Oblačno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Umelá inteligencia dokázala odhaliť neplodnosť u mužov bez testovania spermií
Zdielať na

Umelá inteligencia dokázala odhaliť neplodnosť u mužov bez testovania spermií

Vedci tvrdia, že vyvinuli systém umelej inteligencie ( AI ), ktorý dokáže predpovedať riziko mužskej neplodnosti s presnosťou približne 74 %. Model funguje na základe merania rôznych hladín hormónov ktoré sú spojené s produkciou spermií. vo vzorke krvi.

Systém AI je tiež schopný predpovedať so 100% presnosťou závažnú formu neplodnosti známu ako neobštrukčná azoospermia - kde spermie nie sú prítomné v ejakuláte, uviedli vedci.

Tím verí, že ich krvný test vylepšený AI by mohol sprístupniť skríning mužskej neplodnosti, pretože ho možno použiť aj v ordináciách praktických lekárov, bez potreby špeciálnych laboratórií.

Ale Hideyuki Kobayashi, docent na oddelení urológie na Toho University School of Medicine v Japonsku, ktorý viedol vývoj modelu AI, povedal, že táto metóda je určená len na prvý skríningový krok na identifikáciu neplodnosti a „nie je náhradou“ vyšetrenia ejakulátu.

Dodal: „Dúfame, že v budúcnosti budú klinické laboratóriá a zdravotné kontrolné strediská používať náš predikčný model AI na skríning mužskej neplodnosti, čím sa testovanie mužskej neplodnosti stane dostupnejším

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je neplodnosťou postihnutých asi 7 % mužov na celom svete a približne polovica problémov s plodnosťou v rámci heterosexuálneho páru je spôsobená mužom. Analýza ejakulátu sa používa na diagnostiku mužskej neplodnosti, ale je k dispozícii iba v špecializovaných laboratóriách a podľa odborníkov môže byť časovo náročná.

Súvisiace články

Najčítanejšie