Polojasno
10°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Najlepšie dezerty: Týchto 6 druhov ovocia ochráni vaše telo!
Zdielať na

Najlepšie dezerty: Týchto 6 druhov ovocia ochráni vaše telo!

Archívna reportáž

Ovocie treba konzumovať čerstvé.

Najlepším zákuskom je kúsok ovocia. Je totiž nielen sladké, ale je aj bohaté na protizápalové látky, ktoré sú dôležité pri ochrane nášho tela pred srdcovými chorobami, cukrovkou a niektorými formami rakoviny a ochorení čriev. Ak zjeme aspoň jeden a pol až dve šálky rôznych druhov ovocia každý deň, zvýšime množstvo antioxidantov. Niektoré druhy ovocia majú protizápalové účinky. Ktoré to sú?

Bobuľové ovocie

Od jahôd a černíc  až po  brusnice a čučoriedky- tieto plody majú obzvlášť silné antioxidačné a protizápalové účinky.Bobuľové ovocie spolu s vlákninou a vitamínom C  obsahuje aj rastlinné pigmentové fytochemikálie, ako sú antokyány a kyselina elagová, ktoré pôsobia protizápalovo. Štúdie spájajú zvýšenú konzumáciu bobúľ s nižším rizikom srdcových chorôb, Alzheimerovej choroby a cukrovky.

Jablká

Možno je skutočne pravda, čo sa hovorí o jednom jablku denne. Štúdia robená na takmer 35 000 ženách zistila, že konzumácia tohto ovocia – spolu s jeho príbuznými, hruškami – bola spojená s nižším rizikom úmrtia na srdcové choroby. Vláknina, vitamín C, pektín a polyfenoly,ktoré sa nachádzajú v jablkách,  predovšetkým v štúdiách na zvieratáchpreukázali protizápalové účinky a zvýšili počet prospešných mikróbov v čreve.

Kôstkové ovocie

Čerešne, broskyne, marhule a slivky sú príklady kôstkového ovocia, ktoré obsahuje vlákninu, vitamín C, draslík a rôzne fytochemikálie spojené s ich farbivami. Napríklad čerešne sú kráľovné medzi kôstkovým ovocím, pretože sú spojené so znížením priemernej hladiny cukru v krvi a zlepšením cholesterolu a krvného tlaku. Niektoré štúdie dokonca naznačujú,že čerešne pomáhajú pri znížení  bolesti po cvičení a znížujú riziko záchvatov dny. Za týmito ich účinkami môžu byť vysoké hladiny fenolových zlúčenín v čerešniach, ktoré preukázateľne znižujú zápal.

Hrozno

Tieto šťavnaté plody sú plné vlákniny, vitamínov C a K a silných fytochemikálií, najmä resveratrolu, ktorý sa nachádza v červenom hrozne. Niet divu, že mierne pitie červeného vína sa spája so zdravím srdca. Výsledky multietnickej sedemročnej štúdie 3 300 žien v strednom veku spájali miernu konzumáciu vína s výrazne nižšou úrovňou zápalu v porovnaní so ženami, ktoré nepili žiadne alebo menej vína. Niektoré novšie štúdie však niektoré z týchto výhod spochybnili. Je však dôležité poznamenať, že aj mierna konzumácia alkoholu (vrátane vína) je spojená s vyšším rizikom rakoviny. Najlepšia rada: ak už máte radi víno, pite ho s mierou (maximálne jeden pohár denne pre ženy, dva poháre pre mužov), ale určite nezačínajte pravidelne piť kvôli údajným zdravotným benefitom vína.

Citrusy

Pomaranče, grapefruity, citróny a limetky sú  bohaté na vitamín C. Obsahujú tiež vlákninu, draslík, vápnik, vitamíny B, meď a protizápalové fytochemikálie, ako sú flavonoidy a karotenoidy. Ukázalo sa tiež, že živiny nachádzajúce sa v citrusových plodoch majú ochranné účinky na srdce, zlepšujú hladinu cholesterolu v krvi, hladinu cukru v krvi a funkcie krvných ciev.

Granátové jablká

Drobné semená granátového jablka obsahujú množstvá vitamínov C a K, draslíka, vlákniny a silných fytochemikálií, ako sú antokyanín a resveratrol. Podľa výsledkov výskumu granátových jabĺk z roku 2020 toto ovocie podľa všetkého pomáha udržať pod kontrolou krvný tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie