Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Máte spomalenú štítnu žľazu? Týchto 12 zmien si určite všimnete
Zdielať na

Máte spomalenú štítnu žľazu? Týchto 12 zmien si určite všimnete

Znížená činnosť štítnej žľazy môže vyplývať na menopauzu a tým aj na rednutie kostí

Nedostatočná činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza) spôsobuje, že môžete pociťovať chlad, priberať na váhe a mať pomalší tep. Existujú však aj iné menej zrejmé znaky, o ktorých by ste mali vedieť, aby ste si ich mohli všimnúť.

Zahmlený mozog

Štítna žľaza posiela určité hormóny do mozgu, aby mu pomohla vykonávať všetky jeho mnohé úlohy. Keď hypotyreóza spomaľuje prúd týchto hormónov, jedným z vedľajších účinkov je „mozgová hmla“. Môže byť pre vás ťažké sústrediť sa, pamätať si veci alebo jasne myslieť.

Zmeny nálady

Cítite sa smutne a nepokojne? Môže to mať veľa dôvodov, ale problémy so štítnou žľazou sú na zozname. Depresia je často prvým príznakom problémov so štítnou žľazou. S tým súvisí aj úzkosť. Pri hypotyreóze je bežnejšie cítiť sa depresívne. Úzkosť je tiež bežná v súvislosti s hypertyreózou.

Problémy s tehotenstvom

Štúdie ukazujú, že ak máte neliečenú poruchu štítnej žľazy, máte väčšiu pravdepodobnosť komplikácií, keď ste tehotná, ako je napríklad stav nazývaný preeklampsia. Máte tiež väčšie šance na potrat alebo mŕtve narodenie. Môžete porodiť predčasne alebo mať dieťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Problémy s menštruáciou

Problémy s menštruáciou môžu byť príznakom ochorenia štítnej žľazy. Menštruácia, ktorá je veľmi slabá, veľmi silná alebo nepravidelná- to všetko môžu byť symptómy problémov so štítnou žľazou. Ak zrazu nemáte menštruáciu, môže to byť tiež príznak tejto poruchy. Dievčatá s poruchami štítnej žľazy môžu dostať prvú menštruáciu veľmi skoro alebo veľmi neskoro.

Nafúknutá tvár

Zdá sa vám vaša tvár cestovitá alebo opuchnutá? Môže to byť preto, že vaše telo zadržiava vodu, pretože štítna žľaza nefunguje správne. Zvyčajne si to všimnete najviac na očných viečkach, perách a jazyku.

Rozmazané videnie

Niekedy stav štítnej žľazy spôsobuje, že sa v tkanivách okolo očí hromadí ďalšia tekutina. Ochorenie štítnej žľazy môže spôsobiť, že svaly, ktoré ovládajú oči, sa zväčšia. Možno zistíte, že máte problémy so zaostrením, alebo že vaše videnie môže byť rozmazané. Môžete mať aj dvojité videnie.

Syndróm karpálneho tunela

Nadbytočná tekutina sa objavuje aj na iných miestach vášho tela. Nervy, ktoré idú do vašich rúk, prechádzajú tunelom z mäkkého tkaniva v blízkosti vášho zápästia. Keď toto tkanivo napučí z príliš veľkého množstva tekutiny, môže to spôsobiť tlak na okolité nervy. Necitlivosť, brnenie a slabosť prstov sa nazýva syndróm karpálneho tunela.

Jedlo chutí inak

Chuť jedla vnímate ústami aj mozgom. Keď štítna žľaza nepracuje tak, ako by mala, môže vzniknúť porucha jednej alebo oboch častí chuťového procesu. Kvôli tomu vám môžu jedlá chutiť inak.

Nízke libido

Keď sa spomalí štítna žľaza, spomaľuje sa aj metabolizmus. Váš metabolizmus riadi orgány vo vašom tele, ktoré vylučujú pohlavné hormóny. Keď máte málo týchto hormónov, váš sexuálny apetít sa významne zníži.

Strata vlasov

Strata vlasov každý deň je normálne. Ale ak si začínate viac všímať pokožku hlavy alebo vidíte zmeny v celkovej hrúbke vlasov, dôvodom môže byť vaša štítna žľaza. Zvyčajne je to problém len pri závažných poruchách štítnej žľazy, ktoré máte už dlhší čas.

Vysoký krvný tlak

Nedostatočná činnosť štítnej žľazy môže spôsobiť, že vaše krvné cievy budú menej pružné, čo sťažuje vášmu srdcu presun krvi do všetkých častí tela,preto sa zvýši krvný tlak.

Problémy s vyprázdňovaním

Zápcha môže byť príznakom hypotyreózy, rovnako ako hnačka. Ak máte problémy so štítnou žľazou, môžete mať aj tekutú, riedku stolicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie