Oblačno
29°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Trápi vás teraz v lete senná nádcha? Toto by ste o nej mali vedieť!
Zdielať na

Trápi vás teraz v lete senná nádcha? Toto by ste o nej mali vedieť!

Ako správne spoznať sennú nádchu, ktorá trápi až 20 % populácie? Pôvodcom sennej nádchy sú pele rastlín a nejde iba o „nádchu“, ale postihnutý je celý organizmus. Poďte sa podrobne pozrieť na najčastejšie otázky a odpovede.

1. Čo to je senná nádcha?

Pojem „senná nádcha“ označuje nádchu, ktorá je vyvolaná senom. Reálne je však tento pojem chybný v oboch svojich častiach

2. Je seno pôvodcom sennej nádchy?

Nie.

3. Čo vyvoláva sennú nádchu, keď to nie je seno?

Pôvodcom sennej nádchy sú pele rastlín.

4. Je „senná nádcha“ len nádcha?

Nie. Nádcha je síce tým najzreteľnejším príznakom, ale postihnutý je celý organizmus.

5. Čo je vlastne senná nádcha?

Ak je človek citlivý na peľ, jeho vdýchnutie u neho vyvolá rozvoj alergickej nádchy a ďalších súvisiacich a nadväzujúcich prejavov.

6. Dá sa zamedziť sa sennej nádche tak, že človek dýcha iba ústami?

Nie. Pokiaľ je niekto precitlivený na peľ určitej rastliny, tak ten je v čase kvetu v ovzduší prakticky všadeprítomný a dráždi všetky sliznice, nielen tie, ktoré sú v nose. Preto sa senná nádcha prejaví nielen v nose, ale problémy spôsobí aj v očiach, dýchacom ústrojenstve a na koži. Všeobecne sa v peľovej sezóne v dobe najvyššieho výskytu problematického peľu odporúča peľovým alergikom maximálne obmedziť pobyt v prostredí, ktoré sennú nádchu vyvoláva, a na ochranu očí použiť mechanickú ochranu (slnečné okuliare).

7. Je možné zamedziť sennej nádche tak, že sa človek zavrie doma?

Nie. Ak niekto sennú nádchu má, tak jej takýmto spôsobom nezamedzí. Avšak sám si môže výrazne znížiť prejavy sennej nádchy. V čase intenzívneho výskytu peľov sa odporúča znížiť vonkajšiu fyzickú aktivitu a doma vetrať krátko a intenzívne, pretože v uzavretej miestnosti by sa mali prejavy sennej nádchy výrazne znížiť až úplne odstrániť. Môže sa stať, že napríklad ak na jednej strane bloku vysokých panelových domov kvitnú gaštany, ktorých kvety vnímavému človeku spôsobujú sennú nádchu, tak pri pobyte v izbe s uzavretými utesnenými oknami a orientáciou okien na protiľahlú stranu domu bude mať dotyčný príznaky výrazne nižšie, alebo sa ani neprejaví.

8. Ako dlho musí človek citlivý na určitý peľ tento peľ dýchať, aby mu začalo tiecť z nosa a mal príznaky sennej nádchy?

Stačí krátko, ale keď peľ z ovzdušia zmizne, príznaky tiež rýchlo pominú.

9. Ako sa senná nádcha prejavuje?

Jej hlavným prejavom je svrbenie nosa a kýchanie vyvolané tým, že „niečo šteklí v nose“, z nosa tečie vodnatá nádcha, je upchatý a človek málo alebo nič necíti. Okrem nosa sú zasiahnuté aj oči, ktoré sú začervenané, svrbia a nadmerne slzia. Súčasne môže dochádzať k dráždivému kašľu až dýchavičnosti, môže svrbieť podnebie ústnej dutiny a tiež vzniknúť zadná nádcha, pri ktorej tečie hlien z nosa priamo do krku.

Niektorí ľudia môžu popri lokálnych prejavoch pociťovať bolesť hlavy, ospalosť, únavu a jednoducho sa im „nič nechce robiť“.

10. Môže vzniknúť senná nádcha v zime?

Nie. Senná nádcha je vyvolaná peľom rastlín, preto je jej výskyt viazaný na kvitnutie a následný peľ v ovzduší. Na Slovensku začína byť peľ v ovzduší na konci februára a prestáva v novembri, s maximom výskytu v máji až auguste.

11. Prečo senná nádcha u niekoho vzniká a u iného nie?

Senná nádcha vzniká u osôb, ktoré sú citlivé na peľ určitých rastlín. Existuje niekoľko teórií prečo, predpokladá sa súhra niekoľkých faktorov, ku ktorým patrí napríklad dedičnosť a dodržiavanie príliš vysokej miery hygieny 

12. Koľko ľudí senná nádcha postihuje?

Ešte nedávno sa sledovala senná nádcha u každého piateho až desiateho človeka (10 - 20% populácie). V súčasnosti už sa odhaduje výskyt u každého tretieho až šiesteho človeka (15 – 30 %) a uvádza sa, že senná nádcha patrí medzi 10 najčastejšie udávaných dôvodov pre návštevu praktického lekára.

13. Je možné si sennú nádchu liečiť samoliečbou doma?

Nie. Samotnú liečbu si človek vlastnou domácou terapiou nenahradí, ale výrazne si sám sebe môže znížiť prejavy sennej nádchy. Liečba sennej nádchy sa u rôznych pacientov líši podľa stupňa jej závažnosti a neliečená senná nádcha so sebou nesie riziko vývoja komplikácií. Preto by každá senná nádcha a jej liečba mala byť konzultovaná s lekárom. Až ten môže stanoviť plán liečby, ktorý jasne určí, kedy sa bude pacient liečiť sám, a kedy je nevyhnutné, aby šiel za lekárom a bol liečený v ambulancii. Pri miernom a skôr náhodnom vzniku príznakov sennej nádchy je možné, v rámci prvej pomoci, uplatniť samoliečbu, s ktorou pacientovi najrýchlejšie a odborne poradí lekárnik.

Dôležitou súčasťou liečby je obmedziť pôsobenie peľov.
Alergik sám si môže pomáhať tak, že sa čo najviac snaží vyhýbať prostredie, ktoré je nasýtené vysokou koncentráciou peľov, na ktoré je precitlivený (aktuálny výskyt peľov je zverejňovaný na www.pelovasluzba.sk).

14. Ako sa senná nádcha lieči?
Liečba sennej nádchy je komplexná a skladá sa z:

poučenie pacienta,
odstránenie alergénov,
lieky,
špecifické alergénové imunoterapie.
Sennú nádchu lieči praktický lekár, alergológ a klinický imunológ.

15. Aké sú komplikácie sennej nádchy?

Senná nádcha je vlastne alergickou nádchou, ktorá spôsobuje podráždenie priedušiek a je rizikovým faktorom pre rozvoj astmy, pokiaľ dôjde k rozšíreniu zápalu, ktorý je súčasťou alergickej nádchy, ďalej do dýchacích ciest, na pľúca. Udáva sa, že pacienti s alergickou nádchou majú 3 až 4x vyššie riziko vzniku astmy, súčasný výskyt astmy a alergickej nádchy jsa vyskytne u jedného až štyroch ľudí z desiatich (10 - 40 %).

16. Aké ďalšie prejavy môže senná nádcha mať?
Okrem celkových príznakov a prejavov v nose, na očiach, v hrdle a pľúcach môže ísť o nepríjemnú reakciu sliznice úst (svrbenie až opuch). Táto reakcia býva vyvolaná tým, že citlivý človek zje alebo vloží do úst čerstvé surové ovocie, alebo zeleninu, ktorá obsahuje peľové zrná, alebo im podobné látky (na chemicko-molekulárnej úrovni), na ktoré je tento jedinec precitlivený. Pretože je táto reakcia viazaná priamo na potravinu, môže sa objaviť kedykoľvek počas roka-hovoríme o skríženej alergii. Uvarené ovocie a zelenina už túto reakciu nevyvolávajú. K ďalším prejavom sennej nádchy patrí žihľavka, opuchy slizníc a podkožia, atopický ekzém.

Najčítanejšie