Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo všetko môže urobiť vysoký krvný tlak s vaším telom? Týchto 15 komplikácií vám hrozí
Zdielať na

Čo všetko môže urobiť vysoký krvný tlak s vaším telom? Týchto 15 komplikácií vám hrozí

Infarkt sa môže do dvoch hodín po vzniku vážne skomplikovať.

Vysoký krvný tlak poškodzuje celé telo. Ako pôsobí na jednotlivé orgány a čo všetko sa vám môže stať?

1/15 Poškodenie tepny

Vaše tepny by mali byť pevné, pružné a hladké, aby ľahko premiestňovali krv zo srdca a pľúc do orgánov a iných tkanív. Vysoký krvný tlak príliš tlačí na steny tepien. To poškodzuje ich vnútro a spôsobuje hromadenie „plaku“. Kvôli tomuto plaku sú tepny tuhšie a užšie, takže nemôžu vykonávať svoju prácu.

2/15 Aneuryzma

Môže vzniknúť vtedy,  keď vysoký tlak vytlačí časť steny tepny a oslabí ju-spôsobí  tenkú vydutú "bublinu". Ak praskne, môže krvácať do tela a to môže byť vážne. Aneuryzma môže vzniknúť v akejkoľvek tepne, ale aneuryzma je najbežnejšia v aorte, ktorá prechádza stredom vášho tela. Ak máte poškodenú tepnu, môžete dostať aneuryzmu, aj keď nemáte vysoký krvný tlak.

3/15 Ochorenie koronárnych artérií (CAD)

CAD vzniká, keď sa v tepnách v blízkosti srdca nahromadí plak. To spomaľuje prietok krvi, čo môže spôsobiť bolesť na hrudníku alebo zvláštny srdcový rytmus (nazývaný arytmia). Úplné zablokovanie môže spôsobiť infarkt.

4/15 Infarkt

Keď sa nahromadí priveľa plaku, alebo sa jeho zhluk uvoľní a zablokuje tepnu vedúcu do srdca, môže to spôsobiť infarkt. Blokáda spôsobí, že srdcový sval nie je zásobený kyslíkom a živinami- a v priebehu pár minút tkanivo srdca odumiera. Pri infarkte zvyčajne cítite tlak alebo bolesť na hrudi, ale niekedy aj na ruke, krku alebo čeľusti. Môže sa vám ťažko dýchať a môžete mať závraty alebo nevoľnosť. Ak bolesť do 15 minút neprechádza, volajte 155.

5/15 Ochorenie periférnych artérií (PAD)

PAD je ako CAD, ale ovplyvňuje krvné cievy ďalej od srdca - tie v rukách, nohách, hlave alebo žalúdku. Môžete mať bolesť alebo kŕče v nohách, často pri chôdzi alebo stúpaní po schodoch. Môžete sa cítiť unavení. Bolesť môže zmiznúť, keď odpočívate, a môže sa vrátiť, keď sa pohybujete. Ak sa PAD nelieči, môže spôsobiť vážnejšie problémy, ako je mŕtvica, zlý krvný obeh v nohách a vredy, čo môže spôsobiť amputáciu.

6/15 Zástava srdca

Vysoký krvný tlak môže spôsobiť zúženie tepien. Časom to môže spôsobiť oslabiť srdce a spôsobiť, že bude pracovať ťažšie. Nakoniec zoslabne natoľko, že nedokáže dodávať dostatok krvi do zvyšku tela-príde k jeho zlyhaniu.

7/15 Zväčšené srdce

Keď je pohyb krvi ťažší, sval srdca zhrubne. V dôsledku toho sa celé srdce zväčší. Čím je väčšie, tým je menej schopné vykonávať svoju prácu, čo znamená, že tkanivá nemusia dostávať kyslík a živiny, ktoré potrebujú.

8/15 Mŕtvica

Vysoký krvný tlak je hlavnou príčinou mŕtvice. Existujú dva typy:

Hemoragická: Oslabená tepna praskne v mozgu.
Ischemická: Zhluk alebo „zrazenina“ plaku sa uvoľní a blokuje prietok krvi do mozgových buniek.
Časť mozgu začne teda odumierať, keď nedostane dostatok krvi. To môže poškodiť schopnosť myslieť, pohybovať sa, hovoriť a vidieť. Pri príznakoch si pamätajte:

  • Ovisnutá tvár
  • Slabosť paží?
  • Problémy s rečou?
    Okamžite volajte 155.

9/15 Demencia

Vysoký tlak môže spôsobiť nahromadenie plaku v tepnách, ktoré zásobujú mozog. Upchávanie týchto tepien môže spomaliť tok krvi a zhoršiť jeho funkcie.Môže to ovplyvniť, ako myslíte, hovoríte, vidíte, pamätáte si - dokonca aj spôsob, akým sa pohybujete. Keď sa zmení spôsob, akým váš mozog funguje, nazýva sa to „vaskulárna demencia“. Zvyčajne vzniká pomaly v priebehu času. Ale ak máte mozgovú príhodu, príznaky si môžete všimnúť veľmi rýchlo.

10/15 Zlyhanie obličiek

Vysoký krvný tlak je druhou najčastejšou príčinou zlyhania obličiek. Zužuje a stvrdzuje krvné cievy, ktoré obličky používajú, aby telu pomohli zbaviť sa odpadu a prebytočnej tekutiny. To bráni špeciálnym filtračným bunkám nazývaným nefróny, získať dostatok krvi a živín a obličky môžu napokon definitívne zlyhať. obličky.

11/15 Problémy s očami

Vysoký krvný tlak môže postupom času spomaliť prietok krvi do sietnice- vrstvy tkaniva citlivej na svetlo v zadnej časti očnej gule. Môže tiež spomaliť tok krvi do optického nervu, čo pomáha vysielať signály do mozgu. Buď môžete vidieť rozmazane  alebo v niektorých prípadoch dokonca aj prestať vidieť. Vysoký krvný tlak môže tiež spôsobiť nahromadenie tekutiny pod sietnicou. To by mohlo zjazviť tkanivo a skresliť váš zrak.

12/15 Sexuálne problémy mužov

Vysoký krvný tlak môže spomaliť prietok krvi kdekoľvek v tele. Bez dostatku krvi v penise môžete mať problémy s dosiahnutím alebo udržaním erekcie. Ak ste si mysleli, že ste zdraví, zyzhávanie erekcie môže byť signálom, že musíte navštíviť lekára, aby vám skontroloval  krvný tlak a vylúčil súvisiace zdravotné problémy.

13/15 Sexuálne problémy žien

Telo môže reagovať odlišne kvôli menšiemu prietoku krvi do vagíny, a to pred sexom aj počas neho. Poblém môžu byť so vzrušením aj s vyvrcholením. Vysoký krvný tlak vás tiež môže viac unaviť a znížiť vašu sexuálnu túžbu.

14/15 Strata kostnej hmoty

Ľudia s vysokým krvným tlakom majú často viac vápnika v moči. Je možné, že HBP spôsobí, že sa vaše telo zbaví príliš veľkého množstva tohto minerálu, ktorý je taký dôležitý pre silné kosti. To môže viesť k zlomeninám alebo zlomeninám, najmä u starších žien.

15/15 Spánkové apnoe

Zdá sa, že vysoký krvný tlak spôsobuje spánkové apnoe, ktoré zase zvyšuje krvný tlak. Spolupracujte so svojím lekárom na liečbe oboch stavov čo najskôr. Môžete zabrániť ďalším zdravotným problémom.

Súvisiace články