Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Skvelá správa: Nové antibiotikum podľa vedcov funguje na smrtiacu nemocničnú baktériu
Zdielať na

Skvelá správa: Nové antibiotikum podľa vedcov funguje na smrtiacu nemocničnú baktériu

Antibiotiká strácajú účinnosť

Vedci tvrdia, že vyvinuli nové antibiotikum, ktoré podľa všetkého účinkuje proti smrteľnej baktérii rezistentnej voči väčšine liekov.

Vedci z Harvardskej univerzity a farmaceutická spoločnosť Roche oznámili vytvorenie  lieku zosurabalpínu v online časopise Nature. Nový liek sa zameriava na baktériu nazývanú acinetobacter baumannii, ktorej sa darí v nemocniciach, a podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spôsobila v roku 2017 približne 8 500 infekcií a zabila 700 ľudí.

Acinetobacter baumannii môže spôsobiť infekcie v pľúcach, močových cestách a krvi. Baktéria, ktorá je známa pod názvom CRAB je odolná voči celému radu antibiotík nazývaných karbapenémy.

Rovnako ako iné antibiotické baktérie, CRAB je obalený vo vonkajšej bunkovej membráne tvorenej molekulami nazývanými lipopolysacharidy, ktoré chránia baktérie pred okolitým prostredím, uviedla Fierce Pharma v článku o novom lieku. Zosurabalpín zabíja KRAB prerušením lipopolysacharidov, ktoré pracujú na vytvorení vonkajšej membrány.

Výskum ukázal, že zosurabalpín fungoval v laboratóriu na myšiach, ktoré mali infekcie vyvolané CRAB. Spoločnosť Roche už začala klinické skúšky na ľuďoch, uviedla spoločnosť Fierce Pharma.

 povedal Michael Lobritz, MD, globálny vedúci oddelenia infekčných chorôb v Roche. Pharma Research and Early Development, uvádza sa vo vyhlásení.

"Naším cieľom je prispieť novými inováciami na prekonanie antimikrobiálnej rezistencie, jednej z najväčších výziev infekčných chorôb pre verejné zdravie," povedal Michael Lobritz, MD, globálny vedúci oddelenia infekčných chorôb v Roche. Pharma Research and Early Development.

V roku 2017 Svetová zdravotnícka organizácia vymenovala baktérie, pre ktoré sú antibiotiká najnaliehavejšie potrebné. CRAB bol na vrchole zoznamu.

Súvisiace články

Najčítanejšie