Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
9 potravín, ktoré bojujú proti bolesti
Zdielať na

9 potravín, ktoré bojujú proti bolesti

Niektoré jedlá majú protizápalový účinok, iné uľavujú pri kŕčoch, ďalšie zlepšujú stav chrupaviek či pôsosbia priamo proti pocitu bolesti. Ktoré to sú?

1/9 Zázvor

Tento štipľavý koreň je pravdepodobne najznámejší pre svoje účinné vlastnosti proti nevoľnosti a na upokojenie žalúdka. Niektoré výskumy naznačujú, že zázvor môže zmierniť bolesti pri menštruačných kŕčoch.

2/9 Čučoriedky

Majú veľa fytonutrientov, ktoré môžu bojovať proti zápalu a zmierniť bolesť. Ak práve nie je sezóna bobúľ, mrazené čučoriedky môžu mať rovnaké účinky alebo dokonca viac živín ako čerstvé. Ostatné ovocie s antioxidantmi a polyfenolmi, vrátane jahôd a pomarančov, môže mať podobný upokojujúci účinok.

3/9 Tekvicové semiačka

Sú úžasným zdrojom horčíka- minerálu, ktorý môže znížiť počet migrén. Môžu tiež pomôcť pri prevencii a liečbe osteoporózy. Nočné  kŕče v nohách však nezastavia. Pre viac horčíka pridajte do svojho jedálnička aj mandle a kešu, tmavozelenú listovú zeleninu (ako špenát a kel), fazuľu a šošovicu.

4/9 Losos

Losos je nabitý protizápalovými omega-3 mastnými kyselinami. Považuje sa za prospešný pre srdce a môže zmierniť citlivosť kĺbov, ak máte reumatoidnú artritídu. Dobrou voľbou sú aj iné druhy rýb vrátane tuniaka, sardiniek a makrely. Vyhnite sa však tilapii a sumci: Ich vyššie hladiny omega-6 mastných kyselín môžu podporovať zápal.

5/9 Kurkuma

Zlúčenina v korení, ktorá dáva kari jeho jasne oranžovo-žltú farbu, môže ovplyvniť niekoľko procesov vo vašom tele, vrátane zápalu. Štúdie ľudí s reumatoidnou artritídou a osteoartritídou, ktorí užívali doplnky kurkumínu, zistili, že môžu chodiť lepšie. Čierne korenie môže pomôcť vášmu telu absorbovať ho, takže skúste do čaju zmes korenia napustenú zázvorom a medom.

6/9 Čerešne

V jednej štúdii mali bežci, ktorí pili čerešňovú šťavu počnúc 7 dňami pred pretekom a v deň pretekov (2,5 dcl, dvakrát denne), výrazne menej bolesti svalov ako skupina, ktorá popíjala nápoj podobnej chuti bez prírodnej šťavy. Dôvodom sú zrejme antioxidanty a protizápalové zlúčeniny v ovocí.

7/9 Extra panenský olivový olej

Zlúčenina nazývaná oleocanthal v tomto druhu oleja má protizápalové vlastnosti. Extra panenský olivový olej je súčasťou zdravej výživy a pri lokálnom použití môže zmierniť bolesti kĺbov. Olej obsahuje tiež lubricín, proteín, ktorý pôsobí ako bariéra zabraňujúca rozpadu chrupavky. Pri varení s olivovým olejom sa držte nižších teplôt, aby ste nestratili nič z jeho mnohých výhod.

8/9 Chilli papričky

Kapsaicín, látka, ktorá dáva chilli štipľavosť, je dobre známy pre svoje protibolestivé vlastnosti v krémoch a náplastiach. Niektoré skoré výskumy naznačujú, že konzumácia štipľavých paprík namiesto ich nanášania na pokožku môže tiež znížiť a zabrániť zápalu. Mozog vtedy navyše uvoľňuje endorfíny, ktoré blokujú signály bolesti.

9/9 Mäta

Mätový olej zmierňuje bolestivé kŕče, plynatosť a nadúvanie, ktoré sú charakteristickým znakom syndrómu dráždivého čreva. Mätový čaj je dobrým upokojujúcim prostriedkom na bolesti brucha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie