Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo by ste mali vedieť o zástave srdca: Môže ju spôsobiť aj silný hnev!
Zdielať na

Čo by ste mali vedieť o zástave srdca: Môže ju spôsobiť aj silný hnev!

Archívna reportáž

Defibrilátor môže pri zastavení srdca zachrániť život.

Zastavenie srdca, niekedy nazývané náhla zástava srdca, znamená, že srdce náhle prestane biť. Tým sa preruší prietok krvi do mozgu a iných orgánov. Ide o núdzový stav a je smrteľný, ak sa okamžite nezasiane. Ihneď volajte 155!

Aké sú symptómy?

Zastavenie srdca je rýchle a drastické: človek náhle skolabuje, stratí vedomie, nemá pulz a nedýcha. Tesne predtým, ako sa to stane, môže byť veľmi unavený, mať závraty, slabosť, dýchavičnosť alebo mu môže byť zle od žalúdka. Môže omdlieť alebo mať bolesť na hrudníku. Ale nie vždy. K zástave srdca môže dôjsť bez akýchkoľvek varovných príznakov.

Čo sa pri zastavení srdca stane?

Srdce má elektrický systém, vďaka ktorému pravidelne bije. Zastavenie srdca môže vzniknúť, ak sa elektrické signály porušia a spôsobia nepravidelný srdcový tep alebo arytmiu. Existujú rôzne typy arytmií a väčšina z nich nie je nebezpečná. Fibrilácia komôr spúšťa zástavu srdca najčastejšie. Ak sa to stane, srdce nemôže pumpovať dostatok krvi do tela. To je stav ohrozujúci život v priebehu niekoľkých minút.

Súvisí s ochoreniami srdca?

Mnoho ľudí, ktorí majú zástavu srdca, má tiež ochorenie koronárnych artérií. Často práve tam začína problém. Choroba koronárnej artérie znamená, že do  srdca prúdi menej krvi. To môže viesť k infarktu, ktorý poškodí elektrický systém srdca.

Aké sú iné príčiny?

K zástave srdca môže dôjsť aj z iných dôvodov:

  • Veľká strata krvi alebo závažný nedostatok kyslíka
  • Intenzívne cvičenie pri problémoch so srdcom
  • Príliš vysoké hladiny draslíka alebo horčíka, ktoré by mohli viesť k smrteľnému srdcovému rytmu
  • Gény.Určité arytmie alebo sklon k nim sú dedičné.
  • Zmeny v štruktúre srdca. Napríklad zväčšené srdce alebo zmeny spôsobené infekciou.

Ako súvisí zástava srdca s infarktom? 

Na rozdiel od zástavy srdca sa srdce počas srdcového infarktu zvyčajne nezastaví. Pri srdcovom infarkte je skôr zablokovaný prietok krvi, takže srdce nedostáva dostatok kyslíka. To môže zabiť časť srdcového svalu. Ale tieto dve diagnózy sú prepojené: Zjazvené tkanivo, ktoré vzniká, keď sa človek zotavuje zo srdcového infarktu, môže zasahovať do elektrických signálov srdca a ohroziť pravidelnosť jeho tlkotu. A samotný infarkt môže niekedy spustiť zástavu srdca.

Ako súvisí zástava srdca so srdcovým zlyhávaním?

Zastavenie srdca udrie náhle. Je to okamžitá kríza. Srdcové zlyhanie je iné. Je to stav, pri ktorom srdce časom slabne, až kým nedokáže dostatočne zásobovať telo krvou a kyslíkom. Keď  bunky nedostávajú dostatok týchto živín, telo nefunguje správne. Dôsledkom je dýchavičnosť pri jednoduchých veciach, ako je nosenie nákupov, stúpanie po schodoch alebo dokonca chôdza.

Kedy hrozí zástava srdca?
K zvýšeniu rizika prispieva:

  • Ochorenie koronárnej artérie (toto je najväčšie riziko.)
  • Mužské pohlavie
  • Arytmia alebo zástava srdca v minulosti či v blízkej rodine
  • Fajčenie alebo zneužívanie drog alebo alkoholu
  • Jeden alebo viac infarktov
  • Cukrovka, vysoký krvný tlak alebo srdcové zlyhanie
  • Obezita
  • Intenzívna emócia

Ako súvisí zástava srdca s emóciami?  

Náhle silné pocity, najmä nekontrolovateľný hnev, môžu vyvolať arytmie, ktoré spúšťajú zástavu srdca. Stavy duševného zdravia, ako je úzkosť a depresia, môžu tiež zvýšiť pravdepodobnosť zástavy srdca. To je ďalší dôvod, prečo povedať kardiológovi o duševnej nepohode či dlhodoom strese.

Aká je liečba? 

Je nutný okamžitý zásah defibrilátorom- prístrojom, ktorý vyšle do srdca elektrický výboj. Tento šok môže niekedy spôsobiť, že srdce bude opäť normálne biť. Ale musí byť vykonaný v priebehu niekoľkých minút od zástavy. Policajti, hasiči a záchranári majú defibrilátor a vedia, ako ho používať. Niektoré verejné miesta majú verziu prístroja nazývanú AED, ktorú môže používať ktokoľvek.

AED: Čo s ním robiť? 

Na používanie AED (automatického externého defibrilátora) nie je potrebné školenie, stačí postupovať podľa pokynov. Toto zariadenie dokáže snímať nebezpečné arytmie a v prípade potreby vyslať do srdca život zachraňujúci výboj. Pri zástave zástavu srdca treba okamžite volať 155 vyhľadať prvý defibrilátor v okolí. Do príhodu záchranárov či použitia defibrilátora treba robiť masáž srdca. 

Čo sa udeje v nemocnici po zástave?

Lekári pacienta, ktorý prežil zastavenie srdca, budú pozorne sledovať. Pokúsia sa zistiť, čo spôsobilo zástavu srdca a problém liečiť. Pri ochorení koronárnej artérie môže byť riešením bypass alebo angioplastika na otvorenie zúžených alebo zablokovaných tepien v srdci. Môžete tiež dostať lieky a rady na zmeny životného štýlu, aby ste znížili svoje šance, že to budete mať znova.

Prečo nasleduje nášteva kardiológa?

Kardiológ skontroluje elektrický systém srdca a vypracuje dlhodobý plán liečby, aby sa pokúsil zabrániť ďalšej zástave srdca. Môže urobiť krvné testy  tiež ďalšie vyšetrenia srdca.

Aké ďalšie testy sú potrebné?

EKG (elektrokardiogram): zachytáva elektrickú aktivitu vášho srdca.
Echokardiografia: Zobrazuje veľkosť, tvar srdca a jeho funkčnosť.
Srdcové MRI (zobrazovanie magnetickou rezonanciou): Umožňuje detailné zobrazenie vášho srdca pri práci.
Skenovanie srdca PET: Tento test kontroluje prietok krvi do vášho srdca pomocou malého množstva rádioaktívnej látky, ktorú potom sleduje a zaznamenáva špeciálna kamera nazývaná PET skener.

Čo je srdcová katetrizácia?

Lekár vloží mäkkú tenkú hadičku nazývanú katéter do krvnej cievy na krku, paži alebo hornej časti stehna a vedie ju k srdcu. Cez katéter môže aj vstrekúť špeciálne farbivo, ktoré je viditeľné na röntgenových lúčoch, aby skontrolovali zúžené alebo zablokované tepny. Môžu tiež otestovať reakciu srdca na určité lieky alebo elektrické signály. 

Na čo je dobrý automatický defibrilátor? 

Malý automatický defibrilátor chirurg implantuje pod kožu. Ak zariadenie zistí určité nepravidelné srdcové rytmy, pošle do srdca eletrický šok. Toto zariadenie pomáha pri závažných ochoreniach srdca alebo pri zástave srdca. Niektoré zariadenia obsahujú kardiostimulátor a tiež defibrilátor na udržanie pravidelného srdcového rytmu.

Ako predchádzať zástave srdca?

  • Sledujte, čo jete. Mali by ste prijímať veľa zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a chudých bielkovín.
  • Dostaňte sa na zdravú hmotnosť Ak si nie ste istý ako, opýtajte sa svojho lekára.
  • Zvládajte stres , aby sa vám nevymkol spod kontroly.
  • Hýbte sa. Cvičte 150 minút týždenne, keď vám lekár povie, že je to v poriadku, a neseďte príliš dlho.
  • Prestaňte fajčiť. Je to hlavná príčina srdcových ochorení, ktoré môžu viesť k zástave srdca.

Súvisiace články