Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
„Deti umierajú, pretože ich nemôžeme liečiť“. Nemecko bojuje s respiračným vírusom
Zdielať na

„Deti umierajú, pretože ich nemôžeme liečiť“. Nemecko bojuje s respiračným vírusom

Archívna reportáž

Dospelých vo svete trápi chrípka, deti RSV

Nemeckí doktori varujú pred „katastrofickou situáciou“. Nárast infekcií respiračným syncytiálnym vírusom (RSV) u dojčiat doviedol detské oddelenia tamojších nemocníc do bodu zlomu. Podľa prieskumu v krajine zostáva menej ako 100 detských lôžok.

Nemecká asociácia intenzívnej starostlivosti uviedla, že detské oddelenia nemeckých nemocníc sú preťažené až na hranicu únosnosti. Na vine je sezónny narast prípadov respiračného syncytiálneho vírusu (RSV) v kombinácii s nedostatkom kapacity i personálu.

Vlna respiračných infekcií u dojčiat v Nemecku silnie alarmujúcim tempom. Stále viac detí končí s akútnym priebehom ochorenia na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nemocnice sa však dramaticky napĺňajú a spejú do neúnosného stavu, píše Deutsche Welle.

„V detských nemocniciach máme v tejto chvíli katastrofálnu situáciu,“ uviedol Florian Hoffmann, prednosta detskej nemocnice v Mníchove a generálny sekretár Nemeckej medziodborovej asociácie pre intenzívnu a urgentnú medicínu (DIVI).

„Situácia je taká vážna, že skutočne musíme povedať, že deti umierajú, pretože ich už nemôžeme liečiť,“ vysvetľuje podľa denníka The Guardian Michael Sasse, vedúci jednotiek detskej intenzívnej starostlivosti v hannoverskej univerzitnej nemocnici.

Doktori v Nemecku sú postavení pred veľmi zložité rozhodnutia. Musí určiť, ktoré deti umiestnia na obmedzený počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ktoré pošlú skúsiť šťastie do ďalších nemocníc. Tie sú často vzdialené viac ako 100 kilometrov.

Lôžok na detských jednotkách intenzívnej starostlivosti ale dramaticky ubúda po celom Nemecku. Podľa DIVI nedávny prieskum odhalil, že už ich je v krajine voľných iba 83. Zo 110 opýtaných nemocníc nemalo v poslednej dobe jediné voľné lôžko celkom 43 zariadení. DIVI varuje, že do budúcnosti sa situácia môže ešte zhoršiť.

Čo je RSV? 

RSV je bežný, vysoko nákazlivý vírus, ktorým sa do veku dvoch rokov nakazí takmer každé dieťa. Aj napriek tomu, že priebeh býva u väčšiny pacientov mierny, RSV je jednou z hlavných príčin, prečo deti do piatich rokov končia v nemocniciach.

K súčasnému rozmachu respiračného syncytiálneho vírusu prispelo zmiernenie opatrení proti šíreniu koronaviru, tvrdia odborníci. Deti, ktoré sa narodili počas pandémie, nemali možnosť vybudovať si prirodzenú ochranu proti bežným zimným vírusom, pretože dlhodobé uzávery a reštrikcie bránili v ich šírení. RSV tak teraz vo veľkej miere postihuje deti, ktorých imunitný systém nie je pripravený brániť sa mu.

Z prieskumu, ktorý má podľa serveru Tagesschau.de odrážať stav k 24. novembru, vyplýva, že každá druhá z opýtaných nemeckých nemocníc bola v posledných 24 hodinách kvôli nedostatočnej kapacite nútená odmietnuť prijatie aspoň jedného dieťaťa. Podľa DIVI sa situácia každým rokom zhoršuje.

Zlepšenie nečakajú nemeckí doktori ani v budúcnosti. Naopak. „Ak sa prognózy potvrdia, potom sa situácia v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch výrazne zhorší,“ uviedol pre nemeckú stanicu n-tv Sebastian Brenner, vedúci detskej jednotky intenzívnej starostlivosti v univerzitnej nemocnici v Drážďanoch.

„Vidíme to napríklad vo Francúzsku a Švajčiarsku. Pokiaľ k tomu dôjde, potom budú pri liečbe vznikať problematické miesta,“ dodal.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach oznámil, že vláda zmierni niektoré predpisy, aby uľahčila presun zdravotných sestier na detské oddelenia. Sľúbil tiež, že v nasledujúcich dvoch rokoch vláda detským nemocniciam poskytne ďalších 600 miliónov eur.

Podobná situácia je aj v Anglicku. Podľa najnovších údajov Národnej zdravotíckej služby (NHS )boli detské lôžka na intenzívnej starostlivosti takmer na 90 percent zaplnené, práve kvôli RSV.

Súvisiace články

Najčítanejšie