Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Objavili novú bielkovinu na povrchu ľudského vajíčka. Možno je príčinou doteraz nevysvetliteľnej neplodnosti!
Zdielať na

Objavili novú bielkovinu na povrchu ľudského vajíčka. Možno je príčinou doteraz nevysvetliteľnej neplodnosti!

Objav môže prispieť k objasneniu ženskej neplodnosti

Zdá sa, že proteín, pomenovaný Maia po gréckej bohyni materstva, sa podieľa na splynutí spermií a vajíčok. Ak bielkovina chýba, alebo sa spermie na ňu nedokážu naviazať, môže vznikať neplodnosť, ktorú vedci doteraz nedokázali vysvetliť.

Vedci, ktorí objavili zásadný krok v ľudskom oplodnení, tvrdia, že môže ponúknuť nový pohľad na nevysvetliteľnú neplodnosť. Odborníci identifikovali nový proteín, ktorý sa nachádza na povrchu ľudských vajíčok. Nazvali ho Maia, podľa gréckej bohyne materstva. Zdá sa, že proteín sa podieľa na splynutí spermií a vajíčok.

Profesor Harry Moore z University of Sheffield, ktorý bol hlavným výskumníkom štúdie, uviedol, že zistenia môžu pomôcť objasniť prípady, keď oplodnenie počas IVF z neznámych dôvodov zlyhá. Povedal, že vedci vyvíjajú testy, ktoré by dokázali určiť, ak spermie nie sú schopné viazať sa na tento proteín, alebo ak ho vajíčka nemajú na svojom povrchu.

„Tieto testy je možné vyrobiť, otázkou však je, či sa stanú bežnými v praxi," povedal a dodal, že objav by mohla pomôcť nasmerovať lekárov na techniky, ktoré môžu ťažkosti prekonať.

Našli ho pomocou mravčej práce

Výskumníci z krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Českej republiky a Japonska v časopise Science Advances uvádzajú, ako začali prácu pripojením 13 miliónov rôznych proteínových segmentov alebo peptidov na povrch syntetických mikroguľôčok. Každá guľôčka mala približne rovnakú veľkosť ako ľudské vajíčko a bola pripojená k inému peptidu.

Keď sa tím snažil v laboratóriu spájať ľudské spermie s týmito guľôčkami, stalo sa to pri menej jednej z 1 000. "Mohli sme ich ľahko identifikovať, pretože spermie spôsobili, že sa guľôčky otáčali dookola, keď sa spermie na ne naviazali," povedal Moore.

Neskôr bol tím schopný identifikovať konkrétny peptid, ktorý bol pripojený k povrchu týchto guľôčok, a teda celý proteín, s ktorým súvisí. Podarilo sa im tiež identifikovať gén, ktorý spôsobuje vznik tohto proteínu „Maia“ v tele.

Ďalšie experimenty ukázali, že Maia je prítomná na povrchu ľudských vajíčok, Ukázalo sa tiež, že ak bola bielkovina blokovaná, napríklad protilátkami, spermie sa nemohli spojiť s vajíčkami.

Dôležitosť Maia podčiarkli aj ďalšie experimenty, vrátane prác, pri ktorých bol gén pre Maiu zavedený do iných ľudských buniek, ako vajíčok, aby produkovali proteín na svojom povrchu. Keď boli tieto bunky vystavené ľudským spermiám v miske, spermie sa naviazali a fúzovali s bunkami rovnakým spôsobom ako prirodzené oplodnenie.

"Ukázalo vám to, že tento proteín je dôležitý, pretože inak by sa bunky nespojili," povedal Moore. Tento prístup potvrdil predchádzajúce zistenia, že spermie sa spočiatku viažu na iný proteín na povrchu vajíčka nazývaný Juno, ale tiež naznačil, že spermie sa následne oddelia od Juno a viažu sa na Maiu. Maia sa potom "zrúti" do membrány vajíčka a vtiahne spermie do bunky.

Profesor Gavin Wright z University of York, ktorý sa na práci nezúčastnil, poznamenal, že ide o prekvapivý objav, keďže bielkovina, ktorú vedci oibjavili na povchu vajíčok, sa častejšie považuje za súčasť imunitného systému. Povedal, že štúdia vyvolala ďalšie otázky, ktoré je potrebné preskúmať. "Neplodnosť je bolestivý problém, ktorý postihuje čoraz väčší počet párov, a hoci tento výskum nemusí poskytnúť žiadne okamžité zlepšenie diagnostiky alebo liečby, prispeje k lepšiemu pochopeniu tohto fascinujúceho a základného biologického procesu, akým je oplodnenie" povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie