Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Máte vysoký "zlý" cholesterol? Týchto 9 zmien stravovania vám pomôže
Zdielať na

Máte vysoký "zlý" cholesterol? Týchto 9 zmien stravovania vám pomôže

Archívna reportáž

Na vajíčka zanevrieť nemusíte

Ak máte vysoké hodnoty "zlého" LDL cholesterolu, potrebujete lieky. Musíte však k tomu pridať aj vhodnú stravu prospešnú srdcu a cievam a zdravý životný štýl.

9 zmien vo vašom jedálničku

Obmedzte množstvo živočíšnych tukov – tučné mäso, maslo, masť, slanina, tučné syry, plnotučné mlieko. Vhodná je hydina, mliečne výrobky s nižším obsahom tukov, pozor, nie s pridaným cukrom.

Používajte rastlinné oleje (repkový, olivový) – obsahujú vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Repkový olej takisto obsahuje vysoký podiel omega 3-mastných kyselín i vitamínu E a je vhodný na vyprážanie aj do studenej kuchyne. Najkvalitnejší olivový olej je označený ako extra virgin alebo virgin, je lepší do studenej kuchyne, lebo tepelnou úpravou sa v ňom ničia užitočné látky. Samozrejme, oleje je vhodné striedať, napríklad so slnečnicovým, sójovým.

Pozor na sladké pečivo – koláče, sušienky, pečivo z lístkového cesta a zákusky obsahujú veľa transmastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

Vajíčka áno, no s mierou – je pravda, že vaječný žĺtok na rozdiel od bielka obsahuje isté množstvo cholesterolu, ale zároveň aj ochranne pôsobiaci lecitín a omega 3-mastné kyseliny. Ľudia s vysokou hladinou cholesterolu si pri racionálnej strave môžu vajíčka dopriať 2 až 3-krát do týždňa, najmä z domáceho chovu, nie však so slaninou.

Jedzte dostatok rýb – najmä tučné morské ryby sú najlepším zdrojom "inteligentných tukov" omega 3-mastných kyselín, ktoré majú priaznivý účinok na srdce a cievy. Tieto kyseliny si telo nevie vytvoriť samo, preto sa nazývajú esenciálne. Je nutné ich prijímať v strave – sleď, makrela, losos, tuniak, pstruh, sardinky, jeseter, úhor.

Dajte si dostatok cesnaku – cesnak obsahuje množstvo sulfidov, ktoré znižujú množstvo tukov v krvi aj krvný tlak.

Jedzte veľa ovocia a zeleniny – okrem vitamínov a ďalších prospešných látok obsahujú veľa vlákniny, ktorá aktívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Dbajte na dostatok ovsených otrúb či vločiek – obsahujú tzv. ovsený lepok, čo je tiež rozpustná vláknina znižujúca hladinu cholesterolu v krvi.

Alkohol a filtrovaná káva s mierou – alkohol, najmä víno, a filtrovaná káva príležitostne neškodia. Pri vysokej hladine triacylgycerolov treba byť pri konzumácii alkoholu opatrný. Nefiltrovaná káva môže zase zvyšovať hladinu cholesterolu.

Pamätajte na to, že na zmenu jedálnička treba čas aj trpezlivosť. Občasné, výnimočné odbočenie hladinu cholesterolu vážne neovplyvní.

Súvisiace články

Najčítanejšie