Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Postihol vás ischias? Skúste 10 spôsobov, ako zmierniť bolesť
Zdielať na

Postihol vás ischias? Skúste 10 spôsobov, ako zmierniť bolesť

Bolesti chrbtice postihujú až 90 percent ľudí

Sedacie nervy idú z dolnej časti chrbta do nôh. Keď na ne niečo tlačí, napríklad vykĺznutá platnička alebo kostný výrastok, dostanete ischias . Môžete mať pocit pálenia, necitlivosť, slabosť alebo bolesť. Niektorí ľudia hovoria, že majú pocit pichania - ako špendlíky a ihly, zatiaľ čo iní hovoria, že je to skôr ako dostať elektrický šok alebo pocítiť bodanie nožom. Existuje však mnoho spôsobov, ako si s touto nepríjemnou bolesťou poradiť.

Dajte tomu čas

„Počkajte a uvidíte“ nemusí byť to, čo chcete počuť, keď máte bolesti, ale funguje to. Plynutie času je asi najlepšia osvedčená liečba. Asi 80%-90% ľudí s bolesťou ischiatického nervu sa zlepší stav v priebehu niekoľkých týždňov.

Postavte sa z postele

Aj keď trochu si pohovieť môže byť na mieste, nezostávajte v posteli dlho. Príliš veľa odpočinku na lôžku môže oslabiť vaše svaly. Ak sa necítite na svoje obvyklé cvičenie, je rozumné počúvať signály svojho tela. Ale snažte sa veľa nepolihovať a nesedieť, inak sa bolesť môže zhoršiť.

Hýbte sa

Ak bolesť nie je príliš silná, je dobré sa ponaťahovať, chodiť na krátke prechádzky a robiť akékoľvek iné fyzické aktivity, na ktoré máte chuť. Je obzvlášť dôležité pokúsiť sa natiahnuť spodnú časť chrbta, pretože práve tam môže niečo zvierať váš sedací nerv.

Skúste horúce a studené obklady

Horúce a studené obklady môžu byť protikladné, ale obe vám môžu pomôcť. Liečba chladom je zvyčajne najlepšia po "seknutí", ktoré sa práve stalo. Po približne 72 hodinách lekári zvyčajne navrhujú prechod na teplo. Použite ľadový obklad zabalený v uteráku alebo vyskúšajte zahrievaciu podložku na približne 15-20 minút. Dávajte pozor, aby ste si nespálili pokožku.

Vyskúšajte voľnopredajné lieky

NSAID ako ibuprofén vám môžu pomôcť zmierniť bolesť a znížiť zápal. Dodržiavajte dávkovanie uvedené v príbalovom letáku, pokiaľ vám lekár nedá špeciálne pokyny.

Opýtajte sa na lieky na predpis

Ak domáce prostriedky nepomáhajú, poraďte sa so svojím lekárom. Existuje veľa liekov na predpis, ako sú svalové relaxanciá a NSAID s vyššou silou, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie. 

Pracujte s fyzioterapeutom

Fyzioterapia vám môže pomôcť opraviť zlé držanie tela alebo posilniť svaly, ktoré podporujú dolnú časť chrbta. Terapeut vám vytvorí cvičebný program vrátane strečingových techník, ktoré môžete vykonávať aj doma.

Opýtajte sa na epidurálnu injekciu

Stále sa necítite lepšie? Váš lekár vám môže navrhnúť, aby ste dostali epidurálnu injekciu steroidných liekov do chrbtice - najmä ak máte bolesti dlhšie ako 6 mesiacov. Porozprávajte sa so svojím lekárom o výhodách a nevýhodách.

Doprajte si masáž

Profesionálny tréning nie je len o relaxe. Výskum ukazuje, že masážna terapia zmierňuje bolesť a zlepšuje pohzb dolenej časti chrbta. Pomáha tiež rozprúdiť krv, čo povzbudí vaše telo, aby sa samo uzdravilo. Nájdite terapeuta, ktorý sa špecializuje na bolesti chrbta a môže do vášho sedenia zapracovať aj asistovaný strečing.

Snažte sa zvládnuť stres

Nie, bolesť nie je „všetko vo vašej hlave“, ale svoju úlohu môžu zohrať vaše emócie. Stres spôsobuje napnutie vašich svalov a tiež zhoršuje bolesť. Biofeedback, ktorý vám ukáže, ako vaše myslenie a správanie ovplyvňuje vaše dýchanie a srdcovú frekvenciu, môže poskytnúť určitú úľavu. Môžete tiež vyskúšať kognitívno behaviorálnu terapiu. Budete spolupracovať s odborníkom na duševné zdravie, ktorý vám pomôže zmeniť vaše správanie a myšlienky.

Kedy zavolať lekárovi

Zvyčajne je ischias bolestivý, ale nie nebezpečný. Ak však máte horúčku, krv v moči, problémy s ovládaním čriev alebo močového mechúra alebo cítite bolesť, ktorá je taká zlá, že vás v noci budí, zavolajte lekára.

Kedy by ste mohli potrebovať operáciu

Väčšina ľudí s ischiasom nepotrebuje operáciu. Váš lekár vám ju však môže navrhnúť, ak máte problémy s chôdzou, strácate kontrolu nad močovým mechúrom alebo črevami, alebo sa vaša bolesť zhoršuje a iné liečby nepomáhajú. Najlepší postup závisí od toho, čo spôsobuje vaše príznaky. Najbežnejší z nich odstráni časť platničky, ktorá tlačí na sedací nerv. Viac sa dozviete v podcaste s MUDr. Pzrewlockim.

Súvisiace články

Najčítanejšie