Polojasno
18°
Bratislava
Rudolf
17.4.2025
Štúdia zistila, že umelé sladidlo nájdené v diétnych nápojoch súvisí so zmenami mozgu, ktoré zvyšujú chuť do jedla
Zdielať na

Štúdia zistila, že umelé sladidlo nájdené v diétnych nápojoch súvisí so zmenami mozgu, ktoré zvyšujú chuť do jedla

Rastúci počet dôkazov čoraz viac spája diétne limonády a iné nízkokalorické alebo nekalorické potraviny s prírastkom hmotnosti – natoľko, že Svetová zdravotnícka organizácia vydala v máji 2023 odporúčanie, v ktorom sa uvádza, že na chudnutie sa nemajú používať náhrady cukru.

"Nahradenie voľných cukrov necukrovými sladidlami nepomôže ľuďom dlhodobo kontrolovať svoju váhu," povedal vtedy Dr. Francesco Branca, riaditeľ oddelenia výživy a bezpečnosti potravín WHO .

Teraz môže nová štúdia objasniť, prečo by konzumácia príliš veľkého množstva umelého sladidla sukralózy mohla byť kontraproduktívna. Namiesto toho, aby mozog vysielal signál, aby jedol menej, sukralóza pri konzumácii v nápoji vyvoláva zvýšenie chuti do jedla.

"Sukralóza aktivuje oblasť v mozgu, ktorá reguluje hlad, a táto aktivácia je zase spojená s väčším hodnotením hladu," povedala vedúca autorka štúdie Dr. Katie Page, docentka medicíny a pediatrie a riaditeľka Inštitútu pre výskum diabetu a obezity na Keck School of Medicine na Univerzite v Južnej Kalifornii v Los Angeles.

"V skutočnosti ľudia, ktorí pili vodu so sukralózou, uviedli, že ich chuť do jedla sa zvýšila takmer o 20% v porovnaní s pitnou vodou so stolovým cukrom," povedala dr. Page.

V Spojených štátoch je sukralóza kľúčovou zložkou niektorých náhrad cukru. V Európe je sukralóza známa ako E955 a nachádza sa v náhradách cukru predávaných pod rôznymi obchodnými názvami.

Štúdia skúmala iba vplyv sukralózy a neskúmala iné populárne umelé sladidlá, ako je aspartám , acesulfám-K a sacharín sodný .

"Ide o veľmi kvalitnú štúdiu využívajúcu najmodernejšie metódy a starostlivú analýzu," povedal pre CNN Dr. David Katz, špecialista na preventívnu medicínu a medicínu životného štýlu. Katz, zakladateľ neziskovej organizácie True Health Initiative , globálnej koalície odborníkov venujúcich sa medicíne životného štýlu založenej na dôkazoch, sa do štúdie nezúčastnil.

Autori interpretovali svoje výsledky pozorne, napriek tomu jasne preukázali, že „nekalorické sladidlá a konkrétne sukralóza zasahujú do normálnej regulácie chuti do jedla spôsobmi, ktoré by mohli mať nepriaznivé účinky na kontrolu hmotnosti a zdravie,“ povedal Katz.

Výsledky štúdie podporujú predchádzajúci výskum

Myšlienka, že umelé sladidlá môžu zvyšovať signály hladu z mozgu cicavcov, nie je nová – predchádzajúca štúdia , ktorej spoluautorom bola Dr. Katie Page, zistila, že ženy a ľudia s obezitou boli obzvlášť citliví.

"Štúdie na zvieratách naznačili niektoré z týchto účinkov," povedal dr. Katz. „Toto je však podľa mojich vedomostí doteraz najrozhodujúcejšia štúdia u ľudí o priamych účinkoch na centrum chuti do jedla“.

Všetky bunky v tele potrebujú glukózu ako energiu. Najväčším užívateľom je mozog, ktorý pohltí až polovicu všetkých cukrov, ktoré kolujú v krvi. Príroda však vytvorila mozog tak, aby reagoval na prírodné cukry, ako je glukóza nachádzajúca sa v celom ovocí a niektorých druhoch zeleniny.

"Zdá sa teda, že umelé sladidlá mätú mozog," povedala dr. Page, "vysielaním signálov sladkosti bez toho, aby dodali potrebné kalórie, ktoré mozog potrebuje. Vedci predpokladajú, že keď tieto sľúbené kalórie neprídu, mozog môže vyslať signál, aby človek jedol viac."

Tí istí ľudia, tri nápoje

Nová štúdia, publikovaná v stredu v časopise Nature Metabolism, požiadala 75 ľudí, aby konzumovali jeden z troch nápojov pri troch rôznych príležitostiach: čistú vodu, vodu sladenú stolovým cukrom (sacharózou) a vodu sladenú sukralózou.

Počas každej návštevy výskumný tím testoval hladinu cukru v krvi účastníkov nalačno, po čom nasledovalo skenovanie mozgu nazývané funkčná magnetická rezonancia alebo fMRI, ktorá sleduje prietok krvi na zachytenie aktivity v rôznych oblastiach mozgu.

"Vyšli zo skenera a vypili jeden z troch nápojov a vrátili sa späť do skenera," vysvetľuje dr. Page priebeh pokusu.

Jeden pohár obsahoval 300 mililitrov vody a 75 gramov cukru (sacharózy), čo je ekvivalent 3dcl plechovky sladkého nápoja.

Ďalší nápoj obsahoval dostatok sukralózy, aby zodpovedal sladkosti cukrového drinku. Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv je sukralóza asi 600-krát sladšia ako cukor. Tretím nápojom bola obyčajná voda, ktorá slúžila ako kontrolná.

Počas skenovania mozgu dr. Page a jej tím vykonali odber krvi 10 minút, 35 minút a 120 minút po konzumácii nápoja a požiadali účastníkov, aby ohodnotili svoju úroveň hladu.

„Štúdia je obzvlášť silná, pretože používala opakované merania u tých istých účastníkov a zahŕňala rôzne metódy, ako je zobrazovanie mozgu, odbery krvi a subjektívne hodnotenia na testovanie ich hypotézy,“ povedal Kyle Burger, vedec z neziskovej organizácie Monell Chemical Senses Center vo Philadelphii, ktorá skúma ľudské zmysly chuti a čuchu. Burger nebol zapojený do štúdie.

Okrem zistenia, že nápoje so sukralózou zvýšili pocit hladu o približne 17 %, dr. Page a jej tím zistili zvýšené spojenie s inými časťami mozgu zodpovednými za kontrolu motivácie.

"Zdá sa, že sukralóza ovplyvňuje vaše rozhodovacie schopnosti," povedal Page. "Napríklad sme zistili zvýšenú mozgovú konektivitu medzi hypotalamom a prednou cingulárnou kôrou, ktorá kontroluje riziká a odmeny z rozhodnutia. Okrem toho krvné testy ukázali, že sukralóza nemá žiadny vplyv na hormóny, ktoré mozog používa na to, aby zistil, kedy sme spokojní a už nie sme hladní," povedala dr. Page.

"Neexistuje žiadny signál, vôbec žiadny signál," povedala. "Existuje signál sladkosti, ale nie je tam žiadny hormonálny signál, ktorý by vám povedal, že ste sýti. Sukralóza na tieto hormóny nemá vplyv."

"Navyše, nie každý však môže pociťovať kombinované účinky sukralózy rovnakým spôsobom," dodáva dr.Katz. "Napríklad tí, ktorí majú inzulínovú rezistenciu, môžu byť obzvlášť náchylní na narušenie normálnej kontroly chuti do jedla so sukralózou," povedal.

Vedci preto radia ľuďom,aby sa umelým sladidlám vyhýbali, najmä ak sa snažia stravovať sa racionálne. "Skutočne zdravá strava má v prvom rade málo pridaného cukru, a teda žiadny cukor, ktorý by sa "nahradil" sukralózou a príbuznými zlúčeninami," povedal dr. Katz.

Súvisiace články

Najčítanejšie