Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Rozšírila sa chrípka typu A s vysokými horúčkami. Lekárka radí znepokojeným rodičom: urobte deťom test
Zdielať na

Rozšírila sa chrípka typu A s vysokými horúčkami. Lekárka radí znepokojeným rodičom: urobte deťom test

Najlepšou prevenciou chrípky je očkovanie.

Úporné, vysoké horúčky trvajúce aj šesť dní, ktoré sa ťažko zrážajú a vyčerpávajú dospelých, no najmä deti. Časté sú zároveň aj bolesti brucha, hnačky a zvracanie- s týmito príznakmi prichádzajú v týchto dňoch vydesení rodičia do ambulancií pediatrov. Podľa detských lekárov môže ísť o chrípku typu A, ktorá sa v týchto dňoch rozšírila v detských kolektívoch najmä v hlavnom meste Slovenska a okolí. Pediatrička radí rodičom - pred návštevou ambulancie urobte deťom test z lekárne.

Podľa bratislavskej detskej lekárky MUDr. Anny Popracovej sú rodičia zo stavu svojich detí vystresovaní. "Deti majú aj šesť dní vysoké horúčky, ktoré sa stále vracajú, a strach je pochopiteľný. V lekárni je dostať test, ktorý stojí menej ako 5 eur. Dokáže určiť, či má dieťa chrípku, kovid alebo influenzu A- čo je teraz rošírená chrípka s veľmi vysokými teplotami," píše lekárka na facebooku svojej ambulancie. Voľnopredjný rýchly antigénový test RAT dokáže tieto tri infekcie spoľahlivo odlíšiť. "Verím, že ich výsledok testu upokojí, lebo ak sa potvrdí influenza typu A, liečba spočíva v pokoji na lôžku, podávaní tekutín a zrážaní teploty. Antibiotiká sa nedávajú. Samozrejme, ambulancia je pre choré deti otvorená, ale test vám pomôže zorientovať sa, "snaží sa pediatrička upokojiť rodičov.    

Infekcie chrípky typu A sú najčastejšie v zime. Chrípkové vírusy tohto typu môžu nakaziť ľudí i zvieratá - napríklad aj prasaciu či vtáčiu chrípku spôsobujú vírusy typu A. Tieto typy vírusov sa veľmi rýchlo šíria kvapôčkovou formou a vytvárajú veľké ohniská nákazy.

Ak máte infekciu chrípkou A, môžete mať príznaky ako:

horúčka a zimnica
bolesti hlavy a svalov
pocit únavy a slabosti
kýchanie a upchatý nos alebo výtok z nosa
bolesť hrdla a kašeľ

Ak má vaše dieťa infekciu chrípkou typu A, môže mať aj:

bolesť brucha
nevoľnosť
vracanie

Najlepšou prevenciou proti chrípke je každoročné očkovanie proti chrípke. Súčasné vakcíny sú trivalentné, zložené z dvoch subtytov chrípky A a z jedného subtypu chrípky B. Očkovanie by sa malo vykonávať pred začiatkom chrípkovej sezóny.

Súvisiace články