Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čo vám môže spôsobiť rakovinu? Toto je 10 najčastejších karcinogénov
Zdielať na

Čo vám môže spôsobiť rakovinu? Toto je 10 najčastejších karcinogénov

Archívna reportáž

Radón patrí medzi karcinogény

Karcinogén je niečo, čo vám môže spôsobiť rakovinu. Môže to byť látka vo vzduchu, produkt, ktorý používate, alebo chemikália v potravinách a nápojoch.

To, že ste mali kontakt s karcinogénom, neznamená, že dostanete rakovinu. Výška rizika, že ochoriete, závisí od mnohých vecí. Dôležité je, ako často a v akej miere ste tomu boli vystavení a svoju úlohu zohrávajú aj gény.

Výskumníci používajú rôzne metódy pri rozhodovaní, či by sa niečo malo nazývať karcinogénom, vrátane skúmania zvierat, ktorým sa môžu podávať veľké dávky danej látky, aby sa zistilo, či dostanú rakovinu. Vedci skúmajú aj výsledky mnohých štúdií.

10 bežných karcinogénov

Tabak

Nezáleží na tom, či ste fajčiar alebo dýchate tabakový dym. Je známe, že najmenej 70 chemikálií v tabaku spôsobuje rakovinu tým, že poškodzuje DNA. Bezdymový tabak sa môže zdať bezpečnejší, ale aj ten môže viesť k rakovine. Dokonca aj mierne fajčenie zvyšuje riziko rakoviny.

Radón

Tento plyn sa v malom množstve vyskytuje v prírode, kde je neškodný. Ale ak sa nahromadí v interiéri a vdýchnete ho, radón poškodí výstelku pľúc. Je to hlavná príčina rakoviny pľúc u nefajčiarov. Radón nie je vidieť ani cítiť. Hoci sa radón nachádza vo väčšine budov, a to najmä v miestnostiach na prízemí a v miestnostiach bezprostredne nad alebo pod ním, v domoch v každej oblasti je určitá úroveň radónu, väčšinou je však nízka. Niekde však môže byť vyššia, hoci to čiastočne závisí od miestnych geologických podmienok.

Azbest

Pevné, drobné vlákna v azbeste pomáhajú spevniť produkty, ako sú strešné šindle, stropné dlaždice a časti automobilov. Ak sa však tieto vlákna uvoľnia a vy ich vdýchnete, môžu uviaznuť v pľúcach. Štúdie na ľuďoch a zvieratách ukázali, že azbest je karcinogén. Ak s ním prídete do kontaktu pri práci, noste ochranné pomôcky. Ak sa nachádza v budove, kde žijú ľudia, je potrebné ho odborne odstrániť.

Spálené jedlá

Keď sa niektoré druhy zeleniny, napríklad zemiaky, zahrejú na vysoké teploty, môžu uvoľňovať chemikáliu nazývanú akrylamid. Štúdie ukazujú, že potkany, ktoré prijímali akrylamid v pitnej vode, dostali rakovinu, takže vedci predpokladajú, že má rovnaký vplyv na ľudí. Množstvo, ktoré zjete, môžete znížiť pečením, pražením, vyprážaním a opekaním pri nižších teplotách. Veľmi nevhodné je grilovanie na otvorenom ohni. Akrylamid sa nachádza aj v mnohých údených výrobkoch, ako aj v tabakovom dyme.

Formaldehyd

Táto chemikália sa používa v mnohých výrobkoch pre domácnosť od preglejky až po niektoré tkaniny. Štúdie na laboratórnych potkanoch a ľuďoch, ktorí vo svojej práci používajú formaldehyd, ukazujú, že môže spôsobiť rakovinu. Pred kúpou akýchkoľvek výrobkov z dreva alebo nábytku do  domácnosti si zistite, či neobsahujú formaldehyd. Vyvetrajte svoj dom každý deň a udržujte nízku úroveň vlhkosti pomocou klimatizácie alebo odvlhčovača.

Ultrafialové lúče

Štúdie ukazujú, že ultrafialové (UV) lúče, či už zo slnka alebo solária, sa vstrebávajú do pokožky a poškodzujú bunky. Väčšina prípadov rakoviny kože je spôsobená UV žiarením. Znečistenie a klimatické zmeny posilňujú tieto lúče. Chráňte si pokožku opaľovacím krémom, noste klobúk a slnečné okuliare a vyhýbajte sa soláriám.

Alkohol

Čím viac alkoholu pijete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že dostanete určité druhy rakoviny, ako napríklad:

hlava a krk,
pažerák,
prsník,
pečeň,
hrubé črevo.
Jedným z dôvodov môžu byť karcinogénne chemikálie vznikajúce pri výrobe piva, vína a tvrdého alkoholu. Odborníci tvrdia, že ženy by mali piť denne maximálne jeden alkoholický nápoj a muži maximálne dva.

Spracované mäso

Slanina, saláma, klobása – akékoľvek mäso, ktoré je konzervované alebo ochutené, môže zvýšiť  možnosť rakoviny hrubého čreva. Odborníci dospeli k tomuto názoru pri skúmaní viac ako 800 štúdií. Jesť párok v rožku raz za čas je v poriadku, ale čo najviac obmedzte množstvo spracovaného mäsa. Pokúste sa obmedziť jedlá, ktoré boli solené, fermentované, nakladané alebo údené.

Výfukové plyny

Nákladné autá, autobusy, vlaky a niektoré autá jazdia na naftu. Predpokladá sa, že plyn a sadze vo výfukových plynoch dieselových motorov spôsobujú rakovinu pľúc a iné druhy rakoviny. Keď môžete, vyhnite sa voľnobehu v premávke alebo tráveniu času pri vozidlách s naftovým motorom. Ak je to súčasťou vašej práce, dodržiavajte bezpečnostné pokyny na pracovisku, aby ste chránili svoje zdravie.

Znečistenie ovzdušia

Znečistený vonkajší vzduch obsahuje okrem výfukových plynov prach a stopy kovov a rozpúšťadiel, ktoré môžu viesť k rakovine. Znečisteniu sa nevyhnete, ale môžete prispieť k tomu, aby ste k nemu neprispievali – napríklad chôdzou alebo jazdou na bicykli namiesto šoférovania, vždy, keď je to možné. Vo veľkých mestách existujú miestne varovania verejného zdravia, aby miestni ľudia nevychádzali zbytočne do ulíc v dňoch, keď je kvalita ovzdušia zlá.

Súvisiace články

Najčítanejšie