Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
12 signálov, že by ste mohli mať ochorenie srdca. Napovie vám aj podanie ruky
Zdielať na

12 signálov, že by ste mohli mať ochorenie srdca. Napovie vám aj podanie ruky

Ochorenia srdca sa neprejavujú len bolesťami na hrudi či sťaženým dýchaním. Existujú aj iné príznaky, ktoré to sú?

Spánkové apnoe

Keď vaše chrápanie spôsobuje prestávky v dýchaní, mozog nemusí dostávať dostatok kyslíka. Vyšle signály do vašich krvných ciev a srdca, aby intenzívnejšie pracovali na udržaní prietoku krvi. To zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, abnormálneho srdcového rytmu, mŕtvice a srdcového zlyhania. Našťastie je spánkové apnoe liečiteľné.

Žltooranžové hrboľaté hrudky na koži

Extrémne vysoké hladiny triglyceridov môžu spôsobiť, že sa tieto hrudky vyskytnú okolo očí, okolo kĺbov prstov na rukách a nohách a na zadku. Tieto tuky vo vašej krvi prispievajú k tvorbe aterosklerotických plakov a upchávaní tepien. Vysoké čísla často súvisia s inými stavmi, ktoré vás vystavujú riziku srdcových chorôb a mŕtvice.

Slabá pevnosť úchopu

Sila vašej ruky vám môže mnohé povedať o sile vášho srdca. Výskum naznačuje, že schopnosť dobre niečo stlačiť môže byť spojená s nižším rizikom srdcových chorôb. Ak je pre vás ťažké uchopiť predmet, je väčšia pravdepodobnosť, že máte alebo by sa u vás mohli vyskytnúť problémy so srdcom. Samotné zlepšenie sily úchopu však nevyhnutne neznamená, že vaše srdce bude zdravšie.

Tmavé škvrnky pod nechtami

Ak ste si nedávno neudreli alebo nezranili prst na ruke alebo nohe, malé bodky krvi zachytené pod nechtom by mohli poukazovať na infekciu vo výstelke srdca alebo chlopní, nazývanú endokarditída. Tieto krvné škvrny môžete mať aj vtedy, keď máte cukrovku a ľudia s týmto ochorením majú dvakrát až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia srdca a mŕtvice.

Závraty

Točenie hlavy je často priamym dôsledkom toho, že vaše srdce neprečerpáva dostatok krvi do mozgu. Závraty môžu byť príznakom abnormálneho rytmu nazývaného arytmia. Ak je srdce oslabené, vedie to k jeho postupnému zlyhávaniu. Pocit mdloby je tiež jedným z mnohých menej známych príznakov srdcového infarktu.

Sexuálne problémy

Niektoré problémy v spálni môžu znamenať, že máte srdcové ochorenie a väčšie riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Muži s erektilnou dysfunkciou môžu mať problémy s krvným obehom súvisiace s vysokým krvným tlakom alebo úzkymi tepnami z nahromadenia cholesterolu. Tieto problémy s prietokom krvi môžu tiež znížiť ženské libido a schopnosť užívať si sex.

Zmeny farby pleti

Modré alebo sivé prsty na rukách a nohách môžu byť spôsobené slabým obehom krvi bohatej na kyslík, často v dôsledku srdcovej chyby, s ktorou ste sa narodili, alebo zúžením či upchatím krvných ciev. Čipkovaný, škvrnitý, fialový vzor na koži sa objaví, keď sa kúsky nahromadených cholesterolových plakov odlomia a potom uviaznu v malých krvných cievach. Keď máte endokarditídu, môžete mať krvavé škvrny tesne pod kožou na vnútornej strane rúk a chodidiel.

Krvácajúce ďasná

Odborníci úplne nechápu súvislosť medzi ochorením ďasien a srdcovým ochorením. Štúdie však naznačujú, že krvácanie, opuchnuté alebo citlivé ďasná môžu viesť k problémom so srdcom. Jedna teória hovorí, že baktérie z ďasien sa dostanú do krvného obehu a vyvolajú zápal v srdci. Choroba ďasien, ktorá môže viesť k strate zubov, môže tiež zvýšiť riziko mŕtvice.

Tmavé, zamatové škvrny na koži

Tieto škvrny, nazývané acanthosis nigricans, môžete nájsť v kožných záhyboch a záhyboch, ako je krk, podpazušie a slabiny, keď má vaše telo problémy s používaním hormónu inzulín. Ak sa neliečite na inzulínovú rezistenciu, metabolický syndróm alebo cukrovku 2. typu, navštívte svojho lekára, ktorý skontroluje hladinu cukru v krvi.

Problémy s dýchaním

Pocit nedostatku vzduchu môže byť príznakom srdcového zlyhania, abnormálneho srdcového rytmu alebo srdcového infarktu. Povedzte svojmu lekárovi, ak máte problém chytiť dych po tom, čo ste robili namáhavejšiu činnosť alebo ak je pre vás ťažké dýchať v ľahu. Bolí vás aj hrudník? Vtedy určite volajte 155.

Opuch v dolnej časti nôh

Vzniká, keď dlho stojíte alebo sedíte a opuchy sú bežné aj počas tehotenstva. Hromadenie tekutín môže prameniť aj zo zlyhania srdca a zlého obehu v nohách. Opuchnuté nohy môžu byť spôsobené zrazeninou, ktorá blokuje návrat krvi z dolných končatín do srdca. Okamžite zavolajte svojho lekára, ak sa náhle objaví opuch.

Únava

Nie vždy to treba pripisovať zlému spánku. Srdcové zlyhanie môže spôsobiť, že ste unavení a vyčerpaní, pretože srdcový sval už nepumpuje dostatočne dobre, aby uspokojil potreby vášho tela. Sledujte aj ďalšie príznaky, ako je kašeľ a opuch, pretože pocit vyčerpania a slabosti môže byť varovným signálom mnohých rôznych stavov, vrátane anémie, rakoviny alebo dokonca depresie.

Súvisiace články

Najčítanejšie