Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Potravinové spúšťače migrény: Ktoré jedlá a nápoje vám spôsobujú bolesti hlavy?
Zdielať na

Potravinové spúšťače migrény: Ktoré jedlá a nápoje vám spôsobujú bolesti hlavy?

Archívna reportáž

Migréna má mnoho spúšťačov

Nie každá migréna je viazaná na spúšťač. Ale ak to tak je, jedným z najlepších spôsobov, ako im predchádzať, je spoznať svoje spúšťače a urobiť všetko pre to, aby ste sa im vyhli. Pre niektorých ľudí to znamená povedať nie niektorým potravinám.

Presná príčina migrény nie je známa. Lekári sa však zhodujú, že ju spôsobujú krátke a náhle zmeny v mozgovej aktivite. Tie ovplyvňujú aj krvné cievy a nervové signály. Výsledkom je pulzujúca bolesť hlavy , ktorá môže trvať niekoľko dní. Migrénu môže spôsobiť veľa vecí - napríklad lieky, ktoré užívate, zmeny vo vašich hormónoch a nedostatok spánku . Svoju úlohu zohráva aj strava. Asi u 10 % ľudí s týmito bolesťami hlavy je spúšťačom jedlo.

Potraviny, na ktoré si treba dať pozor

  • Pečivo s droždím, ako je kysnutý chlieb , bagety, šišky a kávový koláč
  • Čokoláda
  • Kultivované mliečne výrobky (ako jogurt a kefír)
  • Ovocie alebo šťavy, ako sú citrusové plody, sušené ovocie, banány, maliny, červené slivky, papája, mučenka , figy, datle a avokádo
  • Orechy a orechové maslá
  • Olivy
  • Sójové výrobky (miso, tempeh , sójová omáčka)
  • Paradajky
  • Zelenina ako cibuľa, hrachové struky, fazuľa, kukurica a kyslá kapusta
  • Ocot

Obmedzte syr

Tyramín je prírodná zlúčenina, ktorá sa v priebehu starnutia tvorí v potravinách bohatých na bielkoviny . Je tiež spúšťačom migrény . Tieto syry majú vysoký obsah tyramínu:

  • Modrá
  • Brie
  • Cheddar
  • Feta
  • Mozzarella
  • Muenster
  • parmezán
  • švajčiarsky

Vyhnite sa týmto prísadám

Chemikálie pridávané do jedla na zvýraznenie chuti alebo na dlhšie čerstvé potraviny môžu spôsobiť bolesť hlavy:

MSG (glutaman sodný): Zatiaľ čo doterajšie výskumné štúdie jednoznačne nepreukazujú MSG ako spúšťač migrény, mali by ste sa mu vyhnúť, ak sa zdá, že je spúšťačom. Je hlavnou zložkou sójovej omáčky. Niekedy sa na balených potravinách uvádza ako „prírodná konzervačná látka“ alebo „hydrolyzovaný proteín“.  Výskumy naznačujú, že môže vyvolať migrénu do 20 minút po požití.

Dusičnany a dusitany. Tieto chemikálie sa nachádzajú v mnohých konzervovaných a spracovaných mäsách, ako sú párky v rožku, šunka a slanina . Okamžite ako sa dostanú do vášho tela, spôsobia opuch vašich krvných ciev, čo môže začať bolesť hlavy.

Apartám. Nie je jasné, prečo toto umelé sladidlo, ktoré je 150-krát sladšie ako cukor, spôsobuje bolesti hlavy. Je potrebný ďalší výskum. Napriek tomu skúste obmedziť množstvo, ktoré používate.

Sledujte aj to, čo pijete

Možno ste už počuli, že červené víno spôsobuje migrény, ale z iných alkoholických nápojov, ako je pivo, šampanské a tvrdý alkohol, vás tiež môže bolieť hlava. Niektoré zložky alkoholu spôsobujú, že chemikálie a krvné cievy vo vašom mozgu pôsobia nezvyčajným spôsobom. Niektorým ľuďom môže stačiť na spustenie bolesti hlavy jeden alkoholický nápoj.

Kofeín môže tiež spôsobiť bolesti hlavy. Ale nie je múdre okamžite a úplne vysadiť kávu. To by mohlo viesť k abstinenčnej bolesti hlavy. Namiesto toho možno budete musieť obmedziť príjem kofeínu na nie viac ako 200 miligramov denne. To je asi jedna malá šálka kávy . Pamätajte, že kofeín neobsahujú len horúce nápoje a niektoré limonády . Čokoláda má tiež nejaké.

Skontrolujte svoje stravovacie návyky

Migrénu nemusí vyvolať len jedlo, ktoré jete. Svoju úlohu zohrávajú aj vaše stravovacie návyky. Môžete mať bolesť hlavy, ak:

  • Nejete dosť
  • Nepijete dostatok vody
  • Vynechajte jedlá

Ako sa zbaviť migrény po jedle? 

Skúste odvrátiť migrénu po jedle aj týmto krokmi:

Vyberte si lepšie jedlo. Jedzte toľko zdravých a čerstvých potravín, ako je ovocie a zelenina , koľko môžete. Vyhnite sa spracovaným a baleným potravinám.

Jedzte viac „mini“ jedál. Namiesto troch veľkých jedál každý deň sa rozhodnite pre päť alebo šesť malých jedál. Predídete tak tomu, že vás bude bolieť hlava, pretože ste hladní. Je tiež menej pravdepodobné, že zjete veľké množstvo  jedného jedla, ktoré by mohlo vyvolať migrénu.

Pite veľa vody. Aby ste zostali hydratovaní, vypite každý deň aspoň osem pohárov vody.

Zvládnite stres. Pocit napätia a obáv môže stačiť, aby sa vám rozbúšila hlava. Pravidelné cvičenie vám môže pomôcť zvládať stres a pomôže vám tiež udržať si zdravú váhu .

Skúste eliminačnú diétu.  Ak máte podozrenie, že niektoré potraviny alebo nápoje vám spúšťajú migrénu, môže vám pomôcť eliminačná diéta. Vylúčite potraviny a nápoje, ktoré môžu vyvolať migrénu, a potom ich pomaly pridávajte späť. Ak sa príznaky migrény vrátia, môže to byť znak toho, že je to kvôli určitému jedlu. Porozprávajte sa však so svojím lekárom skôr, ako to vyskúšate. Nevyraďte však naraz všetko, čo by vám mohlo spôsobovať bolesť hlavy. To by len sťažilo zistenie, ktoré z nich vás ovplyvňujú. Tiež je zlý nápad, aby deti a tehotné ženy obmedzovali jedlo. Namiesto toho vyraďte jeden potenciálny spúšťač jedla. Sledujte, ako sa budete cítiť počas nasledujúceho mesiaca. To by vám malo pomôcť rozhodnúť sa, či je daná potravina problémom, alebo ju môžete začať znova jesť.

Veďte si denník potravín Denník vám pomôže sledovať vašu stravu. Ak dostanete migrénu, nepozerajte sa len na to, čo ste v ten deň zjedli. Vráťte sa až o 3 dni predtým. Niekedy ľudia majú chuť na potraviny, ktoré im spúšťajú migrénu. Ak máte podozrenie na určité jedlo alebo nápoj, vyraďte ho opäť zo svojho jedálnička aspoň na mesiac.

Myslite na svoje lieky Ak vaše príznaky počas tejto diéty nezmiznú, váš lekár sa možno bude chcieť skotrolovať všetky lieky na predpis a voľnopredajné lieky, ktoré užívate. Niektoré bežné lieky, ako napríklad tie, ktoré liečia akné, astmu a srdcové choroby, môžu vyvolať migrénu. Rovnako tak môžu niektoré antikoncepčné tabletky a doplnky na chudnutie . Neprestávajte s liečbou, ani nemeňte žiadne zo svojich dávok liekov, kým nedostanete súhlas od svojho lekára.

Eliminačná diéta neurčí vždy príčinu migrény Keďže migrény majú veľa spúšťačov, ktoré nemjú nič spoločné s jedlom ani pitím, majte na pamäti, že diéta vám nemusí dať odpove´d na otázku, čo spôsbuje migrénu.

Súvisiace články

Najčítanejšie