Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Kedy užívate lieky na tlak? Podľa vedcov je dôležitá iná vec
Zdielať na

Kedy užívate lieky na tlak? Podľa vedcov je dôležitá iná vec

Výskumníci uviedli, že našli „presvedčivé dôkazy“, že večerné užívanie liekov na vysoký krvný tlak nie je o nič výhodnejšie ako ranné užívanie lieku. Čas užitia nemá vplyv na ochranu pred srdcovým infarktom, mozgovou príhodou, srdcovým zlyhaním alebo smrťou – čo znamená, že je najlepšie ich užívať v čas, ktorý vám vyhovuje. Zistenia prezentované na Kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti sú založené na údajoch z piatich štúdií zahŕňajúcich takmer 47 000 pacientov.

Profesor Ricky Turgeon z University of British Columbia v Kanade povedal: „ Pacienti by mali užívať lieky na zníženie krvného tlaku raz denne v akomkoľvek čase, ktorý najlepšie vyhovuje ich preferenciám a okolnostiam.“ Ďôležitá je podľa neho len pravidelnosť liečby- aby pacienti užívali svoje lieky v správnom dávkovaní a každý deň bez prestávok.

Hoci vysoký krvný tlak nespôsobuje príznaky, užívanie liekov môže pomôcť predchádzať komplikáciám, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a problémy s obličkami. Na zníženie krvného tlaku lieky pôsobia rôznymi mechanizmami- tým, že sa zameriavajú na rôzne časti kardiovaskulárneho systému.

Niektorí odborníci tvrdia, že ľudia by mali užívať lieky na tlak večer, pretože nočný krvný tlak je lepším ukazovateľom rizika srdcových chorôb ako denný krvný tlak.

Tieto výsledky priviedli vedcov k skúmaniu optimálneho času užívania týchto liekov. Tím analyzoval údaje z piatich štúdií, porovnávajúc nočné a ranné podávanie všetkých liekov na zníženie krvného tlaku. Profesor Turgeon povedal, že tím „dospel k záveru, že načasovanie dávkovania nemá vplyv na výsledky“.

Načasovanie liečby nemalo žiadny vplyv na komplikácie vysokého krvného tlaku vrátane zlomenín, glaukómu a udalostí súvisiacich s myslením a pamäťou, uviedli vedci.

Profesor Bryan Williams, vedecký riaditeľ British Heart Foundation , ktorý nebol zapojený do výskumu, povedal: „Približne polovica srdcových infarktov a mozgových príhod súvisí s vysokým krvným tlakom. Vieme, že účinná liečba liekmi na zníženie krvného tlaku je životne dôležitá.Došli sme k záveru, že pacienti by mali užívať svoje tablety na meranie krvného tlaku v čase, keď si to s najväčšou pravdepodobnosťou zapamätajú. Nezáleží na konkrétnom načasovaní, či je to ráno alebo večer, dôležité je, že lieky berú každý deň."

Súvisiace články

Najčítanejšie