Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nový prelomový test rakoviny vaječníkov: Výsledky sú veľmi presné, stačí trochu krvi
Zdielať na

Nový prelomový test rakoviny vaječníkov: Výsledky sú veľmi presné, stačí trochu krvi

Proti rakovine krčka maternice je účinnou prevenciou očkovanie

Nový prelomový test rakoviny vaječníkov môže po prvýkrát ponúknuť spôsob, ako odhaliť chorobu skôr, ako prejde do potenciálne smrteľných neskorších štádií.

Nový krvný test bol podľa výsledkov publikovaných tento mesiac v časopise Clinical Cancer Research až na 91% presný pri zisťovaní serózneho ovariálneho karcinómu (HGSOC), ktorý je najbežnejším typom rakoviny vaječníkov . Tento typ nádoru vaječníkov má  5- ročnú mieru prežitia len asi 40% alebo menej, keď je diagnostikovaná v neskorších štádiách, uviedli autori, pričom poznamenali, že choroba je v čse diagnózy pokročilejšia než štádium I až u približne 85% žien.

Biopsia, teda odber a vyšetrenie tkaniva nie je vhodnou možnosťou pri diagnostikovaní tohto typu rakoviny a väčšina žien nemá žiadne príznaky. Nový test by mohol pomôcť lekárom pri rozhodovaní o spôsoboch liečby, napríklad o tom, či by chemoterapia pomohla pred operáciou, a tiež by mohol pomôcť chirurgom poznať význam operácie rakovinového alebo nezhubného nádoru.

Predpokladá sa, že HGSOC spočiatku rastie pomaly, začína vo vajíčkovodoch a môže trvať až 6½ roka, kým sa dostane do vaječníkov, podľa Cleveland Clinic . Akonáhle sa dostane do vaječníkov, šíri sa rýchlejšie.

Štúdia porovnávala vzorky krvi a tkaniva od zdravých žien a žien s HGSOC, ako aj žien s inými zdravotnými problémami, ako je rakovina maternice alebo krčka maternice, Zahŕňala meranie falošne pozitívnych a falošne negatívnych parametrov, aby sa určila presnosť testu. Celkovo výskumníci analyzovali 59 vzoriek tkaniva a 344 vzoriek krvi.

Ďalším krokom je väčšia následná štúdia so stovkami žien na overenie výsledkov. Test môže byť komerčne dostupný do 2 rokov, podľa tlačovej správy z Keck School of Medicine na University of Southern California, kde výskumníci pracujú.

Veria, že test s názvom OvaPrint môže byť v budúcnosti použitý ako nástroj na skríning rakoviny vaječníkov v bežnej populácii.

„Včasné odhalenie tejto zákernej diagnózy zachraňuje životy,“ uviedol vo vyhlásení autor štúdie Bodour Salhia, PhD, docent a dočasný predseda Katedry translačnej genomiky na lekárskej fakulte. "Ak dokážeme presne identifikovať skoré štádium rakoviny vaječníkov, môžeme zmeniť priebeh choroby a skutočne zvýšiť mieru prežitia."

Súvisiace články

Najčítanejšie