Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ste často chorý? Nezabúdajte doplniť zinok, potrebujete ho aj kvôli imunite
Zdielať na

Ste často chorý? Nezabúdajte doplniť zinok, potrebujete ho aj kvôli imunite

Cukrovka postihuje celé telo.

Zinok je známy najmä kvôli podpore imunity. Tento všestranný stopový prvok sa však podieľa na tvorbe 300 enzýmov a zúčastňuje sa na množstve telesných reakcií. Mimoriadne dôležitý je však v tehotenstve a pri cukrovke. Prečo?

V tehotenstve

Zinok ovplyvňuje rast a delenie buniek a jeho nedostatok môže spôsobiť defekty pri vývoji nervovej trubice, abnormality, zlý vývoj kostry a celkovo zlý vývoj plodu.

Ak je nedostatok výrazný, môže dochádzať k spontánnym potratom a predčasným pôrodom, nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťka alebo ku komplikáciám pri pôrode. Preto sa zinok často objavuje v tzv. tehotenských vitamínoch 

Pri cukrovke

U diabetikov je nutný dostatočný prísun zinku, pretože bolo dokázané, že ich pankreas obsahuje asi polovicu normálneho množstva zinku. Zinok je totiž dôležitý pre tvorbu inzulínu. Ak je ho nedostatok, tvorí sa inzulínu málo, dochádza tak k ovplyvneniu metabolizmu cukrov v tele. Vysoké množstvo je tiež v očných tkanivách, jeho nedostatok potom zhoršuje videnie aj postihnutie zraku u diabetikov.

Preto sa diabetikom odporúča v rámci prevencie diabetických komplikácií mať dostatočne pestrú stravu bohatú na obsah zinku. Pokiaľ by nestačila strava, existuje veľa doplnkov stravy s obsahom tohto prvku. V jednotlivo voľne dostupných prípravkoch sa množstvo zinku pohybuje v rozmedzí 10 – 25 mg v jednej tablete. S výberom konkrétneho prípravku je dobré poradiť sa s lekárnikom.

Pri poruchách imunity

Zinok sa uplatňuje aj v období chrípok a prechladnutí, má imunostimulačné schopnosti (to znamená, že zvýši odolnosť tela, proti ochoreniu), lepšie pôsobenie má v kombinácii s vitamínom C. Táto kombinácia dokáže zmierniť (prípadne. skrátiť) dobu prechladnutia, ktoré je obvykle spôsobené vírusovou infekciou.
Kombinácia zinku so selénom v tele pôsobí antikancerogénne (protinádorovo) a tiež proti voľným radikálom a spomaľuje starnutie organizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie