Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nová zbraň v boji proti superbaktériám: Známa zlúčenina proti malárii zo stromov!
Zdielať na

Nová zbraň v boji proti superbaktériám: Známa zlúčenina proti malárii zo stromov!

Superbaktérie zapríčinia 35 000 úmrtí ročne.

Štúdie ukazujú, že zlúčenina hydrochinín, ktorá sa používa na liečbu malárie u ľudí, dokáže zničiť niekoľko druhov mikroorganizmov. Výskumníci zistili, že prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina nachádzajúca sa v stromoch, je účinná v boji proti superbaktériám.

Baktérie odolné voči liekom spôsobujú viac ako 2,8 milióna infekcií a sú zodpovedné za 35 000 úmrtí ročne, pričom bežné „superbaktérie“ odolné voči antibiotikám spôsobujú choroby, ako je sepsa, infekcie močových ciest a zápal pľúc.

Teraz vedci z University of Portsmouth v štúdii publikovanej v časopise Tropical Medicine and Infectious Diseases zistili, že zlúčenina hydrochinín, ktorá sa môže použiť na liečbu malárie u ľudí, vykazuje bakteriálnu aktivitu proti niekoľkým mikroorganizmom.

Hovorca univerzity Dr. Robert Baldock z Portsmouthskej školy farmácie a biomedicínskych vied povedal: povedal: „Antimikrobiálna rezistencia sa stala jednou z najväčších hrozieb pre verejné zdravie na celom svete. Nastáva vtedy, keď sa baktérie, vírusy, huby a parazity časom zmenia a už nereagujú na lieky, čo sťažuje liečbu infekcií. Preto nslihvo potrebujeme vyvinúť nové antimikrobiálne lieky na boj proti infekciám.

Pomocou experimentov sme zistili, že hydrochinín bol schopný zabiť niekoľko druhov mikroorganizmov vrátane bežného patogénu pseudomonas aeruginosa rezistentného voči viacerým liekom. Ďalej budeme študovať túto zlúčeninu a dúfame, že v budúcnosti môže ponúknuť ďalšiu líniu liečby v boji proti bakteriálnym infekciám."

Dr Jirapas Jongjitwimol z Katedry lekárskej technológie na Univerzite Naresuan povedal: „Cieľom nášho budúceho výskumu je odhaliť ako hydrochinín pôsobí na molekulárnej úrovni.To by nám pomohlo pochopiť, ako zlúčenina pôsobí proti patogénnym baktériám a ako by sa mohla potenciálne použiť v klinickej liečbe."

Súvisiace články

Najčítanejšie