Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
7 skorých príznakov rakoviny pľúc, o ktorých by ste mali vedieť
Zdielať na

7 skorých príznakov rakoviny pľúc, o ktorých by ste mali vedieť

Archívna reportáž

Fajčenie môže spôsobiť CHOCHP i rakovinu pľúc.

V skorých štádiách rakoviny pľúc sa príznaky zvyčajne neprejavujú. Podľa Americkej pľúcnej asociácie je to preto, lebo v pľúcach je málo nervových zakončení a rakovinu dlho necítite. Mnoho skorých štádií rakoviny pľúc je diagnostikovaných ako náhodný nález pri vyšetrení na iný účel. Ale keď sa skoré symptómy objavia, poznanie varovných príznakov rakoviny pľúc Vám môže umožniť nechať sa vyšetriť skôr.

Včasné rozpoznanie rakoviny pľúc umožňuje individuálnejšie možnosti liečby s oveľa lepšou úspešnosťou. Ak sa vyskytne len jeden z nasledujúcich príznakov rakoviny pľúc, vo všeobecnosti to nie je dôvod na obavy, ale ak sa u Vás vyskytne viac príznakov počas dlhšej doby, je čas navštíviť svojho lekára.

Pretrvávajúci kašeľ

Kašeľ je prostriedok, ktorý vaše telo používa, aby zabránilo akýmkoľvek časticiam vniknúť do dýchacích ciest a pľúc. Kašeľ, ktorý pretrváva a stáva sa z neho chronický kašeľ, je jedným z najbežnejších príznakov rakoviny pľúc. Ak kašeľ trvá dlhšie ako tri týždne alebo dokonca vykašliavate krv alebo do hrdzava zafarbené sliny/hlien, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

Dýchavica

Dýchavica môže byť tiež príznakom rakoviny pľúc. Ak nádor pľúc blokuje dýchacie cesty, môže to spôsobiť dýchavicu alebo pískanie pri dýchaní. Niekedy tekutina nahromadená v pľúcach môže sťažiť dýchanie, čo by tiež mohlo byť príznakom rakoviny pľúc. Ak máte ťažkosti s dýchaním, navštívte svojho lekára.

Zachrípnutie

Zmenil sa Váš hlas? Je chrapľavý? Poukázal niekto na to, že Váš hlas znie veľmi piskľavo? Hlasivky vytvárajú zvuk vibrovaním pri ich otváraní a zatváraní. Rakovina pľúc môže poškodiť nervy, ktoré spúšťajú tento pohyb. Tieto zmeny vášho hlasu môžu naznačovať rakovinu pľúc, avšak chrapot alebo iné zmeny v hlase sú tiež často spojené s mnohými ďalšími stavmi, ako je napríklad laryngitída. Konzultujte všetky zmeny hlasu so svojím lekárom.

Bronchitída, zápal pľúc 

Chronická bronchitída, zápal pľúc, ktorý pretrváva alebo sa vracia, by mohol byť príznakom rakoviny pľúc.

Bolesť na hrudníku

Ak máte bolesť na hrudníku, môže to znamenať, že sa v pľúcach vyskytuje nádor, alebo zväčšené lymfatické uzliny alebo sa tam hromadí tekutina. Venujte pozornosť najmä tomu, či sa bolesť na hrudníku zhoršuje, keď hlboko dýchate, kašlete alebo sa smejete. Všímajte si, či je bolesť ostrá, tupá, konštantná alebo prerušovaná. Ak máte bolesti na hrudníku, ktoré sa zhoršujú pri hlbokom dýchaní, kašľaní alebo smiechu, navštívte svojho lekára.

Nevysvetlené chudnutie

Stratili ste hmotnosť bez dôvodu? Jedným z prvých príznakov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, je nevysvetlená strata hmotnosti. Môže to byť spôsobené tým, že rakovinové bunky spotrebovávajú energiu z potravy mimo normálnych metabolických procesov na ich vlastný nekontrolovateľný bunkový rast. Ak ste stratili 5 a viac kíl bez snaženia sa, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

 Bolesť kostí

Zažili ste niekedy nevysvetliteľné bolesti? Môže byť ťažké rozlíšiť medzi bolesťou kostí a bolesťou svalov, ale venujte zvýšenú pozornosť bolesti, ktorá sa zväčšuje: pohybom, v noci alebo pri ležaní na chrbte. Menej často spôsobuje rakovina, ktorá sa vyskytuje v hornej časti pľúc (takzvaný Pancoastový nádor) bolesť na pleciach, ramenách a krku. Bolesť kostí v dôsledku rakoviny pľúc môže byť spôsobená metastázovaním do kostí, najmä chrbtice, panvy a stehenných a ramenných kostí.

Súvisiace články