Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muži, ktorí sa chcú dožiť v zdraví dôchodku: Tento vek je pre nich rozhodujúci!
Zdielať na

Muži, ktorí sa chcú dožiť v zdraví dôchodku: Tento vek je pre nich rozhodujúci!

Na preventívnej prehliadke vám môžu zistiť aj vysoký tlak.

Slovenskí muži prichádzajú do dôchodkového veku s chorým srdcom. Slovensko má spolu s Poľskom najviac dôchodcov so srdcovocievnymi ochoreniami v Európe! Je to preto, že muži v aktívnom veku medzi 35 a 50 nedbajú na svoje zdravie, hoci sú medzi nimi mnohí bývalí športovci. Ich cievy ničí nediagnostikovaný a neliečený vysoký tlak.

Slovenskí muži vo veku 35 až 50 rokov sa podľa odborníkov o svoje zdravie veľmi nestarajú. Mnohí trpia vysokým tlakom, nechodia na preventívne prehliadky, a ak aj idú a zistia im vysoký tlak, vyberú si len 90 percent predpísaných liekov. Takmer jeden mesiac z roku sa tak vôbec neliečia.

Dôsledky prichádzajú práve v čase odchodu do dôchodku. Sú medzi nimi mozgové príhody, infarkty, zlyhania obličiek. Iba jedna tretina Slovákov absolvuje preventívnu prehliadku. Podľa hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adriany Šimkovej, najhoršie sú na tom mladí muži. "Spozornieť by mali najmä muži, ktorí majú niektorý z týchto rizikových faktorov: stres, obezita, fajčenie, pozitívna rodinná anamnéza alebo prekonané ochorenie. Všetci muži bez výnimky by si mali aspoň raz za rok zmerať svoj krvný tlak," tvrdí odborníčka.

Ak má muž v mladšom veku neliečený vysoký krvný tlak, znásobuje sa u neho hrozba infarktu myokardu vo vyššom veku. Muži v produktívnom veku s hypertenziou navyše rozhodne nie sú ideálni pacienti. “Väčšina z nich o svojom vysokom tlaku vôbec nevie, pretože tlak krvi v domácich podmienkach si zvyčajne nemerajú a k lekárovi často vôbec nechodia. Symptómy vysokého tlaku, ako sú bolesť hlavy či nespavosť, pripisujú stresu. Ak týmto mužom lekári aj zistia vysoký krvný tlak, často nie sú ochotní dodržiavať predpísanú liečbu a pravidelne užívať lieky. Sú medzi nimi mnohí bývalí športovci, žijú aktívne a v zamestnaní podávajú vysoký výkon. Majú pocit, že sú v dobrej kondícii a prípadný vysoký tlak ,zvládnu‘ aj bez liekov. Výsledkom je zvýšený výskyt infarktov a cievnych mozgových príhod u mužov pri odchode do dôchodku," hovorí docentka MUDr. Eva Goncalvesová Csc, prednostka kardiologickej kliniky LFUK a NUSCH.

Artériová hypertenzia nebolí. Horšie je, ak sa pridružia komplikácie spojené s ňou. A tie sa môžu prejaviť hneď, alebo aj o desať či dvadsať rokov neskôr. „Nechceme ,terorizovať‘ mladých mužov, aby si merali krvný tlak stále, stačí, ak tak urobia aspoň raz do roka a v prípade, že je ich tlak vyšší, začali túto situáciu riešiť v spolupráci s lekárom. Farmakologicky i nefarmakologicky, a to dovtedy, kým ich krvný tlak nebude v cieľových hodnotách pod 130/80. A nestačí, aby sa do týchto hodnôt krvný tlak dostal, musí tam zostať. Znamená to, že u niektorých môže byť táto liečba celoživotná,“ dodáva MUDr. Eva Goncalvesová.

Slovensko má podľa nej najkratší vek života v zdraví spomedzi európskych krajín. Ľudia sú teda zdraví len do určitého veku a potom sa na nich „lepí“ jedna choroba za druhou. Chýba nám tak komunita zdravých dôchodcov, a to preto, že v mladšom veku svoje zdravie zanedbávame. A ten vek, v ktorom sa táto nepriaznivá situácia môže zmeniť, je práve veková kategória 35 – 50 rokov.

Súvisiace články