Vedci skúmajú ďalšie umelé sladidlo v súvislosti so zvýšeným rizikom infarktu a mŕtvice
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Po erytrole. ktorý sa v súvislosti so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny spomínal vlani, prišiel na rad xylitol. Vysoké hladiny xylitolu, nízkokalorického sladidla používaného v mnohých potravinách so zníženým obsahom cukru, ako aj v žuvačkách a zubných pastách, sú spojené so zvýšeným rizikom infarktu, mŕtvice a smrti, uvádza nová štúdia publikovaná v r. European Heart Journal.
Výskumný tím študoval viac ako 3000 ľudí v USA a Európe počas 3 rokov a zistil, že ľudia s najvyšším množstvom xylitolu v plazme mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problém so srdcom alebo krvnými cievami.
Aby ukázali skoré účinky xylitolu, výskumníci študovali aktivitu krvných doštičiek u dobrovoľníkov, ktorí konzumovali xylitolom sladený nápoj a glukózou sladený nápoj. Hladiny xylitolu sa u ľudí zvýšili 1000-krát po xylitolovom nápoji, ale nie po nápoji sladenom glukózou.
Xylitol sa prirodzene nachádza v malých množstvách v ovocí a zelenine a v poslednom desaťročí sa používa skôr ako náhrada cukru v spracovaných potravinách, zubných pastách, žuvačkách a iných produktoch.
"Táto štúdia opäť ukazuje okamžitú potrebu skúmania cukrových alkoholov a umelých sladidiel, najmä keď sa naďalej odporúčajú v boji proti obezite alebo cukrovke," MD Stanley Hazen, predseda oddelenia kardiovaskulárnych a metabolických vied na Cleveland Clinic's Lerner.
"Neznamená to vyhodiť zubnú pastu, ak obsahuje xylitol, ale mali by sme si uvedomiť, že konzumácia produktu s vysokým obsahom môže zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín."
Podobnú súvislosť medzi erytritolom, ďalšou cukrovou látkou, a problémami so srdcom a krvnými cievami našiel minulý rok rovnaký výskumný tím.
V reakcii na štúdiu americká Rada pre kontrolu kalórií- obchodné združenie zastupujúce nízkokalorický a nízkokalorický potravinársky a nápojový priemysel, uviedla, že xylitol je už desaťročia schválený vládnymi agentúrami. Výsledky štúdie sa nemusia vzťahovať na všeobecnú populáciu, pretože niektorí ľudia v štúdii už mali vyššie riziko, že budú mať problémy so srdcom a krvnými cievami.