto zistenia sú zdanlivo v rozpore s predchádzajúcou štúdiou  publikovanou v časopise The Lancet , ktorý zdôraznil, že akékoľvek užívanie alkoholu, bez ohľadu na jeho množstvo, vedie k poškodeniu zdravia v celej populácii,“ napísali vedci Robyn Burton a Nick Sheron, obaja z King's College v Londýne, v sprievodnom komentári .

„Vo väčšine krajín tejto najnovšej analýze boli úrazy zodpovedné za väčšinu škôd súvisiacich s alkoholom v mladších vekových skupinách. Riziká mierneho pitia vo vekovej skupine 15 až 39 rokov teda prevyšujú benefit. Ten naopak prevažuje v skupine starších dospelých, ktorí sú viac zaťažení rizikom kardiovaskulárnych ochorení a  rakoviny," povedali. "Keď sa snažíme určiť celkovú škodu spôsobenú alkoholom, treba zvážiť existujúcu mieru chorôb v populácii."

Súvisiace články

Najčítanejšie