Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máte vysoký cholesterol? Potrebujete tieto 4 zmeny životného štýlu
Zdielať na

Máte vysoký cholesterol? Potrebujete tieto 4 zmeny životného štýlu

Archívna reportáž

Ak máte vysokú hladinu "zlého" LDL cholesterolu a potrebujete lieky, nevyhnutnou súčasťou liečby je aj vhodná strava prospešná srdcu a cievam a zdravý životný štýl. Tieto zmeny by ste mali urobiť.

4 zmeny životného štýlu, ktoré potrebujete

Aeróbna aktivita

Okrem diétnych opatrení je veľmi dôležitý pravidelný pohyb. Aeróbna aktivita zvyšuje "dobrý cholesterol". Potrebné je cvičiť minimálne 3-krát do týždňa a udržať si aspoň 30 minút tepovú frekvenciu 220 mínus vek x 0,7

Redukcia hmotnosti

Schudnutie priamo súvisí so zvýšenou pohybovou aktivitou. Bez zvýšenia výdaja energie je redukcia hmotnosti nemožná. Veľmi významné je zmenšenie obvodu pása(tzv. abdominálna obezita), pretože brušný tuk je hormonálne aktívne tkanivo, ktoré produkuje nebezpečné látky. Muži by mali mať menej ako 94 cm, ženy menej ako 80 cm. Treba využívať aj tzv. rutinný pohyb-chôdza, chôdza do schodov. denné optimum je 10 000 krokov.

Skoncovanie s cigaretami

Fajčenie poškodzuje vnútornú cievnu výstelku, zvyšuje srdcovú frekvenciu a súčasne znižuje hladinu HDL cholesterolu a výrazne zvyšuje hladinu LDL cholesterolu. Neliečení pacienti, ktorí fajčia, majú až 75 -násobne zvýšené riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody oproti 25-riziku neliečených pacientov, ktorí nefajčia!

Liečba ďalších chorôb ohrozujúcich srdce a cievy

Liečba vysokého krvného tlaku, obezity, metabolického syndrómu, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť infarktu a cievnej mozgovej príhody musí vždy sprevádzať znižovanie hladiny cholesterolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie