Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Nie je cysta ako cysta: Kde všade v tele sa nachádzajú?
Zdielať na

Nie je cysta ako cysta: Kde všade v tele sa nachádzajú?

Cysta je zhluk tekutiny, vzduchu alebo tkaniva v kombinácii s tekutinou či hlienom. Cysty sú veľmi časté a väčšina z nich nie je zhubná. Na potvrdenie cysty sú potrebné testy - CT vyšetrenie, ultrazvuk alebo biopsia. Samé od seba nezmiznú, ale často nie je nutné ich liečiť. Cysty môžu vznikať v rôznych častiac tela, a možno ani neviete, že tam sú.

Cysta z akné

Akné sa objaví, keď mastnota a odumretá koža zablokujú póry. To často spôsobuje malý „pupienok“, ktorý zmizne sám o sebe alebo s voľne predajnými liekmi. Ak je to vážnejšie, alebo ak je pupienok veľmi podráždený, môžete vzniknúť väčší tvrdý výrastok nazývaný cysta. Takéto akné je potrebné liečiť.

Bakerova cysta

Mäkký, tekutinou naplnený útvar sa môže vytvoriť v zadnej časti kolena, ak si poraníte kĺb v dôsledku artritídy , zápalu, natrhnutého väzu alebo iných príčin. Môžete si ho pomýliť s krvnou zrazeninou. Odpočívajte so zdvihnutou nohou a ľadujte oblasť po dobu 15 minút. Pomôcť by mohli aj protizápalové lieky. V niektorých prípadoch môže váš lekár navrhnúť operáciu alebo použiť ihlu na jej vypustenie alebo injekciu steroidov na zmiernenie opuchu.

Bartholinova cysta

Drobné bartholinské žľazy sú hlboko pod kožou na oboch stranách vaginálneho otvoru. Ich úlohou je zrejme produkovať tekutiny na sex. Ak niečo zablokuje kanálik v jednej z týchto žliaz, naplní sa hlienom a zväčší sa. Môže sa dokonca zapáliť a vytvoriť vred nazývaný absces. V závažných prípadoch môže pomôcť drobný operačný zákrok na vytvorenie trvalého odtoku alebo odstránenie cysty.

Cysta prsníka

Na prsiach si môžete všimnúť jednu alebo viac hladkých hrčiek s jasnými okrajmi, no nie vždy ich cítite. Môžu bolieť v dňoch tesne pred začiatkom menštruácie. Sú veľmi časté a pravdepodobnejšie tesne pred menopauzou alebo po nej, ak užívate hormóny. Zvyčajne ich netreba liečiť, ale o akejkoľvek hrčke v prsníku treba inforomovať lekára, pretože to môže byť niečo vážnejšie ako cysta.

Urachálna cysta

V maternici sa močový mechúr dieťaťa spája s pupkom cez kanál nazývaný urachus v čreve brušnej steny. Ak sa do narodenia neuzavrie, môže tam narásť malá hrčka tkaniva a tekutiny (cysta). Ak sa zapáli, môže vzniknúť bolesť pupku, pridáva sa horúčka a krvavý moč. Lekár vám môže dať antibiotiká, cystu vypustiť alebo odstrániť.

Mazová cysta

Ak niečo blokuje žľazu okolo vlasu alebo dráždi otvor (folikul), ktorý ho drží, vznikne mazová cysta. Často sa objaví na tvári, uchu, hlave, trupe alebo slabinách a rastie pomaly pod kožou. Zvyčajne je dostatočne mäkká a pri dotyku sa hýbe. Nebolí, ale keď ju stačíte, môžete si všimnúť nepríjemný zápach. Menšie cysty zvyčajne zmiznú samy, ale väčšie často treba vypustiť alebo odstrániť väčšie, opuchnuté alebo bolestivé cysty.

Pilonidálna cysta

Rastúci vlas alebo chlp sa vtlačí späť do kože. Telo to považuje za hrozbu a vytvorí si okolo neho kapsu, ktorá zadržiava odumretú kožu a tekutinu. Môžete si všimnúť podráždenie v spodnej časti chrbtice v záhybe, kde začína zadok. Ak sa zapáli, môže byť veľmi bolestivá a je potrebné ju vypustiť alebo odstrániť. Častejšie ju majú mladší muži, rovnako tiež ľudia, ktorí veľa sedia, nie sú aktívni alebo sú obézni.

Gangliová cysta

Je to hrudka naplnená tekutinou, najčastejšie v blízkosti kĺbov alebo šliach na zápästí alebo prstoch. Môže bolieť a niekedy sa zmení veľkosť alebo zmizne sama. Bolesť môžu zmierniť protizápalové lieky.. Vo vážnejších prípadoch ju môže lekár vypustiť ihlou alebo úplne odstrániť.

Chalazión-jačmeň

Keď sa upchá otvor mihalnicovej žliazky, maz sa nahromadí, zapáli žľazu a vytvorí bolestivú hrčku. Príčina je často nejasná, naozaj veľké môžu tlačiť na oko a rozmazávať zrak. Väčšinou jačmeň zmizne sám a pomôcť môžu teplé obklady a voľnopredajné kvapky. Ak je zápal silný, treba navštíviť lekára

Cysticerkóza

Vajíčka z pásomnice sa môžu dostať do jedla alebo nápojov kontaminovaných výkalmi. Vyliahnu sa v ľudskom čreve a cez krv posielajú malé okrúhle larvy do mozgu, svalov, pečene a iných orgánov, kde tvoria cysty. V mozgu môžu spôsobiť bolesti hlavy, záchvaty, zmätenosť alebo iné problémy. Parazitárnu infekciu treba urýchlene liečiť u lekára antiparazitikami.

Spermatokéla

Táto cysta sa tvorí vo vnútri nadsemenníka- stočenej trubice vo vnútri mužského miešku, ktorá sa spája so semenníkmi a pomáha pri pohybe spermií. Môže sa to stať pri nahromadení spermií. Nie je to rakovina a zvyčajne nebolí, ale pre istotu by to mal skontrolovať lekár. Väčšinou sa spermatokéla stratí sama. Počas života dostane spermatokélu asi tretina všetkých mužov.

Dermoidná cysta

Ak vrstvy pokožky pred narodením správne nezrastú, zvyčajne na hlave, krku alebo tvári môže vzniknúť dermoidná cysta. Môže sa v nej nachádzať koža, vlasové folikuly, potné žľazy, krv, tuk, dokonca aj nechty, zuby a ďalšie štruktúry. Nemusí byť viditeľná, kým sa tekutina nenahromadí a nezväčší ju, niekedy aj roky po narodení. Potom vyzerá ako malá hrča pod kožou, ktorou sa dá ľahko pohybovať. Dá sa chirurgicky odstrániť.

Súvisiace články