Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedci: Obezita v detskom veku poškodzuje mozog!
Zdielať na

Vedci: Obezita v detskom veku poškodzuje mozog!

Archívna reportáž

Obezita poškodzuje u detí srdce, cievy i mozog

Obezita v detskom veku je nebzepečená pre srdce, cievy i kĺby detí. Vedci však zistili, že poškoduje aj vyvíjajúci sa detský mozog.

Vedci zistili, že vyššia hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI) pred dospievaním sú spojené so zlým zdravím mozgu. Pozorovali štrukturálne zmeny mozgu u chlapcov a dievčat s nadváhou vo veku 9 a 10 rokov, vrátane významného poškodenia bielej mozgovej hmoty.

Tím použil údaje zo skenovania MRI z najväčšej dlhodobej štúdie vývoja mozgu a zdravia detí v Spojených štátoch amerických. Výskumníčka Simone Kaltenhauserová povedala: „Vieme, že obezita v dospelosti je spojená so zlým zdravím mozgu. Predchádzajúce štúdie o deťoch sa však často zameriavali len na malé, špecifické skupiny detí alebo na jednotlivé aspekty zdravia mozgu."

Nová štúdia použila zobrazovacie údaje zo štúdie Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), ktorá zahŕňala viac ako 11 800 detí vo veku 9 alebo 10 rokov z 21 centier, Simone Kaltenhauserová, postgraduálna výskumná pracovníčka v oblasti rádiológie a biomedicínskeho zobrazovania na Yale School of Medicine, povedala: „Tento súbor údajov je jedinečný v tom, že sa veľmi približuje americkej populácii.“ Po vylúčení detí s poruchami príjmu potravy, neurovývinovými a psychiatrickými ochoreniami a traumatickým poranením mozgu, študijná skupina zahŕňala 5 169 detí.

Podľa BMI z-skóre detí - miery relatívnej hmotnosti upravenej pre vek, pohlavie a výšku dieťaťa - miera nadváhy a obezity v rámci študijnej skupiny detí bola 21 percent detí s nadváhou a 17,6 percent detí s obezitou.

Aby vedci získali komplexný pohľad na zdravie mozgu, vyhodnotili informácie z niekoľkých  foriem magnetickej rezonancie mozgu-skúmali štruktúru mozgu i jeho stav v pokoji a a tiež zemny v prietoku krvi. Pomocou fMRI v pokojovom stave je možné pozorovať prepojenie medzi nervovými oblasťami – známe ako siete pokojového stavu –, keď je mozog v pokoji. Vedci pozorovali štrukturálne zmeny mozgu u detí s vyššou hmotnosťou a BMI z-skóre, vrátane „významného poškodenia“ integrity bielej hmoty.

Problém už v rannom detstve 

Poškodené boli oblasti bilelej hmoty, ktoré spájajú mozgové hemisféry. Simone Kaltenhauserová povedala: "Je pozoruhodné, že tieto zmeny boli viditeľné už v ranom detstve." Výskumný tím tiež pozoroval stenčovanie mozgovej kôry, ktoré bolo spojené so zhoršenou výkonnou funkciou mozgu. „Očakávali sme pokles hrúbky kôry u detí s vyššou hmotnosťou a BMI z-skóre, pretože to bolo predtým zistené v menších podvzorkách štúdie. Boli sme však prekvapení rozsahom poškodenia bielej hmoty."

Obrázky fMRI v pokojovom stave odhalili, že zvýšená hmotnosť a BMI z-skóre boli spojené so zníženým množstvom prepojení vo funkčných sieťach mozgu, ktoré zahŕňajú myslenie, motiváciu a rozhodovanie založené na odmene. „Zvýšené BMI a hmotnosť nesúvisia len s dôsledkami na fyzické zdravie, ale aj so zdravím mozgu," dodala vedkyňa. "Naša štúdia ukázala, že vyššia hmotnosť a BMI z-skóre u deväť- a 10-ročných detí boli spojené so zmenami v makroštruktúrach, mikroštruktúrach a funkčnej konektivite, ktoré zhoršovali zdravie mozgu."

Vedúci autor štúdie, doktor Sam Payabvash, hovorí, že zistenia štúdie poskytujú „dôležité vysvetlenie“ iných štúdií, ktoré ukazujú, že vyššie BMI u detí súvisí so zlým fungovaním poznávacích fukcií mozgu a školským výkonom. Vedci chcú deti ďalej pozorvať a skúmať ich mozog aj o šesť a desať rokov. 

Zistenia boli prezentované na výročnom stretnutí Radiologickej spoločnosti Severnej Ameriky (RSNA) v Chicagu.

Súvisiace články

Najčítanejšie