Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toto ochorenie na vás číha pri cyklistike či pri prácach v záhrade.
Zdielať na

Toto ochorenie na vás číha pri cyklistike či pri prácach v záhrade.

Archívna reportáž

Vakcínu proti tetanusu nemuste zohnať, keď ju práve potrebujete

Stačí malá ranka a do vášho krvného obehu vnikne baktéria, ktorá môže spôsobiť smrť. Nezabúdajte sa pred ňou chrániť.

Práve teraz je vhodná doba skontrolovať si termín a prípadne obnoviť očkovanie proti tetanu, a to nielen pre záhradkárov a poľnohospodárov,ale aj pre športovcov alebo cyklistov, ktorí chodia na bicykloch do prírody. 

Na toto očkovanie by nemali zabudnúť ani tí, ktorí sa chystajú cestovať do rozvojových krajín. Rozhodne nie je dobrý nápad s očkovaním proti tetanu čakať, kým sa zraníte. Môže sa totiž stať, že ju aktuálne nezoženiete alebo budete v tom čase oslabení iným ochorením či samotným úrazom a budete sa musieť dať očkovať napriek tomu.

Hoci sa tetanus na Slovensku vyskytuje zriedkavo, pre neočkovaného človeka znamená pomerne vysoké riziko. Jeho pôvodcom je baktéria clostridium tetani. Z tráviaceho ústrojenstva hospodárskych zvierat sa dostáva do pôdy a tam prežíva celé roky. Neviditeľné zárodky sa vyskytujú tak na vidieku ako aj v mestách.

Nachádzať sa môžu  na lesnom chodníku, ako aj v prachu na vyasfaltovanej ceste,častý výskyt je v stajniach či na miestach, kde sa v okolí nachádzajú kone. Toxíny, ktoré baktéria vylučuje, spôsobujú kŕče najskôr tvárového svalstva, potom aj celého tela. Chorý je pri plnom vedomí, a teda prežíva muky. Smrť prichádza s kŕčom dýchacích svalov a následným zastavením dýchania.

Vďaka zavedenému pravidelnému očkovaniu proti tetanu výskyt prípadov ochorenia významne poklesol a v súčasnosti sa  vyskytuje len zriedkavo. Hoci sa proti tetanu očkujú všetky deti, po rokoch treba imunizáciu zopakovať. Zhruba každých 15 rokov. Teda v 30-tke, 45-ke, či 60-tke. Lekár nás na to upozorniť nemusí, ustriehnuť si termín musí každý sám. Posledné povinné preočkovanie, na ktoré deti pozýva detský lekár, sa robí po dovŕšení 13. roku života dieťaťa. Mnohí dospelí si však neuvedomujú, že vakcína proti tetanu chráni 10 - 15 rokov.

Po tomto období je vždy potrebné preočkovanie, ktoré je bezplatné. Pozvánka na "protitetanovku“ však nepríde do schránky, účinnosť očkovanie si treba kontrolovať. Navyše aj praktický lekár môže pozabudnúť skontrolovať platnosť  v zdravotnom zázname počas návštevy pacienta v ambulancii, preto je dobré pripomenúť mu to.

Súvisiace články

Najčítanejšie