Polojasno
24°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Hrozba európskych letovísk: Ako spoznáte západonílsku horúčku ?
Zdielať na

Hrozba európskych letovísk: Ako spoznáte západonílsku horúčku ?

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie, ktoré aj v dôsledku klimatickej zmeny sa stále častejšie objavuje v dovolenkových destináciách v južnej Európe. Väčšina ľudí sa z neho dostane, pri komplikáciách hrozí však ochrnutie a aj smrť.Jedným z orých ľudí, ktorí sa ňou nakazili, bol pred rokmi český herec Pavel Nový. Ten v roku 2008 ochorel na Cypre a skončil úplne ochrnutý. Vďaka rehabilitáciám sa mu podarilo obnoviť funkcie nervov a opäť sa normálne pohybuje.

Čo je západonílska horúčka a ako sa prenáša?

Vírus sa šíri uhryznutím infikovaným komárom. Komáre dostanú vírus, keď poštípu vtáky, ktorým vírus koluje v krvnom obehu. Tie po uhyznutí šíria vírus na ľudí a iné zvieratá vrátane koní a psov.

Väčšina ľudí, ktorí dostanú západonílsky vírus nemá žiadne príznaky a možno ani nevedia, že ho majú. Avšak asi 20% ľudí infikovaných vírusom bude mať príznaky. Väčšina sa úplne zotaví, aj keď sa môžu niekoľko týždňov potom cítiť unavení a slabí.

Menej ako jeden zo 150 ľudí infikovaných západonílskym vírusom vážne ochorie, ak sa vírus rozšíri do ich mozgu. Je to častejšie u ľudí starších ako 60 rokov a u ľudí so zdravotnými problémami, ktoré ovplyvňujú ich schopnosť bojovať s infekciami.

Vírus nemôžete dostať od inej osoby kašľaním, kýchaním alebo dotykom. V zriedkavých prípadoch sa vírus môže preniesť z matky na plod počas tehotenstva alebo z matky na dieťa počas dojčenia. Extrémne zriedkavo sa môže preniesť aj prostredníctvom krvnej transfúzie alebo transplantácie orgánov, hoci pri darovaníkrvi a orgánov sa robia v mnohých krajinách testy na západonílsku horúčku.

Príznaky vírusu západonílskej horúčky

Príznaky zahŕňajú horúčku, bolesť hlavy, bolesti tela, slabosť a únavu. Niektorí ľudia môžu tiež pociťovať nevoľnosť, vracanie, hnačku, vyrážku alebo môžu mať opuchnuté lymfatické uzliny.

Najznepokojivejšou komplikáciou infekcie je, ak sa rozšíri do centrálneho nervového systému, čo môže spôsobiť encefalitídu, meningitídu alebo oboje. Encefalitída je zápal mozgu, ktorý môže viesť k opuchu mozgu. Môže to byť spôsobené infekciou. Meningitída označuje infekciu a zápal membrán a cerebrospinálnej tekutiny, ktoré obklopujú mozog a miechu. Lekári označujú tieto práve tieto prejavy ako neuroinvazívnu západonílsku horúčku.

Symptómy zahŕňajú horúčku nad 38 stupňov Celzia, bolesť hlavy, stuhnutý krk, pocit dezorientácie alebo zmätenosti, svalové zášklby alebo kŕče, svalovú slabosť, necitlivosť a paralýzu. Ľudia s ktorýmkoľvek z týchto príznakov potrebujú okamžitú lekársku pomoc. V zriedkavých prípadoch môže západonílska horúčka spôsobiť smrť.

Západonílsky vírus môže napadnúť iné orgány, ako napríklad

oko, čo spôsobuje rozmazané videnie alebo čiastočnú stratu zraku, ktorá môže byť dočasná alebo trvalá
srdce, čo vedie k zápalu a možným príznakom srdcového zlyhania
pečeň alebo pankreas so zápalom, ktorý možno zistiť len krvnými testami.
Ľudia s neuroinvazívnym ochorením môžu mať dlhotrvajúce príznaky po mnoho mesiacov alebo dokonca rokov po tom, čo infekcia zmizne. Tieto príznaky zahŕňajú pretrvávajúcu únavu, slabú pamäť a iné problémy s myslením, bolesti hlavy a poruchy rovnováhy.

Aké sú rizikové faktory?

Západonílskou horúčkou po poštípaní nakazeným komárom sú viac ohrození ľudia, ktorí:

  • majú viac ako 60 rokov
  • majú oslabený imunitný systém v dôsledku základného ochorenia alebo potrebujú užívať lieky, ktoré menia funkciu imunitného systému.

Prevencia vírusu západonílskej horúčky

Neexistuje žiadna vakcína na prevenciu vírusu.

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť chorobe, je chrániť sa pred uštipnutím komármi:

  • Na exponovanú pokožku použite repelent proti hmyzu
  • Noste košele a nohavice s dlhým rukávom.
  • Zakryte kočíky a detské nosiče sieťkou proti hmyzu.
  • Vyhýbajte sa močiarom a rybníkom, kde sa bežne množia komáre.
  • Zostaňte doma medzi súmrakom a úsvitom, keď sú komáre najaktívnejšie.
  • Vylejte stojatú vodu okolo domu z vedier, kvetináčov alebo napájadiel pre zvieratá.
  • Používajte okenné a dverové sieťky.

Liečba západonílskeho vírusu

Neexistujú žiadne antivírusové lieky, ktoré by zabíjali tento vírus. Odpočinok, udržiavanie dobrej hydratácie a užívanie voľne predajných liekovmôže pomôcť zmierniť horúčku a bolesti tela. Pri vážnych príznakoch postihnutia mozgu treba ísť na pohotovosť..

Súvisiace články

Najčítanejšie