Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jeden mŕtvy, sto nakazených. Európe hrozí epidémia salmonely z poľského kuracieho mäsa
Zdielať na

Jeden mŕtvy, sto nakazených. Európe hrozí epidémia salmonely z poľského kuracieho mäsa

Archívna reportáž

S poľským mäsom sú dlhdobé problémy

Poľské kuracie mäso so salmonelou vyvolalo v mnohých európskych krajinách krajinách rozsiahlu vlnu infekcie. Rakúsko registruje prvú obeť nákazy a 27 ľudí je v nemocniciach, píše denník Kronen Zeitung. Viac ako stovka pacientov je v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku a vo Veľkej Británii.

Problémy s nakazeným mäsom rieši Rakúsko od februára, kedy sa objavili prvé prípady salmonely. Spočiatku bolo potvrdených sedem ochorení, postupne pribúdali ďalšie až na súčasných 27 prípadov. Priebeh nákazy u muža staršieho ako 60 rokov bol taký ťažký, že jej podľahol, píše web denníka Kronen Zeitung.
Rakúska Agentúra pre bezpečnosť potravín (AGES) uviedla, že zdrojom nákazy sa stalo lacné poľské hydinu pre kebabové špízy. „Počiatočné prieskumy ukazujú s vysokou mierou pravdepodobnosti, že kuracie mäso z poľskej produkcie, ktoré bolo použité na výrobu kebabových špízov, je zdrojom infekcie,“ uvádza domovská stránka AGES . Len pre ilustráciu: zo štatistík vyplýva, že v minulom roku sa v Európe denne vyprodukovalo 400 ton kebabu, klasického jedla tureckej kuchyne a Európania zaň utratia ročne 12 miliárd eur.

Po dramatickej nákaze listériou vo výrobni syra  v Dolnom Rakúsku s piatimi mŕtvymi a jedným predčasným pôrodom, má tak Rakúsko ďalší obrovský  potravinový škandál. Pred rokom zase spôsobila salmonela v čokoládových vajíčkach pre deti Ferrero vlnu chorôb v celej Európe s takmer 400 prípadmi. Závod v Belgicku museli vtedy dočasne zatvoriť.

Nakazení sú po celej Európe

Prípady ochorenia salmonelou z poľského kuracieho mäsa hlásia Dánsko, Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Nórsko, Írsko, Belgicko a Veľká Británia. Celkovo je v Európe vyše sto pacientov, ktorí sú v nemocnici kvôli nákaze salmonelou, píše web Kurrier .

Salmonelóza je pomerne rozšírené hnačkové ochorenie bakteriálneho pôvodu. Spôsobuje ho baktérie salmonela. Tá sa do tela dostáva ústami prostredníctvom infikovanej potravy alebo kontaminovaným riadom. Najviac ohrození môžu byť malé deti, starší alebo chorí ľudia, ktorí sa horšie vyrovnávajú s veľkými stratami tekutín a iónov.

Prevenciou salmonely je dostatočná tepelná úprava potravín, predovšetkým mäsa a vajec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie