Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Vedci: Bežný liek na vysoký tlak môže ochrániť obličky diabetikov
Zdielať na

Vedci: Bežný liek na vysoký tlak môže ochrániť obličky diabetikov

Mnohé lieky boli pôvodne určené na liečbu iných chorôb.

Vedci identifikovali mechanizmus, ktorým bežne používané lieky na krvný tlak znižujú rozvoj poškodenia obličiek spôsobeného cukrovkou.

Vedci z University of Bristol zistili, že spironolaktón má ochranný účinok na cievy obličiek, čo pomáha znižovať únik bielkovín do moču. Nedávne klinické štúdie ukázali, že spironolaktón je účinnou liečbou na spomalenie rozvoja diabetického ochorenia obličiek, ale liek môže mať u pacientov nepriaznivé vedľajšie účinky, vrátane vysokej hladiny draslíka v krvi – hyperkaliémie. Odborníci uviedli, že ich zistenia publikované v časopise JCI Insight by mohli pomôcť vedcom nájsť nové alternatívne spôsoby liečby spojené s týmto liekom, ktoré nemajú nežiaduce vedľajšie účinky.

Liek chráni obličkové cievy

Medzinárodný tím vedcov vrátane odborníkov z Bristol Medical School skúmal, ako spironolaktón zabraňuje poškodeniu obličiek. Zistili, že liek má ochranný účinok tým, že pomáha zachovať gélovitú vrstvu na povrchu krvných ciev v obličkách, známu ako glykokalyx. Tím zistil, že spironolaktón znižuje aktivitu skupiny enzýmov nazývaných matricové metaloproteázy, čím pomáha zachovať vrstvu glykokalyxu.

Dr Matthew Butler, spoločný hlavný autor štúdie, odborný konzultant a klinický vedec MRC na Univerzite v Bristole a čestný nefrologický konzultant v North Bristol NHS Trust (NBT), povedal: „Táto štúdia je pre nás skutočne vzrušujúca, pretože potvrdzuje, že spironolaktón zachováva funkciu obličiek pôsobením na glykokalyx obličkových ciev. Naším ďalším krokom bude pozrieť sa na to,ako by sme mohli použiť lieky, ktoré sa tiež zameriavajú na enzýmy matricových metaloproteáz (MMP), aby sme zistili, či by mohli byť prínosom pre pacientov s ochorením obličiek a zároveň či by pri ich použití bolo možné vyhnúť sa nepríjemným vedľajším účinkom a rizikám spojeným s vysokými hladinami draslíka v krvi."

Doktorka Faye Riley, manažérka pre výskumnú komunikáciu v spoločnosti Diabetes UK , ktorá štúdiu financovala, povedala: „Poškodenie obličiek je bežnou komplikáciou ľudí s cukrovkou. Ak sa zistí dostatočne skoro, môže sa spomaliť liečbou - ale možnosti sú obmedzené, keď poškodenie pokročí."

Súvisiace články

Najčítanejšie