Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
4 netypické príznaky alergií – môže to byť aj nejasné myslenie či zvracanie
Zdielať na

4 netypické príznaky alergií – môže to byť aj nejasné myslenie či zvracanie

Alerická reakcia môže byť aj netypická.

Alergiu nemusí sprevádzať len slzenie, vodnatá nádcha a kýchanie. Existujú aj úplne odlišné prejavy, ktoré by ste si s precitlivenosťou zrejme spájali len ťažko.

1. „Mozgová hmla“

Aj tento stav môžu niektoré alergie zapríčiniť. Ide o pocit akéhosi omámenia, ktorý narúša jasné myslenie a zasahuje krátkodobú pamäť. Hoci je tento jav najčastejšie spájaný s alergiou na pšenicu a lepok, môže byť súčasťou alergickej reakcie aj na iné spúšťače.

2. Opuch jazyka

Aj keď ste po dlhý čas trpeli iba inhalačnou alergiou na peľ, môže sa stať, že vám po konzumácii vášho obľúbeného ovocia náhle opuchne jazyk. Príčinou je takzvaná skrížená alergia, kedy organizmus reaguje na chemicky podobné alergény. Prejavy potravinovej precitlivenosti, medzi ktoré patrí práve opuch jazyka, sa pritom môžu prvýkrát dostaviť až po rokoch.

3. Zvracanie

Ľudské telo v snahe čo najskôr sa nežiaducej látky zbaviť, môže na prítomnosť alergénu reagovať veľmi prudko, napríklad zvracaním. To býva častým príznakom potravinových alergií a intolerancií u malých detí. Zvracanie môže nasledovať takmer bezprostredne po požití problematickej potraviny alebo aj s pomerne dlhým odstupom. To zhoršuje diagnostiku alergie a odhalenie konkrétneho vinníka problémov.

4. Mdloby

Strata vedomia býva príznakom závažnej alergickej reakcie – anafylaktického šoku, ktorý dotyčného ohrozuje na živote. Pokiaľ tento šok raz prežijete, je viac než vhodné určiť alergén, ktorý stav vyvolal. V budúcnosti sa treba tomuto spúšťaču, často lieku či potravine, úplne vyhnúť.

Možných reakcií organizmu na prítomnosť alergénu je množstvo. Niektoré sú skôr nepríjemné ako závažné, iné môžu človeka usmrtiť. V každom prípade treba odhaliť, s čím konkrétne sa naše telo neznesie. Niekedy je možné sa obávaným alergénom vyhnúť, inokedy nás môže ochrániť vhodná liečba.

Súvisiace články