Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Bolí vás hlava? Toto je 9 najčastejších dôvodov
Zdielať na

Bolí vás hlava? Toto je 9 najčastejších dôvodov

Migrénu môže spôsbovať aj blikajúce svetlo.

Bolesť hlavy patrí k najčastejším typom bolesti vôbec. Jej príčina môže byť, a vo väčšine prípadov tiež býva, nezávažná. Existujú však prípady, keď je nutné odborné vyšetrenie a liečba, alebo dokonca hospitalizácia. Ako teda rozlíšiť, kedy liečbu zvládneme sami a kedy už je lepšie vyhľadať lekára? Zamerajte sa na to, čo môže bolesť hlavy vyvolávať, či je sprevádzaná nejakými ďalšími príznakmi a či sa pravidelne opakuje.

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku bolesti hlavy

Zlé držanie tela

Bolesť hlavy vzniká následkom zvýšeného napätia šijových svalov alebo povrchových svalov priamo na hlave. Príčinou býva zlé držanie tela, zotrvávanie dlhodobo v nevhodnej polohe, najmä so zhrbeným chrbtom a predsunutou bradou, kedy dochádza k stiahnutiu trapézového svalu, ktorý sa tiahne od stredu chrbta až k ramenám, a následne aj šijového svalu.

Tým sa rozvíja napätie v tylovej oblasti a vzniká takzvaná tenzná bolesť hlavy. Objavuje sa postupne a môže trvať niekoľko hodín, ale aj niekoľko dní. Ak trvá taká bolesť dlhšie alebo sa pravidelne opakuje, môže byť spôsobená aj blokádou v oblasti krčnej alebo hrudnej chrbtice. Nevyhnutné je potom vyhľadať lekársku pomoc. Na liečbu sa používajú myorelaxanciá, teda lieky uvoľňujúce zvýšené napätie vo svaloch, a podpornou zložkou terapie môžu byť tiež rehabilitácia.

Únava, stres, prepracovanie a nedostatok spánku

Všetky tieto faktory bývajú veľmi častou príčinou bolestí hlavy. Bolesti bývajú tupé alebo zvieravé, často lokalizované v oblasti tylu, čela alebo okolo očí a spánkov. Sprevádza ich podráždenosť a tendencia ku konfliktom. Stav sa zlepšuje po vyspaní, dokončení náročnej úlohy alebo odstránení stresového faktora. Zhoršuje sa naopak konzumáciou povzbudzujúcich nápojov, zvýšenou frekvenciou fajčenia a ďalším nedostatkom spánku. Pokiaľ nie je možné stresový faktor natrvalo odstrániť, je veľmi dôležité zaradiť medzi denné aktivity akýkoľvek spôsob relaxácie (meditácie, cvičenia, prechádzky a pod.), ktorý pomáha zvýšené napätie zmierniť.

Dehydratácia

Bolesť hlavy spôsobuje aj nedostatok tekutín alebo nadmerná konzumácia niektorých nápojov, ako je káva, zelené a čierne čaje, energetické a nápoje na báze cola-coly, prípadne alkohol. Príčinou je odvodnenie organizmu – nerovnováha vnútorného prostredia, vrátane iónovej nerovnováhy (nedostatok minerálov), zahustenie krvi a nedostatok kyslíka v tkanivách, ktoré následne vedú aj k bolestiam hlavy. Na rýchle doplnenie minerálov a tekutín sú vhodné iontové a rehydratačné nápoje, k celodennému pitnému režimu je potom najlepšia čistá voda. Ak už si dáte kávu, silný čaj alebo pohár alkoholu, nezabudnite ich vždy doplniť aspoň rovnakým množstvom vody.

Potravinová alergia a precitlivenosť na potravinárske prísady

Bolesť hlavy sa môže prejaviť aj ako jeden z netypických príznakov alergie na niektoré potraviny. Býva sprevádzaná aj celkovou únavou. Ak sa pridruží aj žihľavka alebo svrbenie v súvislosti s požitím určitého ovocia, zeleniny alebo napríklad orieškov, poraďte sa ohľadom svojho podozrenia so svojím ošetrujúcim lekárom alebo lekárnikom. Vzácnosťou nie je ani precitlivenosť na niektoré potravinárske prísady alebo „Éčka“, cez umelé sladidlá (predovšetkým E 951 - aspartám, E 952 - cyklamát a E 967 – xylitol), zvýrazňovače chuti ( hlavne glutamáty – E 621–6 a dusitany – E 249-252, oxid siričitý E 220 a siričitany E 221-228) až po taviace soli(najmä fosfáty – E 450, E 452 a E 339 – umožňujú roztierateľnosť tavených syrov a stabilitu mäsových výrobkov). Zoznam všetkých „Éčok“ s podrobnejším popisom nájdete napríklad na stránkach zdravapotravina.cz/ecka. Obmedzením konzumácie týchto potravín väčšinou problémy zmiznú. Veďte si záznamy o tom, čo jete, a snažte sa sledovať, ktoré potraviny alebo nápoje problémy spôsobujú.

Infekčné ochorenie

Bolesť hlavy býva častým príznakom infekčného ochorenia, najmä v prípadoch, keď sú zasiahnuté horné dýchacie cesty. Liečba sa zameriava na úľavu od bolesti, preliečenie zápalu, uvoľnenie nosných dutín a uľahčenie vykašliavania. O výbere vhodného prípravku sa môžete poradiť v lekárni aj u svojho ošetrujúceho lekára.

Hormonálne výkyvy (menopauza, menštruácia)

Tento typ bolestí hlavy úzko súvisí s kolísaním hladiny ženských hormónov. Bolesti hlavy sa potom objavujú charakteristicky pred menštruáciou av prvých dňoch menštruácie alebo nimi trpia ženy v období prechodu.

Príznak vážnejšieho ochorenia alebo poškodenia

Tým môže byť napríklad mozgová výduť, nádor, zápal mozgových blán alebo mozgovej tepny a pod. a ďalej potom následkom úrazu – otras mozgu, krvácanie do mozgu, opuch mozgu atď. Bolesti bývajú prudké, bodavé alebo pulzujúce, v prípade opuchu mozgu je zjavný tlak. Bolesti sa zhoršujú po fyzickej námahe alebo v predklone a bývajú sprevádzané zvracaním, neobvyklým správaním (ľahostajnosť zmätenosť), poruchami videnia alebo reči, prípadne kŕčmi.

Ďalšie príčiny bolesti hlavy

Bolesť hlavy sprevádza aj množstvo ďalších ochorení. Tie môžu súvisieť priamo s konkrétnym miestom (hlava a najbližšie okolie) alebo s inerváciou postihnutého miesta. Bolesť hlavy sa potom objavuje ako sprievodný príznak zápalov nervov, zubov a úst, uší, krku alebo napríklad oparov. Niekedy môže bolesť hlavy signalizovať zdanlivo nesúvisiaci problém – hypoglykémiu (nízka hladina cukru v krvi), chudokrvnosť (veľmi často je bolesť hlavy sprevádzaná zvýšenou únavou), otravu plynmi (oxid uhličitý) alebo prchavými látkami (napr. látky, ktoré sa uvoľňujú) nových kobercov a pod.).

Pokiaľ sa bolesť objaví náhle a má neobvyklý priebeh, intenzitu alebo sa stupňuje a nereaguje na bežné lieky od bolesti, je sprevádzaná niektorými ďalšími príznakmi, ktoré sú vyššie menované, prípadne vás obmedzuje v bežných denných činnostiach natoľko, že ich nie ste schopní bez problémov vykonávať, mali by ste neodkladne navštíviť svojho ošetrujúceho lekára.

Migréna a klastrová bolesť

Tieto silné bolesti hlavy, ktoré sú často sprevádzané ďalšími nepríjemnými sprievodnými javmi, patria bezpochyby medzi závažnejšie typy bolestí a ich liečba by mala byť indikovaná odborným lekárom, najlepšie neurológom. Vzhľadom na svoje špecifiká je obom typom týchto bolestí venovaný samostatný článok.

Pozor na návykové lieky!

Ak sa rozhodnete liečiť bolesť hlavy bežnými liekmi na bolesť (tzv. analgetikami), dajte pozor na to, ako často ich užívate. Aj tieto lieky môžu pri dlhodobom užívaní spôsobovať bolesť hlavy a tiež vytvárať návyk. Zbavenie sa tohto návyku je veľmi ťažké a má pomerne nízku úspešnosť. Návykovosť je častejšia, ak sa jedná o lieky, ktoré obsahujú viac účinných látok, teda tzv. kombinované prípravky na bolesť. Výnimkou však nie je ani závislosť na „obyčajnom“ paracetamole). Uvádza sa, že návyk sa vytvára pri užívaní týchto liekov pravidelne aspoň 3 dni v týždni, 3 a viac mesiacov po sebe. Je to však veľmi individuálne a záleží ako na osobnosti pacienta, tak na type a intenzite bolesti a zvolenom lieku.

Súvisiace články

Najčítanejšie